VEKOVI ISKUSTVA I NASLEĐA U MALENOM OBJEKTU Kod srpske kuće pada u oči njena usklađenost sa njenom okolinom

M. M.

17:00

Kultura 0

Ćeramida, biber crep, nepečena cigla, ognjište na sred kuće, kuća na 4 vode, veliki tremovi...

VEKOVI ISKUSTVA I NASLEĐA U MALENOM OBJEKTU Kod srpske kuće pada u oči njena usklađenost sa njenom okolinom
Printscreen youtube

 

Pored svih uobičajenih stvari koje čine identitet i nasleđe jednog naroda (hrana, vera, običaji, pesme, muzika) najmanje se pominje graditeljstvo. Teško je zamisliti Holandiju bez nekog pejzaža u čijoj se pozadini nalazi vetrenjača ili neko grčko ostrvo bez belih kuća sa plavim krovovima. Isto tako kad se kaže Srbija u pogledu graditeljstva padaju na pamet svetinje, spomenici i utvrđenja, ali iznenađujuće srpska kuća tu biva zapostavljena.

Isto kao što je vezan za jedan prostor Srbin je vezan i za kuću u kojoj živi. U njoj se rađao, venčavao, slavio krsnu slavu, rušili su mu je i on je uvek obnavljao. Dok je radio sve to u tu kuću koju je gradio Srbin je uzidao i malo svog karaktera. Skromne, prilagođene i tople kuće koje su građene širom Srbije su nepravedno zapostavljene kao istorijsko nasleđe iz davnih vremena.

printscreen youtube

Ćeramida, biber crep, nepečena cigla, ognjište na sred kuće, krov na 4 vode, veliki tremovi i šljivak oko kuće su samo neka od obeležja srpskog načina pravljenja kuće i okućnice.

Pored materijala kojima je zidao kuću Srbin je za kuću vezivao i dosta verovanja. Pre nego što bi izgradio kuću na nekom mestu prvo bi tu ostavio posudu sa vodom, a ako u nju ne bi palo neko živo stvorenje kao npr. buba ili ptica, on ne bi gradio kuću na tom mestu.

Nakon završenih radova na izgradnji kuće gazda i majstor koji je gradio dobili bi darove, a oko kuće bi bilo organizovano veselje. Prvo što bi se unosilo u tek izgrađenu kuću su vatra sa starog ognjišta so i hleb.

Kod srpske kuće, bilo da je moravka, šumadinka, resavka ili iz nekog drugog kraja, pada u oči i njena usklađenost sa njenom okolinom. Materijal koji bi se koristio za izgradnju bio je iz neposredne blizine, jednostavan, lak za obradu i dugotrajan.

Iako se zanat gradnje nekadašnjih srpskih kuća ugasio njena dugotrajnost znači da se i dan danas u ravnicama ili brdima odavno zaboravljenih sela može pronaći po koji primer kuće koja je u sebi vekovima nosila odlike srpskog naroda.

 

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Komentari(0)

Loading