NERVIRAO JE TITA, OBELEŽIO JEDNU FUDBALSKU ERU U JUGOSLAVIJI Ovo je priča o simbolu Crvene zvezde i legendi kakva se jednom rađa

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Prošao je čitav vek od njegovog rođenja.

NERVIRAO JE TITA, OBELEŽIO JEDNU FUDBALSKU ERU U JUGOSLAVIJI Ovo je priča o simbolu Crvene zvezde i legendi kakva se jednom rađa
Fk Crvena Zvezda

 

Na današnji dan pre tačno 100 godina, 1922. rođen je jedan od najvećih fudbalskih majstora koje je Crvena zvezda imala.

Njegovo visočanstvo, prva Zvezdina zvezda, igračka i ljudska gromada, Rajko Mitić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Čuveni fudbaler rođen je u selu Dol, blizu Bele Palanke, 19. novembra 1922. godine, a preminuo je 29. marta 2008.

Za crveno-bele je nastupao 14 sezona , od osnivanja 4. marta 1945, pa sve do novembra 1958.

Odigrao je 572 utakmice i postigao 262 gola, bio je kapiten i doprineo je osvajanju šest titula.

Zahvaljujući svom radu, posvećenošću i ljudskošću kojom je zračio, bio je omiljen u svim krugovima, a svakako jedan od simbola Crvene zvezde i čovek po kojem su spontano određena pravila ponašanja svih koji u srcu nose crveno-bele boje.

Velika većina zaljubljenika u crveno-belo nikada nije imala priliku da vidi na terenu čarolije koje je izvodio legendarni fudbaler i prva zvezda najtrofejnijeg srpskog kluba.

Čuli su samo da je jedan veliki gospodin svojom harizmom, fudbalskim znanjem i golovima obeležio početnu eru Crvene zvezde.

Fudbal je počeo da igra na livadama beogradskog Košutnjaka, a nastavio je u klubu istog imena, koji se takmičio u trećem razredu Beograda. Leta 1938. postao je član omladinske ekipe BSK-a, a kasnije i prvotimac ovog nekada slavnog predratnog kluba.

Danas, stadion kluba koji je proslavio nosi njegovo ime.

Nervirao Tita

U jednoj kolumni koju je pisao za čuveni list "Tempo" Mitić je otkrio detalje jednog zanimljivog susreta sa Josipom Brozom Titom.

- Bio je to trenutak kada su sportisti Jugoslavije imali posebnu čast da budu gosti predsednika Republike. Ovog puta, prijem je bio povodom Dana mladosti, a neposredno posle desetog finala Kupa maršala Tita, 26. maja 1957. godine. Tada je Partizan trijumfovao u susretu sa beogradskim Rdničkim (5:3)- napisao je u uvodu Rajko Mitić i nastavio:

- Ulazak predsednika u svečanu dvoranu među sportiste, uneo je razdraganost i vedro raspoloženje. Razdraganost i vedrinu doprineo je drug Tito neposrednim pristupom, spontanim, očinskim i prijateljskim kontaktima sa svim sportistima.U direktnim razgovorima, svakome od predstavljenih sportistao izražavao je reči pohvale, hrabrio, raspitivao se o narednim takmičenjima. Za divljenje je bilo koliko je drug Tito bio upoznat sa svim sportskim zbivanjima, rezultatima naših sportista. Taj utisak nisam poneo samo j, već svi sportisti sa kojima je naš predsednik te večeri (i ne samo te) razgovarao. Videći već iz prvih maršalovih reči da je u potpunosti upoznat sa fudbalskim zbivanjima, da zna da je u Kupu Crvena zvezda eliminisana u četvrtfinalu, a Hajduk i Dinamo još ranije, Dedijer i ja smo njegove reči prihvatili kao nastojanje da, pored utehe upućene zvezdašima, indirektno želi da prikrije svoje nezadovoljstvo prema situaciji Hajduka, čiji je, po Vladi i meni - najbliži simpatizer.

- To nikako - podigao je svoj glas drug Tito.

- Nisam ničiji navijač, već realni posmatrač i podjednako me raduju uspesi svih naših sportista. Ti vrlo dobro znaš Vlado, da kad god su se pojavljivale i iskrsavale neke slabosti po klubovima, a posle naših razgovora i dogovaranja, dobijao si zadatak da ih rešavaš na napravedniji način, nepristrasno i bez privrženosti bilo kom klubu.

- Time je drug Titi negirao priče da je klupski opredeljen. U to, Vladimir Didijer ni ja nismo ni sumnjali. Primedbom na račun Hajduka samo smo želeli da ga što duže zadržimo.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading