PRVO NAŠE RATNO OBARANJE NEPRIJATELJSKOG AVIONA Strelac, Radoje Ljutovac, dobitnik Ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima

Lepote Srbije

11:00

Kultura 0

Pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica protivvazdušne odbrane 30. septembra obeležavaju Dan roda kao sećanje na prvo obaranje neprijateljskog aviona u Srbiji.

PRVO NAŠE RATNO OBARANJE NEPRIJATELJSKOG AVIONA Strelac, Radoje Ljutovac, dobitnik Ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima
Lepote Srbije ilustracija/T.T.

Raka je šokirao Nemce ovim potezom, niko se tome nije nadao.

Radoje Ljutovac - Raka (Poljna kod Trstenika, 4. septembar 1887 – Trstenik, 25. novembar 1968) bio je srpski vojnik. On je kao artiljerac topom oborio neprijateljski avion 1915. godine.

U balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine kao artiljerac dao je doprinos oslobođenju Srbije od turskog ropstva i odbrani od bugarskih nasrtaja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dana 30. septembra 1915. godine, pre podne, u jedinici Radoja Ljutovca data je uzbuna, jer je javljeno da se od Lapova prema Kragujevcu približavaju tri neprijateljska aviona. Kada su doleteli iznad Kragujevca, izbacili su 45 bombi, od kojih je 16 palo na Vojno-tehnički zavod, 8 na železničku stanicu, a ostale po varoši. Na avione su srpski vojnici pucali iz pušaka i mitraljeza, ali bez uspeha.

PRVO NAŠE RATNO OBARANJE NEPRIJATELJSKOG AVIONA Strelac, Radoje Ljutovac, dobitnik Ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima WIKIMEDIA COMMONS
 

Foto: WikimediaCommons/Radovanovic Sasa

Radoje Ljutovac je po naređenju komandira već bio kod svog topa. Taj top nije namenski bio napravljen kao protivavionski, već je to bio modifikovani turski top, zarobljen 1912. godine. Nanišanio je i opalio granatu u pravom momentu. Iz prve je pogodio avion, marke Ferman. Neprijateljski avion je zadrhtao, iz njega je krenuo da izbija dim i zatim se srušio na zemlju, u ulicu Prestolonaslednika Petra, pored kuće Obrena Jankovića.

Nakon čestitanja na podvigu, komandir mu je dao konja kojim je Radoje odjahao u grad i došao pored zapaljenog aviona. Zajedno sa avionom tu su gorela i tela neprijateljskih pilota i Radoje im je u stavu mirno salutirao i odao počast. Piloti su bili kapetan fon Šefer i oficirski pripravnik Oton Kriš. Građani su shvatili da je to artiljerac zaslužan za obaranje aviona i slavili su ga i čestitali mu. Stiglo je i zvanično priznanje, Radoje je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima i unapređen je u čin kaplara. Kasnije je na Solunskom frontu unapređen u čin narednika.

U jesen 1918. godine učestvovao je u proboju Solunskog fronta.

Nakon završetka rata i demobilizacije, Radoje je u Trsteniku otvorio trgovinsku radnju mešovite robe.

17. septembra 2007. godine u gradu Trsteniku je bio u upotrebi posebni poštanski žig u slavu ovog viteza Karađorđeve zvezde.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading