TITO JE RAČUNAO NA MILOST NEPRIJATELJA Mesto gde su zatečene ranjene i nenaoružane partizane uz put gazili tenkovima i pucali u njih

Lepote Srbije

10:00

Kultura 0

29. novembra se obeležava 81 godina od kako se ovaj nemilosrdni događaj desio. Na samom spomeniku su ispisani stihovi Vaska Pope: „Ne dam ovo sunce u očima, Ne dam ovo hleba na dlanu“.

TITO JE RAČUNAO NA MILOST NEPRIJATELJA Mesto gde su zatečene ranjene i nenaoružane partizane uz put gazili tenkovima i pucali u njih
Shutterstock

Spomenik streljanim partizanima koji se nalazi na planini Zlatibor je spomen-obeležje na mestu gde su nemački vojnici 29. novembra 1941. godine, tokom napada na Užičku republiku, zatečene ranjene i nenaoružane partizane uz put gazili tenkovima i pucali u njih.

Ovaj spomen-obeliks i kosturnica se nalazi na Glavudži ili Šumatnom brdu udaljenom svega 2,3 kilometara od centra turističkog mesta Zlatibor.

Zlatiborski kraj obiluje stazama za šetnju koje vode kroz predele čiste prirode. Jedna od njih, omiljena među meštanima i turistima, je i ona koja vodi do Spomen Obeliska na Glavudži ili Šumatnom brdu. Spomenik je napravljen tako da se vidi iz svih krajeva Partizanskih voda.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

TITO JE RAČUNAO NA MILOST NEPRIJATELJA Mesto gde su zatečene ranjene i nenaoružane partizane uz put gazili tenkovima i pucali u njih Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Spomen kosturnica je izgrađena 1961. godine, dok je iznad kosturnice 1967. godine izgrađen spomen obelisk od belog kamena, visine 10 metara čiji su autori arhitekta Jovanka Jeftanović i vajar Ana Bešlić. Na samom spomeniku su ispisani stihovi Vaska Pope: „Ne dam ovo sunce u očima, Ne dam ovo hleba na dlanu“.

Posle Drugog svetskog rata, selo Kraljeva Voda, u čijoj su blizini ranjenici pobijeni, u njihovu čast menja ime u Partizanske Vode. Na uzvisini iznad sela sagrađena je kosturnica u koju su smešteni posmrtni ostaci oko 150 ranjenika.

Osim njih, u kripti se nalaze ostaci boraca Druge proleterske udarne brigade, narodnog heroja Save Jovanovića i Aleksandra Jovanovića Otrova, koji su poginuli u borbama kod Valjeva 2. maja 1944. godine, ostaci 36 boraca Prve proleterske udarne brigade, 18 boraca Trinaeste proleterske brigade „Rade Končar“ i 12 boraca Treće proleterske krajiške brigade.

Kako je došlo do ovog pokolja

Združene nemačko-kvislinške snage pokrenule su septembra 1941. godine obimne vojne operacije usmerene protiv slobodne partizanske teritorije Užičke republike.

Organizovano i ubrzano napredovanje tehnički daleko opremljenijih nemačkih snaga dovelo je do pada Užičke republike krajem novembra iste godine. Nemačke snage su ubrzano napredovale, a ranjenih partizana je u Užice pristizalo sve više.

Nakon neuspeha odbrane Užica, komandant NOP i DV Jugoslavije, Josip Broz Tito, naredio je povlačenje Vrhovnog štaba i preostalih partizanskih snaga prema Sandžaku. S njima su krenuli i ranjenici iz svih partizanskih bolnica na području užičkog i valjevskog kraja, te Mačve i ostatka Šumadije.

Pošto nije bilo dovoljno ljudi da nose sve ranjenike, Tito je, najpre protiveći se, odlučio da budu ostavljeni uz puteve, verujući kako će Nemci u skladu s međunarodnim pravilima ratovanja tretirati ranjenike kao ratne zarobljenike i pružiti im odgovarajuću negu.

Više stotina ranjenika je sve do Zlatibora dočekalo pristižuće nemačke jedinice. Suprotno Titovim očekivanjima, nemački vojnici su videvši ranjenike počeli da pucaju u njih, gazili ih tenkovima, a nekolicinu preživelih su prebacili u kamione i streljali ih u Užicu.

Pokolji ranjenika trajali su od 29. novembra do 1. decembra 1941. godine. Nakon što je ova vest stigla do njega, Tito je odlučio da partizani više nikada ne ostavljaju ranjenike računajući na milost neprijatelja.

Staza do spomenika je uređena i osvetljena, predstavlja omiljeno šetalište kako turista tako i meštana Zlatibora, a sa vrha (na visini od 1072 metra) pruža se predivan pogled na vrhove Čigote i zlatiborska prostranstva.

Put od Beograda do obeliska, prikazan je na sledećoj mapi:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading