Traže detelinu sa četiri lista, a tako ukrašeno jaje biće njihova amajlija čitave godine
Mališani iz sela Ježevica na najlepši način čuvaju srpsku tradiciju i stare običaje

Danas kada se većina domaćica odlučuje za moderne tehnike farbanja uskršnjih jaja, Udruženje žena „Evgenija” iz Ježevice okupilo se da za ovaj Vaskrs jaja boje tradicionalnom metodom, a u tome su im pomogli i najmlađi meštani ovog sela podno Jelice. Mališani već znaju da svaka travka čini jaje posebnim.
"Pokušavamo da nađemo detelinu sa četiri lista, jer se jaje tako ukrašeno posle smatra amajlijom. Zatim su jako lepe za šaranje, bele rade i slične tracčice. Volimo ove običaje, koje nam prenose naše bake i sa radošću farbamo jaja", kažu mališani iz Ježevice.
Rina
Posebnu tajnu farbanja uskršnjih jaja daruje nasleđe koje se prenosi po ženskoj liniji s kolena na koleno. Sva nabujala priroda koja se nađe kao dekoracija na usktršnjim jajima, veština je žena zapadne Srbije, koje su to nasledile od svojih majki i baka koje su bile mudre i maštovite.
Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Dodajte 1 namirnicu u lukovinu i dobićete magične boje: Začas ćete imati najlepša uskršnja jaja ako isprobate sledeći trik
Donosimo vam sjajnu caku koja je tradicionalan način farbanja jaja učinila još lepšim!
Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Dodajte 1 namirnicu u lukovinu i dobićete magične boje: Začas ćete imati najlepša uskršnja jaja ako isprobate sledeći trik
Donosimo vam sjajnu caku koja je tradicionalan način farbanja jaja učinila još lepšim!
Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Dodajte 1 namirnicu u lukovinu i dobićete magične boje: Začas ćete imati najlepša uskršnja jaja ako isprobate sledeći trik
Donosimo vam sjajnu caku koja je tradicionalan način farbanja jaja učinila još lepšim!

Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Dodajte 1 namirnicu u lukovinu i dobićete magične boje: Začas ćete imati najlepša uskršnja jaja ako isprobate sledeći trik
Donosimo vam sjajnu caku koja je tradicionalan način farbanja jaja učinila još lepšim!
Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Dodajte 1 namirnicu u lukovinu i dobićete magične boje: Začas ćete imati najlepša uskršnja jaja ako isprobate sledeći trik
Donosimo vam sjajnu caku koja je tradicionalan način farbanja jaja učinila još lepšim!
Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Dodajte 1 namirnicu u lukovinu i dobićete magične boje: Začas ćete imati najlepša uskršnja jaja ako isprobate sledeći trik
Donosimo vam sjajnu caku koja je tradicionalan način farbanja jaja učinila još lepšim!
Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Dodajte 1 namirnicu u lukovinu i dobićete magične boje: Začas ćete imati najlepša uskršnja jaja ako isprobate sledeći trik
Donosimo vam sjajnu caku koja je tradicionalan način farbanja jaja učinila još lepšim!
Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Dodajte 1 namirnicu u lukovinu i dobićete magične boje: Začas ćete imati najlepša uskršnja jaja ako isprobate sledeći trik
Donosimo vam sjajnu caku koja je tradicionalan način farbanja jaja učinila još lepšim!
„Većina domaćica farba jaja u lukovini, prvenstveno zbog toga što je to i zdravije, s obzirom na to da je na biljnoj bazi. Običaj je da prvo jaje koje ofarbamo u crveno nazivamo čuvarkuća, ono ostaje u kući i čuva se tokom cele godine. Bojimo ga, takođe u lukovini, a ove druge bojimo sa travkama maslačka, koprive i svime što nađemo u bašti, pa čak i livadi”, pojasnile seu Rada Kalajdžić i Brana Marković, članice Udruženja žena „Evgenija” iz Ježevice.
Srećne praznike, žele Vam LepoteSrbije
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Tri knjige koje bi, prema veštačkoj inteligenciji, svako treba da pročita barem jednom u životu
U sve digitalizovanijem svetu, veštačka inteligencija (VI) menja način na koji pristupamo i konzumiramo znanje, uključujući i kada su u pitanju knjige.

POGLEDAJTE SVOJU DECU I VIDEĆETE 3 znaka prokletstva predaka
Monah Arsenije iz manastira Ribnica otvoreno govori o duhovnoj realnosti porodičnog prokletstva, Luciferovim zamkama i smirenju kao jedinom putu ka Hristu.

Hitler ga dočekao uz najveće počasti, Tito mu zabranio povratak u zemlju: Bio najomraženiji knez, do smrti čeznuo za Jugoslavijom
Knez Pavle Karađorđević rođen je 15. aprila 1893. godine u Sankt Peterburgu.

Naši preci ovo drvo nikada nisu sadili blizu kuće: Razlog je veoma važan, evo o čemu se radi
Da li imate smokvu u svom dvorištu?

Prvi muž Olivere Marković ostavio je neizbrisiv trag: Do smrti je nosila njegovo prezime, čak i nakon udaje za drugoga
Na današnji dan 2011. godine preminula je legendarna glumica Olivera Marković, umetnica koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji srpskog pozorišta i filma.
Komentari(0)