LOVOR Biljka koja će zamirisati ručak, ali i mnogo više od toga, pročitajte zašto
Lovor ili lorber u starom veku je smatran za sveto drvo. Bio je simbol boga Apolona koji je venac od lovorike nosio na glavi. Rimske vojskovođe svaku pobedu ovenčavale lovorim vencem. Lovorov list (lat. Laurus nobilis) ima dugu tradiciju upotrebe u različitim kulturama, uključujući i srpsku, koristimo ga kao začin ali on ima i mnoga druga korisna svojstva.

Zdravstvene koristi lovora
Neka istraživanja su pokazala da je lovorov list dobar za snižavanje holesterola i nivoa šećera u krvi kod osoba obolelih od dijabetesa. U ovu svrhu, može se koristiti u obliku kapsula.
Olakšavanje simptoma disajnih problema, lovor se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma gripa, kašlja, upale grla, bronhitisa i astme. Takođe se koristi za lečenje oralnih infekcija i upala, kao što su gingivitis, zubobolja i apscesi, te za rane i abrazije kože.
Možda vas zanima:

Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo LOVOR
Lovor smanjuje nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin koji bi trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.

BILJKA ZLATA VREDNA: Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo LOVOR
Lovor smanjuje nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin koji bi trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.
Možda vas zanima:

Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo LOVOR
Lovor smanjuje nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin koji bi trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.

BILJKA ZLATA VREDNA: Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo LOVOR
Lovor smanjuje nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin koji bi trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.
Možda vas zanima:

Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo LOVOR
Lovor smanjuje nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin koji bi trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.

BILJKA ZLATA VREDNA: Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo LOVOR
Lovor smanjuje nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin koji bi trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.
Lovor ima protivupalna svojstva i koristi se za olakšavanje boli u mišićima i zglobovima nastale zbog artritisa. Iako neće izlečiti artritis, može pomoći da se ublaži bol.
Lovorovo ulje (ili ulje lovora) ima mnoga korisna svojstva i široku primenu, možete koristiti eterično ili ga sami pripremiti.
Eterično ulje lovora je viskozna tvar koja se dobija iz lišća istoimene biljke presovanjem i destilacijom. Konačni proizvod ima svetlo žutu ili bledo zelenu boju, a miris je pikantan, a ukus specifično ljut.
Biljka je bogata mineralima, među kojima se izdvaja gvožđe, magnezijum, bakar, kalcijum i mangan. Svi oni su veoma bitni kako bi naš organizam normalno funkcionisao. Takođe je značajan izvor vitamina A, B i C. Sadrži i folnu kiselinu neophodnu za pravilan rad svake ćelije u organizmu.
Ukoliko sami želite da napravite lovorovo ulje
Potrebni sastojci:
30 grama listova lovora
250 ml maslinovog ulja
Način pripreme:
Zgnječite lovorove listove i prelijte maslinovim uljem preko njega. Stavite smesu u staklenu bocu, zatvorite ga čvrsto i pustiti da stoji mirno na tamnom i hladnom mestu 14 dana. Povremeno protresite bocu.Nakon dve nedelje procedite ulje kroz gazu i prebacite tečnost u drugu posudu. Držite lovorovo ulje u hladnoj sobi.
Osim u lečenju zglobova, lovor se takođe koristi za lečenje upaljenih limfnih čvorova, migrene, i bolesti uha. Ako imate jake glavobolje potrebno je primeniti ulje na slepoočnici. Na taj način bol će nestati vrlo brzo.
Lovorovo ulje može smanjiti povećanu telesnu temperaturu. Ono takođe pomaže u uklanjanju bolova u želucu i crevima, normalizuje funkciju jetre i bubrega, i poboljšava apetit.
Takođe lovorovo ulje je super za preventivne mere. Ono ima sposobnost da se poveća otpornost na infekcije, odnosno, super je kad je u pitanju jačanje imuniteta.

Otkrivena tajna pekara: Recept za ovaj preliv traži svaka domaćica, spremite pitu kojoj niko neće odoleti
Pekari koriste jedan vrlo jednostavan preliv.

JELO KOJE MIRIŠE NA DETINJSTVO: Jedini pravi starinski recept za FLEKICE sa kupusom!
Mnogi kažu da je ovo hrana koja ih podseća na detinjstvo...

Teleća čorba kao iz restorana, prava kafanska: Greje dušu, krepi telo - puna vitamina i minerala
Ručak "na kašiku" svima je omiljeni, a ovaj recept je za čorbu kojoj niko ne može odoleti

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka
Komentari(0)