ZA OVIM RECEPTOM ZA TURSKE TULUMBE SVE SRPKINJE SU ODLEPILE: Savršen kolač kao iz poslastičarnice - ukus kida
Omiljena turska poslastica
Tulumbe su poslastica koja oduševljava svojim ukusom i mirisom, ali retko ko se usuđuje da se upusti u pripremu ovog kolača zbog njegove navodne komplikovanosti. Međutim, sa pravim receptom i malo vežbe, tulumbe se mogu napraviti i u domaćoj kuhinji.
Za pravljenje tulumbe potrebno je pripremiti sledeće sastojke:
1/2 l vode
100 g šećera
100 ml ulja
500 g brašna
5 jaja
Za sirup:
1 kg šećera
1/2 l vode
1 manji limun
Prirpema sa ukusom tradicije:
Priprema ovog kolača zahteva malo strpljenja, ali rezultat je vredan truda. Dan pre nego što planirate da napravite tulumbe, treba pripremiti sirup tako što ćete skuvati vodu i šećer, a zatim dodati kolutove limuna. Nakon toga, sirup treba ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pre nego što se stavi u frižider. Za testo, u šerpi je potrebno promešati ulje, šećer i vodu, pa kuvati dok ne provri. Zatim se smesa sklanja sa šporeta, dodaje brašno i sve se dobro sjedini. Nakon što se testo ohladi, dodaju se umućena jaja i sve se dobro izmeša mikserom. Testo se potom stavlja u špric za kolače i istiskuje direktno u vrelo ulje. Nakon prženja, tulumbe se potapaju u ohlađeni sirup kako bi bolje upile ukus, pre nego što se izvade i posluže. Tulumbe su kolač koji je oduvek bio deo mnogih domaćinstava i predstavljaju slatki zalogaj sa dušom, baš kao što su ih pravile mnoge generacije pre nas. Ne propustite priliku da isprobate ovaj tradicionalni recept i uživate u ukusu tulumbe koji će vas sigurno osvojiti.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Komentari(0)