U VREME RASPADA SFRJ ULICE SU MENJALE IME Jedna već 70 godina nosi isto ime

Lepote Srbije

13:00

Kultura 1

U vreme kada se raspadala Jugoslavija svi su menjali nazive, ali ovde u Surdulici već 70 godina imaju Jugoslovensku ulicu i ne menjaju joj ime.

U VREME RASPADA SFRJ ULICE SU MENJALE IME Jedna već 70 godina nosi isto ime
prinstcreen b92

urdulica jeste prelepo mesto, možda i obično i neobično, i po prirodnim lepotama, ali i po ljudima. U vreme SFRJ glavne ulice u nekom mestu uvek su nosile naziv Josipa Broza Tita, bulevari su bili revolucije, JNA, oslobođenja.

Glavna ulica u Surdulici dobila je naziv Jugoslovenska, a i dan-danas nosi to ime.

U vreme kada se raspadao SFRJ svi su menjali nazive. Nisu želeli da imaju veze sa prošlošću i sa socijalizmom, pa su nestajale sve te ulice, naročito Josipa Broza Tita.

U VREME RASPADA SFRJ ULICE SU MENJALE IME Jedna već 70 godina nosi isto ime Printscreen/Youtube
 

Ali ovde u Surdulici već 70 godina ulica nije promenila svoje ime. Ona je duga kilometar i po, a u njoj se nalazi više od 300 kuća i lokala.

Dragan Milošević, koji je tu odrastao, kazao je da se u Surdulici ponose ovim nazivom.

"Naziv se nije menjao, ali se ulica menjala, nekada je bila kaldrma. Ona je nastala iz dva kraka", kazao je Milošević.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
Kalesu

22.10.2022 15:08

Nije ovo jedini primer. Jedna od najlepših ulica u Subotici, koja vodi od raskrsnice sa ulicom Zmaj Jovinom i Trgom sinagoge do hale sportova je bila i ostala (i posle svih promena) Aleja Maršala Tita, a najviše promena imena ulica Subotica je preživela u vreme dolaska na vlast demokrata, koji su napravili pravu čistku u nazivima, koji imaju veze sa hrvatskim toponimima ili sa komunistima i partizanima. Takođe, zahvaljujući svojim složnim stanovnicima, "preživela" je i Petrinjska ulica (u kojoj sam i ja odrastao), u m.z. "Kertvaroš" u istom gradu.