DOŠLA SEZONA LETNJEG KUKURUZA: Letnja poslastica sa skrivenim prednostima
Sezona slatkog kukuruza je došla i ova hrana se može pronaći na svakom šetalištu i plaži.
Sigurno je omiljena letnja poslastica - jednostavno se priprema, klip može odmah da se jede ili se zrna mogu kombinovati sa drugom hranom. Osim što je ukusan, da li kukuruz može da donese i neke dobrobiti po zdravlje? Evo šta sve ovaj plod može da ponudi.
Sada možete da uživate u ovoj hrani dok joj traje sezona, ali malo ko zna koje koristi zapravo dobijamo od ove biljke. Još uvek postoji zabuna oko toga šta je zapravo kukuruz i koje su tačno njegove hranljive vrednosti, a evo odgovora.
Da li je kukuruz povrće, voće ili žitarica
Možda vas zanima:
Zašto se verovalo da proja „ne sme da se seče naopako“: Mitološko značenje kukuruza u ishrani i narodni recept za proju sa koprivom
U srpskoj narodnoj tradiciji, proja je bila više od hleba. Nije se sekla kako ti padne na pamet, niti jela bez reda. Ako se prvi rez povuče u pogrešnom pravcu – verovalo se da se u kuću unosi nemir, rasprava i “presečena sreća”.
TRIK ZA KUVANJE KUKURUZA: Jedan tajni sastojak i 15 minuta pripreme
Da biste dobili najukusniji kukuruz šećerac u vodu dodajte jedan "tajni" sastojak.
Možda vas zanima:
Zašto se verovalo da proja „ne sme da se seče naopako“: Mitološko značenje kukuruza u ishrani i narodni recept za proju sa koprivom
U srpskoj narodnoj tradiciji, proja je bila više od hleba. Nije se sekla kako ti padne na pamet, niti jela bez reda. Ako se prvi rez povuče u pogrešnom pravcu – verovalo se da se u kuću unosi nemir, rasprava i “presečena sreća”.
TRIK ZA KUVANJE KUKURUZA: Jedan tajni sastojak i 15 minuta pripreme
Da biste dobili najukusniji kukuruz šećerac u vodu dodajte jedan "tajni" sastojak.
Možda vas zanima:
Zašto se verovalo da proja „ne sme da se seče naopako“: Mitološko značenje kukuruza u ishrani i narodni recept za proju sa koprivom
U srpskoj narodnoj tradiciji, proja je bila više od hleba. Nije se sekla kako ti padne na pamet, niti jela bez reda. Ako se prvi rez povuče u pogrešnom pravcu – verovalo se da se u kuću unosi nemir, rasprava i “presečena sreća”.
TRIK ZA KUVANJE KUKURUZA: Jedan tajni sastojak i 15 minuta pripreme
Da biste dobili najukusniji kukuruz šećerac u vodu dodajte jedan "tajni" sastojak.
Tehnički, kukuruz je sva tri. U zavisnosti od toga kada se bere i kako se koristi, kukuruz se može smatrati voćem, povrćem ili žitaricom. Kukuruz je naučno klasifikovan kao voće jer deo kukuruza koji jedemo, zrna, potiče iz cvetnog dela biljke.
Svež ili smrznuti kukuruz iz klipa - koji se bere ranije, kada su zrna mekana i puna tečnosti, se smatra skrobnim povrćem. Potpuno zrelo, suvo zrno kukuruza se bere kasnije i smatra se žitaricom, koje se koriste se za kokice i kukuruzno brašno.
Shutterstock
Nutritivna vrednost kukuruza
- Hranljivi sadržaj kukuruza varira u zavisnosti od vrste kukuruza i načina na koji je obrađen i pripremljen. Pola šolje svežeg kukuruza šećerca sadrži otprilike:
- 85 kalorija
- 3 grama proteina
- 17 grama ugljenih hidrata
- 1 gram masti
- 2 do 3 grama vlakana
Da li je kukuruz dobar za vas
Kukuruz može biti zdrav kada se jede umereno. Ovo skrobno povrće je dobar izvor vitamina, minerala, vlakana i drugih hranljivih materija. Kukuruz takođe prirodno ne sadrži gluten i ima malo kalorija i masti, prema dijetetičarima i nutricionistima za "Tudej".
