SKRIVENE TAJNE NAJUGLEDNIJIH SRBA Šokiraćete se kada čujete koje su poznate ličnosti bili masoni

Lepote Srbije

14:00

Kultura 0

Uprkos tome što postoje već vekovima, delatnost slobodnih zidara je i danas obavijena velom misterije. Ovo doprinosi mnogobrojnim mitovima i legendama koje se pletu oko masona i stvaraju sliku o tajnom društvu čiji članovi "vladaju svetom". Ipak, neoboriva istina je da su "masoni među nama" i da su njihovi članovi decenijama bili neki od najistaknutijih ličnosti iz srpske istorije.

SKRIVENE TAJNE NAJUGLEDNIJIH SRBA Šokiraćete se kada čujete koje su poznate ličnosti bili masoni
Shutterstock

Prva “Majka Velika Loža” svih slobodnih zidara sveta – Velika Loža Engleske, osnovana je 1717. u Londonu. Veruje se da nije mnogo prošlo pre nego što je ideja o masonima stigla i do naših prostora, ali je istina da o tome nema pouzdane arhivske građe.

Smatra se da je prva slobodnozidarska loža postojala u Beogradu krajem 18. veka i da je verovatno radila na turskom jeziku, ali da su članovi bili i Srbi i Turci.

Od tada pa sve do današnjih dana, masoni su u Srbiji učestvovali su svim važnijim društveno-političkim događajima, a često su ih i inicirali. Oni su predstavljali elitu u mnogim sferama života i skoro da nije bilo značajnije istorijske ličnosti koja nije bila pripadnik bratstva.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Predstavljamo vam neke od najpoznatijih Srba koji su bili masoni, a prema spisku koji postoji na sajtu Velike masonske lože Srbije.

Vuk Stefanović Karadžić

SKRIVENE TAJNE NAJUGLEDNIJIH SRBA Šokiraćete se kada čujete koje su poznate ličnosti bili masoni vikipedija
 

Ovaj veliki reformator jezika i pisac prvog rečnika srpskog jezika, takođe je učestvovao u Prvom srpskom ustanku i bio jedan od naučenijih ljudi tog vremena. Vukovim reformama u srpski jezik je uveden fonetski pravopis, a srpski jezik je potisnuo slavenosrpski jezik koji je u to vreme bio jezik obrazovanih ljudi.

Dositej Obradović

SKRIVENE TAJNE NAJUGLEDNIJIH SRBA Šokiraćete se kada čujete koje su poznate ličnosti bili masoni vikipedija
 

Dositeju Obradović bio je srpski prosvetitelj i reformator. Školovao se za kaluđera, ali je napustio taj poziv i krenuo na putovanja po celoj Evropi, gde je primio ideje evropskog prosvetiteljstva i racionalizma. Dositej je bio prvi popečitelj (ministar) prosvete u Srbiji. Njegovi ostaci počivaju u Beogradu, na ulazu u Sabornu crkvu.

Petar II Petrović Njegoš

SKRIVENE TAJNE NAJUGLEDNIJIH SRBA Šokiraćete se kada čujete koje su poznate ličnosti bili masoni Printscreen
 

Petar II Petrović Njegoš bio je jedan od najvećih srpskih i crnogorskih pesnika, vladar Crne Gore, vladika i mason. Njegoš se smatra jednim od najvećih crnogorskih pesnika. Njegovo najuticajnije pesničko delo je „Gorski vijenac”, objavljeno 1847. godine.

Kralj Petar I Karađorđević

SKRIVENE TAJNE NAJUGLEDNIJIH SRBA Šokiraćete se kada čujete koje su poznate ličnosti bili masoni vikipedija/Petar A. Karađorđević, Petar Mrkonjić, čika Pera
 

Pouzdano se zna da je kralj Petar I Karađorđević bio iniciran tokom svog boravka u Francuskoj pod imenom Petar Mrkonjić, koje je koristio i u hercegovačkom ustanku 1875. godine.

Reč je o jednom od najvoljenijih srpskih vladara, a poznat je i po uvođenju demokratije u Srbiji u po svojoj liberalnoj politici.

Živojin Mišić

SKRIVENE TAJNE NAJUGLEDNIJIH SRBA Šokiraćete se kada čujete koje su poznate ličnosti bili masoni Foto: Rina
 

Živojin Mišić je bio veliki srpski vojvoda. Učestvovao je u svim srpskim ratovima od 1876. do 1918. Neposredno je komandovao srpskom Prvom armijom u Kolubarskoj bici, a prilikom proboja Solunskog fronta je bio načelnik Vrhovne komande. Njegov vojni manevar koji je Srbiji doneo neverovatnu pobedu u bici na Kolubari i danas se uči u vojnim školama širom sveta.

Đorđe Vajfert

SKRIVENE TAJNE NAJUGLEDNIJIH SRBA Šokiraćete se kada čujete koje su poznate ličnosti bili masoni Vikimedia
 

Najupečatljiviji i najprepoznatljiviji slobodni zidar Srbije svakako je bio Đorđe Vajfert, srpski industrijalac nemačkog porekla i guverner Narodne banke. On je 9. maja 1912. godine uzdignut na 33. stepen i bio je prvi Veliki majstor Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca – „Jugoslavija”. Za vreme njega, u Beogradu je održan Svetskom kongresu masona 1926. godine.

Ivo Andrić

SKRIVENE TAJNE NAJUGLEDNIJIH SRBA Šokiraćete se kada čujete koje su poznate ličnosti bili masoni Profimedia
 

Ivo Andrić bio je srpski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine za roman Na Drini ćuprija. Novac dobijen od Nobelove nagrade 1961. godine u potpunosti je poklonio za razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

Još neki istaknuti masoni: Stevan Stojanović Mokranjac, Stevan Sremac, Jovan Jovanović Zmaj, Slobodan Jovanović, Jovan Dučić Mahajlo Pupin, Laza Paču, Borislav Pekić…

(Istorijski zabavnik)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading