POSTAVKA BOGATA LIČNIM PREDMETIMA I ZAOSTAVŠTINOM Memorijalni muzej našeg najvećeg naučnika i etnologa

M. M.

20:00

Kultura 0

Dom Jovana Cvijića se nalazi u Beogradu, u ul. Jelene Ćetković br. 5. Sagrađen je 1905. godine, na prostoru gde se nalazila bašta beogradskog Mitropolita Mihaila , koja je 1907. godine preuređena u trg. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1924. godine, trg dobija ime Kopitareva gradina, po slavisti i lingvisti, Jerneju Kopitaru

POSTAVKA BOGATA LIČNIM PREDMETIMA I ZAOSTAVŠTINOM Memorijalni muzej našeg najvećeg naučnika i etnologa
Printscreen

Od 1967. godine u domu Jovana Cvijića se nalazi memorijalni muzej  posvećen njegovom radu. Legat ima 1.476 predmeta zaostavštine: lični predmeti, biblioteka i zbirka etnografskih predmeta, koja predstavlja autentično svedočanstvo o životu i radu velikog naučnika i jedinstven izvorni dokumentacioni materijal za naučnu obradu i muzejsko izlaganje.


U delu bašte neposredno uz kuću, postavljena je bista Jovana Cvijića, delo Vledete Petrića  iz 1965. godine. Najveći deo svog života Jovan Cvijić proveo je u porodičnom domu u ul. Jelene Ćetković br. 5, u kom je i umro 16. januara 1927. godine. Još za života, testamentom je ostavio kuću svojoj voljenoj ženi Ljubici na korišćenje do kraja njenog života, a potom na trajno korišćenje Zadužbini Jovana Cvijića.
Arheološko nalazište Gradina

UTVRĐENJE GRADINA "Gradila ga prokleta Jerina", fascinantni prizori na vrhu Jelice

Kultura

16:00

14 maj, 2024

Čačak / Lučani - Na jednom od vrhova planine Jelice iznad Čačka, u ataru dragačevskog sela Grab, već stolećima nemilosrdnom zubu vremena, nadmoćnim silama prirode i ljudskom nemaru, odoleva utvrda Gradina. Uzdižući se na planinskom vrhu već zaboravljenog naselja Jeljen, ova legendama obavijena utvrda i dan-danas čuva predanje da je tu „grad gradila prokleta Jerina“, žena Đurđa Brankovića. Prvi iskop na ovom arheološkm nalazištu urađen je pre tačno 40 godina.

Komentari(0)

Loading