NAJZNAČAJNIJE OSTVARENJE BEOGRADSKOG ARHITEKTE Zebrnjak je simbol oslobođenja Jugoistočne Evrope od Osmanskog carstva (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Bio je to ubedljivo najviši spomenik ne samo na teritoriji Kraljevine Jugoslavije, već i čitavog Balkanskog poluostrva.

NAJZNAČAJNIJE OSTVARENJE BEOGRADSKOG ARHITEKTE Zebrnjak je simbol oslobođenja Jugoistočne Evrope od Osmanskog carstva (FOTO/VIDEO)
WIKIMEDIA COMMONS/irena Jovanovska

Spomen-kosturnica na brdu Zebrnjaku je bilo monumentalno i trijumfalno spomen obeležje podignuto u slavu i čast poginulim srpskim vojnicima tokom Kumanovske bitke u Prvom balkanskom ratu 1912. godine.

NAJZNAČAJNIJE OSTVARENJE BEOGRADSKOG ARHITEKTE Zebrnjak je simbol oslobođenja Jugoistočne Evrope od Osmanskog carstva (FOTO/VIDEO) WIKIMEDIA COMMONS/irena Jovanovska
 

Foto: WikimediaCommons/irena Jovanovska

Srpska vojska je pobedila tursku vojsku i time označila početak oslobođenja Jugoistočne Evrope od Osmanskog carstva. Spomen-obeležje je najznačajnije ostvarenje beogradskog arhitekte Momira Korunovića i bio je najmonumentalniji vojni spomenik na prostorima središnjeg Balkana.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Spomenik je podignut 1937. godine na lokalitetu samog bojišta — brdu Zebrnjak kod Kumanova u tada Vardarskoj banovini u Kraljevini Jugoslaviji, a danas BJR Makedoniji. U spomen-kosturnici, počivaju posmrtni ostaci 678 srpskih vojnika poginulih u Kumanovskoj bici.

Spomenik na Zebrnjaku građen je od najtvrđeg bazalta i armiranog betona. Imao je oblik kule-obeliska visine 48,5 metara. Bio je to ubedljivo najviši spomenik ne samo na teritoriji Kraljevine Jugoslavije, već i čitavog Balkanskog poluostrva.

Danas se spomenik nalazi u ruiniranom stanju, jer su ga porušili Bugari tokom perioda okupacije u Drugom svetskom ratu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading