ŠTA BOLJE ŠTITI: CRVEN KONAC ILI BROJANICA? Veroučiteljica dala neočekivan odgovor!

Lepote Srbije

15:00

Kultura 3

Mnoge kulture na svetu ističu da postoje uroci koji putem različitih postupaka mogu da naškode drugoj osobi. Zato postoji verovanje da je potrebno da na ruku stavimo crveni konac kako bismo se odbranili od zavidnih pogleda koji mogu da nam kako se veruje donesu bolest, povredu pa čak i smrt.

ŠTA BOLJE ŠTITI: CRVEN KONAC ILI BROJANICA? Veroučiteljica dala neočekivan odgovor!
Shutterstock

Dok je kod mnogih vernika jedno od duhovnih obeležja – brojanica koju često ljudi nose u iste svrhe kao i crven konac.

Iako se u današnje vreme brojanice nose više iz modnih nego verskih razloga brojanica je mnogo više od običnog komada nakita. Brojanica je molitva i to jedna od najstarijih, iako se i za nju vezuje verovanje da predstavlja jednu vrstu talismana, to jest „narukvice za sreću“.

A o tome šta je bolje i sigurnije nositi te šta će nas bolje „zaštiti“, crven konac ili brojanica, ispričala je veroučiteljka Andrea Kereš na svom Instagram profilu, a njen odgovor iznenadio je mnoge.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Odgovor je NIŠTA. Materija nas ne štiti. Šriti nas Bog, nekad kroz materiju, ali svakako ne putem brojanice. Brojanica nikada nije imala formu zaštite. Hrišćani nisu sujeverni i ne nose obeležja koja će ih „zaštiti“. Zaštićeni smo ako smo uz Boga“, rekla je u videu na svom Instagramu Andrea Kereš.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(3)

Loading
Kalesu

03.10.2022 16:29

Kad god se spomene crven konac, setim se da sam negde pročitao kako je postupio jedan pravoslavni sveštenik (mislim čak da je bio episkop), kada je jednom detetu, pre početka kršenja, sa ručice skinuo crven konac, bacio ga na pod hrama i - izgazio. Zaključak izvedite sami.

Pitam se

11.11.2022 11:44

@Kalesu - Pitanje: Da li su svi postupci sveštenih lica istovetni, kod svih. Ako ne veruju u to, neka to javno kazu.", odnosno ako taj crveni končić za njega ne predstavla ništa, zašto ga je dirao, a ako je to neko obeležje ne daj Bože satansko, trebao je to narodu u besedi da kaže. Da ne pričamo kako ta lica odgovaraju na pitanje, da li se valja ovo, ono i njihove odgovore da moze. Sto sela, sto obicaja. Neki pravoslavni narodi nemaju slave, kao što ih imamo mi. Pa? Ko tu gresi? To bih ga pitao, da javno kaže.

Ne zna se

11.11.2022 11:36

Ne zna se sta je srpskije kod "veroučiteljke", ime il' prezime?