OVČICA TVOJA ISUSE, TATJANA, ZOVE SILNIM GLASOM Pomolite se Tatjani devici danas ovim rečima

17:00

Kultura 0

Bila je devica koja je život posvetila Bogu.

OVČICA TVOJA ISUSE, TATJANA, ZOVE SILNIM GLASOM Pomolite se Tatjani devici danas ovim rečima
ATA Images

Rođena Rimljanka, od roditelja visokog roda koji su bili pobožni hrišćani, odbila je da se udaje, umesto toga se unevesti u Hristu.

Tadašnji car Aleksandar beše neodlučan u veri, a njegove sluge izvedoše Tatjanu devicu u Apolonov hram da se pokloni. Ona se pomoli Hristu i odmah se dogodi zemljotres, pade idol i sruši se deo hrama koji je ubio mnoge neznabošce.

Tatjanu su surovo mučili i šibali, sekli joj meso i strugali je žiletom, vadili oči i bacili u tamnicu. Bog je slao anđele koji su joj lečili rane, tako da se Tatjana svako jutro javljala mučiteljima potpuno zdrava. Prema predanju, ruke dušmana koji su je mučili su trpele veliku bol jer ona bi tvrda kao nakovanj, ali su po naredbi nastavili da je muče. Iz posekotina nije tekla krv, već je poteklo mleko, a divan miris poče da se širi prostorijom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mučiteljima se u jednom trenutku otvoriše oči i oko Tatjane ugledaše četiri anđela, pa počeše da i oni veruju u Hrista, zbog čega su i sami mučeni i ubijani.

Bačena bi pred lava, međutim, životinja krene da se umiljava. Bacili su je u oganj, međutim, anđeli je spasiše, a sluge koje su je bacile ostadoše mrtve. Doveli su na kraju njenog oca i posekli oboje mačem. Upokojila se oko 225. godine.

Molitva na današnji dan

Ovčica Tvoja Isuse, Tatijana, zove silnim glasom: "Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe." Nnenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

Zaštitnica studenata

Rusi počeše da slave Svetu mučenicu kao zaštitnicu studenata jer je na današnji dan 1755. godine osnovan Moskovski univerzitet, prvenstveno kao rođendan, a kasnije i kao praznik svih studenata.

Zaštitnica je obrazovanja i učenika. Veruje se da se može obratiti Svetoj Tatjani za pomoć pre polaganja ispita, te se veruje da će se ojačati samopouzdanje i da će doneti sreću.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

burme

IZNENADIĆETE SE Verovanja o burmama koja kruže među Srbima

Kultura

16:00

19 maj, 2024

Verovanje u moć i simboliku prstena potiče još iz stare ere. Zahvaljujući idealnom obliku, obliku kruga, prsten je doživljavan kao predmet izvanrednih moći. Korišćen je u ritualima i za njega je vezivana specifična simbolika. Ipak, nijedan nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji – venčani prsten.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Komentari(0)

Loading