NAJKRAĆI MANDAT U ISTORIJI Nepoželjni komunista Filip Filipović, kojeg je Stanjin streljao, bio je gradonačelnik Beograda samo jedan dan! (FOTO)

08:47

Kultura 0

Bila je to 1920. godine kada su se u avgustu mesecu članovi Komunističke partije Jugoslavije elegantnim automobilom kretali ulicama Beograda u predizbornoj kampanji.

NAJKRAĆI MANDAT U ISTORIJI Nepoželjni komunista Filip Filipović, kojeg je Stanjin streljao, bio je gradonačelnik Beograda samo jedan dan! (FOTO)
Printscreen

Kandidat za gradonačelnika Beograda bio je Filip Filipović, matematičar i revolucionar. U istoriji srpske prestonice ostaće upamćen kao jedan od osnivača KP Jugoslavije i njen prvi sekretar.

Pisalo se tada da je Filipović bio veoma povezan svojim radom sa Beogradom, te da nije bilo partijske ili sindikalne organizacije gde nije održao sastanak ili predavanje. Beograd mu je takvu posvećenost uzvratio glasovima, te je Filip postao gradonačelnik 25. avgusta 1920. godine. Međutim, njegova uprava nije dugo potrajala – tačno jedan dan!

Najkraći mandat u istoriji Beograda

O tome šta se nakon izbora dešavalo postoje dva scenarija.

Po jednom, novoizabana komunistička opštinska uprava, na čelu sa Filipovićem, odbila je 25. avgusta 1920. da položi zakonom propisanu zakletvu jer se u njoj pominjala vernost kralju Aleksandru i Bogu. Komunisti preko toga nisu hteli da pređu, pa je na kraju intervenisala policija izbacujući legalno izabrane predstavnike naroda iz prostorija grada.

Po drugoj verziji događaja, monarhistički režim je čitavu priču o zakletvi izmislio kako bi opravdao oduzimanje mandata komunistima koji su i inače bili “trn u oku” kralju.

Kako bilo, epilog je bio isti – Filip Filipović je poneo nelaskavu titulu gradonačelnika Beograda sa najkraćim mandatom u istoriji – na toj funkciji bio je samo jedan dan.

Izvor: Istorijski zabavnik

Komentari(0)

Loading