"NOGAMA" JE OTVARAO VRATA KOD NJEGOŠA I KARAĐORĐA Slepi pismonoša, guslar i junak dva Dvora, NIJE VIŠNJIĆ

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

Iako slep od velikih boginja, ovaj umetnik je bio veliki heroj srpkog naroda.

"NOGAMA" JE OTVARAO VRATA KOD NJEGOŠA I KARAĐORĐA Slepi pismonoša, guslar i junak dva Dvora, NIJE VIŠNJIĆ
Printscreen

Ovo je priča o čoveku koji je mogao bez kucanja da uđe kod Njegoša i Karađorđa. U elegantnom odelu, uvek čist i doteran, primao je milostinju gudeći u gusle i pevajući junačke pesme. Zvao se Đuro Milutinović.

Pre nešto više od 200 godina u Vasojevićima je rođen dečak koji je još kao mali, od komplikacija sa velikim boginjama, ostao slep na oba oka. Počeo je da svira gusle, peva i smišlja pesme za šta se ispostavilo da je vrlo vešt i talentovan. Upijao je junačke pjesme slušajući starije umetnike.

Živeo je od milostinje koju je dobijao tokom tumaranja po Hercegovini i Crnoj Gori, a svirajući u gusle po tamošnjim selima. Zbog svog talenta, intelekta i ostalih dobrih osobina, poznavao ga je i crnogorski vladika Petar drugi Petrović Njegoš, podseća Srpska naučna TV.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kada je Karađorđe 1804. godine podigao narod protiv Turaka, Njegoš pozva junaka ove priče i dodeli mu važan zadatak. Napravili su u guslama specijalni skriveni deo u koji je Njegoš stavio pismo za Karađorđa.

Guslar je imao zadatak da se probije do Beograda i preda Voždu tu skrivenu poruku.

Na put je krenuo sa sestrićem. Usput je nailazio na Turke, Srbe i svima je svirao pesme koje su im godile. Od njih je dobijao čast i tako danima dok se nije pojavio pred Karađorđa sa pismom.

Oduševljen potezom Njegoša i hrabrošću ovog pismonoše, Karađorđe ugosti pristiglog gosta kao najrođenijeg i odmah napisa odgovor crnogorskom vladiki, a koji je guslar na isti način odneo.

Nebrojano puta je tako pismonoša prenosio važne poruke između dva Dvora.

Sa Srbima se i ovaj umetnik povukao u Rusiju 1814, pa je čak na Karađorđev predlog od ruskog Cara dobio pomoć od 600 rubalja godišnje.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading