NAJPOZNATIJE SRPSKO SELO NA SVETU Zanatlije iz Zlakuse su pravi umetnici a njihova grnčarija se nalazi na listi UNESKA

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Zlakusa je smeštena u dolini reke Đetinje, na njenoj desnoj obali, ispod Gradine (931m n.v), na pola puta između Požege (11km) i Užica (13km)

NAJPOZNATIJE SRPSKO SELO NA SVETU Zanatlije iz Zlakuse su pravi umetnici a njihova grnčarija se nalazi na listi UNESKA
Shutterstock

. Nalazi se u centru trougla, približno podjednako udaljenog od tri glavna grada – Beograd 185km (Srbija), Sarajevo 185km (BiH) i Podgorica 215km (Crna Gora). Prvo veće naseljeno mesto je Sevojno (7km). Sa prestonicom Srbije, selo je povezano i prugom Beograd-Bar i može se stići putničkim vozom koji staje u samom selu. Iz prestonice i drugih gradova može se stići i brzim vozom ili međugradskim autobuskim linijama do Užica ili Požege a odatle lokalnim autobuskim prevozom do sela.

Zlakusa se nalazi u bogatom turističkom okruženju kao što su planine Zlatibor (35km) i Tara (60km), Sirogojno (33km), Mokra Gora sa Drvengradom i Šarganskom osmicom (55km), Guča (36km), Ovčarsko-kablarska klisura sa svojim manastirima i Ovčar Banja (28km) a tu su i reka Drina (48km), Divčibare (50km), Kadinjača (27km).

Zlakusa je svakako najpoznatija po starom grnčarskom zanatu koje je u ovom selu zastupljeno više od tri veka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osnovni materijal za izradu za izradu Zlakuskih lonaca i druge grnčarije je prerađena glina „gnjila” koja se kopa u selu Vranjani kod Požege na dubini od 2 — 8 metara. Glina se meša sa kalcitom (koji se vadi u susednom selu Rupeljevu iz kopa starog preko 200 godina) u odnosu 1:1 (što omogućava izradu vrlo velikih oblika keramike, potom oblikuje na ručnom kolu i peče na otvorenoj vatri.

NAJPOZNATIJE SRPSKO SELO NA SVETU Zanatlije iz Zlakuse su pravi umetnici a njihova grnčarija se nalazi na listi UNESKA Printscreen/Youtube
 

 

Danas se oko dvadeset domaćinstava u Zlakusi aktivno bavi izradom lončarije poštujući stari način izrade u kojem je jedina novima upotreba mašine za sitnjenje kamena. Sve ostalo je istovetno kao i pre 4 veka.

Izrada lončarije u Zlakusi odvija se kroz nekoliko standardnih koraka: od pripreme, oblikovanja i ukrašavanja, do sušenja i pečenja posuda. Svaki od navedenih koraka jednako je važan, jer može presudno da utiče na kvalitet finalnog proizvoda i podređen je zahtevima materijala koji se obrađuje, sa jedne strane, i funkcije posuda koje se izrađuju, s druge.

Nakon što je 2019. godine Ministarstvo za kulturu Republike Srbije pokrenulo postupak da se zlakusko lončarstvo nađe na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, u skladu sa odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, godinu dana kasnije, Zlakusko lončarstvo upisano je 16. decembra 2020. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, i tako postala četvrti element, na ovoj Uneskovoj listi iz Srbije.

 

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading