MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI Kulturna institucija prepuna izuzetnim umetničkim delima

M. M.

19:00

Kultura 0

Muzej savremene umetnosti u Beogradu prikuplja, čuva, proučava, publikuje i izlaže jugoslovensku i srpsku umetnost od 1900. godine do danas.

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI Kulturna institucija prepuna izuzetnim umetničkim delima
Printscreen/Facebook

Delatnost Muzeja savremene umetnosti počinje 1958. godine, kad je aktom Saveza za kulturu narodnog odbora grada Beograda doneta Odluka o osnivanju Moderne galerije, ustanove čiji je zadatak bio da prati razvoj jugoslovenske i srpske moderne i savremene umetnosti XX veka.

Osnivač i prvi upravnik Moderne galerije koja počinje sa radom 1959., kasnije Muzeja savremene umetnosti, bio je Miodrag B. Protić, slikar, teoretičar i umetnički kritičar. Iste godine Izvršno veće R. Srbije je odlučilo da za potrebe Moderne galerije sazida zgradu koja bi zadovoljila moderne muzeološke principe i odredila lokaciju na Novom Beogradu, na ušću Save, naspram Beogradske tvrđave.

Istovremeno je raspisan konkurs za izradu idejnog projekta. Konkurs je završen 1960. a izabrani autori su bili arh. Ivan Antić (1923—2006) i arh. Ivanka Raspopović (1930—2015).Zgrada Muzeja savremene umetnosti je građena od 1960. do 1965. godine. Kulturnim dobrom – spomenikom kulture utvrđena je 1987. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kolekciju muzeja obuhvata:

  • Zbirka slikarstva od 1900. do 1945.
  • Zbirka slikarstva posle 1945. godine.
  • Zbirka skulpture
  • Zbirka grafike i crteža
  • Zbirka novih umetničkih medija (fotografija, film, video itd.)

 

 

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading