SMATRAO JE DA OVA HRANA NEGATIVNO UTIČE NA PRODUKTIVNOST Ovako je izgledao jelovnik Nikole Tesle, jedna stvar nikada nije izostajala

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

Duže od dve decenije Milijan Stojanić, inspirisan Tesla priznanjima za gastronomiju, bavio se istraživanjem jelovnika najumnijeg naučnika srpskog porekla, kroz njegov put u Evropi i Americi.

Nikola Tesla
vikipedija/Nikola Tesla

 

Nikola Tesla je jedan od najvećih naučnika svih vremena! Neki od njegovih izuma još uvek nisu shvaćeni, a na svojim velikim projektima je radio do kraja života, jednako energičan i fokusiran.

Nikola Tesla je veoma pazio na to šta jede i kako vežba, jer je smatrao da je važno da što duže ostane aktivan.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Duže od dve decenije Milijan Stojanić, inspirisan Tesla priznanjima za gastronomiju, bavio se istraživanjem jelovnika najumnijeg naučnika srpskog porekla, kroz njegov put u Evropi i Americi.

- Mleko, mlečne prerađevine, sirevi, to nikada nije izostajalo i to je najviše konzumirao Nikola Tesla, i sve ostalo i biljnog i životnjiskog porekla. Jeo je on jagnjetinu, pogotovo tu jagnjetinu, za koju je voleo da mu kuvari u Americi spremaju - rekao je Stojanić, piše RTS.

Međutim, meso je izbacio potpuno iz ishrane u 65. godini, zbog problema s prostatom, kada se bazirao na vegetarijanski jelovnik, uz razne kombinacije sa celerom.

SMATRAO JE DA OVA HRANA NEGATIVNO UTIČE NA PRODUKTIVNOST Ovako je izgledao jelovnik Nikole Tesle, jedna stvar nikada nije izostajala vikipedija/Nikola Tesla
 

- Ono što je njega nosilo kroz život jesu ti mlečni proizvodi, mlečne prerađevine, med, poneki konjak, odnosno viski, malo vina, ali sve sa merom. Znači Nikola Tesla je jeo dva puta dnevno, bilo da je bio u Smiljanu, u Evropi, u Americi. I ono što je Tesla govorio svima - nemojte se prejedati i nemojte žuriti na onaj svet - dodaje Stojanić.

Tesla nikada nije jeo iz okruglih tanjira.

- Nikola Tesla, kada je bio mali nije umeo da piše i crta desnom rukom, nego je sve to radio levom rukom i vrlo teško je pravio krugove, onda kada su učiteljica ili nastavnik tražili od njega i on je to bukvalno omrzeo - kaže Stojanić.

Odrastajući kao dete pravoslavnog sveštenika, čuveni naučnik pridržavao se i navika koje je stekao u detinjstvu.

Uz sve specifičnosti oko ishrane, Nikola Tesla je celog života i postio. Tako da je do kraja života nosio isti konfekcijski broj.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Komentari(0)

Loading