Pola šolje kukuruza sadrži proteine i vlakna koji iznose oko tri grama ili 10 odsto preporučene dnevne količine. Bogat je i ugljenim hidratima, posebno skrobom. To je složeni ugljeni hidrat, kome je potrebno duže da se vari, a takođe može da povisi nivo šećera u krvi.
Vlakna u kukuruzu takođe pomažu u usporavanju varenja i apsorpcije ugljenih hidrata, zbog čega se smatra hranom sa niskim glikemijskim indeksom. Kukuruz može imati sladak ukus, ali ima relativno malo šećera - jedan klip ima samo pet do šest grama, tako da ne predstavlja veliki problem za one koji žele da umanje unos šećera, a da u isto vreme uživaju u slatkom ukusu.
Zdravstvene prednosti kukuruza
Kukuruz i njegove hranljive materije imaju brojne zdravstvene prednosti. Prema mišljenju stručnjaka, kukuruz vam može pomoći da:
- Povećate energiju
- Pospešite varenje - dobar izvor vlakana, rastvorljivih i nerastvorljivih
- Poboljšate zdravlje srca - sadrži kalijum, folat, magnezijum i B vitamine za zdravlje srca
- Zaštitite vid - sadrži antioksidante zvane lutein i zeaksantin, koji igraju veliku ulogu u održavanju zdravlja očiju.
Bogat je i tiaminom, ili vitaminom B1, koji iznosti oko 20 odsto dnevne količine po porciji. Tiamin je neophodan za energetski metabolizam, rast i razvoj ćelija i funkciju nervnog sistema.
Kukuruz je takođe dobar izvor vitamina C, koji podržava imunološku funkciju, zdrav rast i obnavljanje tkiva, sintezu kolagena, apsorpciju gvožđa i još mnogo toga. Jedna porcija kukuruza može da obezbedi oko 10 odsto preporučene dnevne količine vitamina C.
Kukuruz i gubitak težine
Kada se jede umereno kao deo uravnotežene ishrane, kukuruz može biti dobar za gubitak težine. Ne sadrži puno kalorija, a istovremeno može i da zasiti, što ga čini odličnom opcijom za ljude koji pokušavaju da smršaju. Skrob, proteini i vlakna mogu da zadrže osećaj sitosti, što može sprečiti prejedanje.
Da li su zamrznuti i konzervirani kukuruz zdravi
Ceo, svež kukuruz je najbolji izbor, ali i smrznuti i konzervirani kukuruz mogu biti zdrave opcije. Zamrznuti kukuruz je praktičan, jer nema potrebe za ljuštenjem i dostupan je tokom cele godine. Kukuruz u konzervi takođe može biti dobra opcija, dokle god se izbegavaju oni sa nezdravim aditivima.
Ipak, ne bi trebalo preterivati
Iako je slatkog ukusa i donosi brojne dobrobiti, ne bi trebalo preterivati sa konzumiranjem ove hrane. Ovo se posebno odnosi na ljude sa problemima sa varenjem, zbog nerastvorljivih vlakana i skroba koje sadrže. Isto važi i za dijabetičare, jer ako se jede u velikim količinama, kukuruz može povećati šećer u krvi.
Shutterstock
Najzdraviji način pripremanja kukuruza
Kuvanje na pari i kuvanje u vodi su najzdraviji načini kuvanja kukuruza, ali pečenje takođe može da bude dobar izbor, prema stručnjacima.
Kukuruz sam po sebi ima malo kalorija i masti i specifičan ukus, ali se uvek može dodatno začiniti. Da bi kukuruz ostao zdrav, stručnjaci preporučuju korišćenje minimalne količine aditiva, poput soli ili putera. Maslinovo ulje i grčki jogurt mogu se koristiti kao zdravije opcije dodataka, kao i začinsko bilje, bilo da je sveže ili sušeno.
(RT)
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Komentari(0)