DOBROTVOR U ČAST PREDSEDNIKU POKLONIO OVAJ PEČAT Neprocenivi predmet "vaskrsao" nakon 120 godina u Muzeju istorije Srbije i to bez jednog, jedinog dinara (VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

U Muzeju istorije Srbije potpisan je ugovor o poklonu ličnog pečata kraljice Drage Obrenović, neprocenjive vrednosti, ovoj srskoj kulturnoj ustanovi.

DOBROTVOR U ČAST PREDSEDNIKU POKLONIO OVAJ PEČAT Neprocenivi predmet "vaskrsao" nakon 120 godina u Muzeju istorije Srbije i to bez jednog, jedinog dinara (VIDEO)
ilustracija

Ugovor su potpisali Miroslav Mlinar, poznati srpski doborotvor, humanista, zadužbinar, patriota, i, nadasve, veliki čovek i Dušica Bojić direktorka Muzeja istorije Srbije.

Draginja Obrenović — Draga (devojačko Lunjevica, iz prvog braka Mašin; Gornji Milanovac, 11/23. septembar 1866 — Beograd, 29. maj/11. jun 1903) bila je kraljica Srbije i supruga kralja Aleksandra Obrenovića, poslednjeg kralja iz dinastije Obrenović.

„Imao sam veliku čast i zadovoljstvo da, među prvima, u društvu našeg 30 godina zajedničkog komšije i prijatelja, bivšeg ministra kulture, gospodina Dragana Kojadinovića, vidim lepotu, nad lepotama savršene ženske figure i još veće savršenstvo juvelirskog rada, jedne od najpoznatijih kraljevskih juvelirnica Starog Beča. Pečat figura sa likom kraljice Drage Obrenović, optočen je dijamantima i dragim kamenjem, a na njegovom postolju u kružnoj formi, nalazi se prelepo ćirilično slovo D sa kraljevskom krunom Dinastije Obrenović.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

-Znam da pečat sasvim sigurno ima direktnu vezu sa osnivačem organizacije “Crna ruka” i organizatorom “Majskog prevrata”, jednoj od tragičnih figura srpske istorije, majorom Dragutinom Dimitrijevićem Apisom.“ – rekao je Miroslav Mlinar.

 

 

Vreme je prolazilo, a sa vremenom i vlast, prva, pa druga, pa treća i tako redom, sve do marta meseca 2022. godine, kada je Miroslav u razgovoru sa svojim dugogodišnjim prijateljem, advokatom i narodnim poslanikom Vladimirom Đukanovićem, doneo čvrstu odluku. U znak zahvalnosti na iskrenoj i ljudskoj podršci, koju mu je pružio predsednik Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, dok se kao jedan od najtežih pacijenata, gotovo bezizlazno borio za goli život, u Kovid bolnici na Bežanijskoj Kosi, “to nešto” je odlučio da pokloni upravo njemu, tačnije Muzeju istorije Srbije.

Ministarka kulture Republike Srbije, gospođa Maja Gojković, je o Miroslavovoj nameri obavestila direktorku Muzeja istorije Srbije, gospođu Dušicu Bojić. Trenutak kada je u svojim rukama držala deo srpske istorije, od neprocenivog značaja, kao Srpkinja iz Hercegovine i kao neko ko je ceo svoj život utkao u beskompromisnu borbu za očuvanje srpskog roda i srpske istorijske baštine, gotovo da nije mogla opisati rečima bez suza.

Gospođa Bojić naprosto nije mogla verovati, da je jedan takav neprocenivi predmet bukvalno vaskrsao nakon 120 godina u Muzeju istorije Srbije i to bez jednog, jedinog dinara. Upravo je ona veoma dobro znala, da je pre svega par meseci, muzej uz pomoć države, na jednoj aukciji u Americi, na kojoj se prodavao set u kome se nalazio orden i zvezda Miloša Velikog u zlatu i dijamantima, jedna od puaška kralja Milana Obrenovića i insignija sa imenom kraljice Drage Obrenović, sa početnom cenom od ukupno 300.000 dolara, uspeo da kupi jedino malu insigniju, sa imenom kraljice Drage.

Da tuga bude još veća, to su samo neki od mnogobrojnih ukradenih, ili otuđenih predmeta od neprocenjive vrednosti za srpski narod, a koji se širom sveta prodaju na sajtovima inostranih aukcijskih kuća. Da ironija bude još veća, vlasnik ovog seta bio je Kanađanin hrvatskog porekla Beri Turk, koji je i osnivač ugledne aukcijske kuće „Emedals“. Kako je bilo navedeno na sajtu aukcijske kuće, oglašena je prodaja ordena Miloša Obrenovića, kao unikata iz 1898, koji je pripadao lično kralju Aleksandru Obrenoviću i namenski je rađen za njega. Na sajtu između ostalog se navodi, orden je napravljen u čuvenoj austrijskoj radionici Karla Flajšhakera, a sa velikom sigurnošću to je potvrdio Tomislav Muhić, autor knjige „Srpska i jugoslovenska ordenja i odlikovanja“.

Izvor: nedeljnikafera

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading