KOLIKO DUGO SMEJU DA STOJE JAJA POSLE USKRSA? Svi prave grešku, a evo kako ćete znati da su se pokvarila
USKRŠNjA jaja mnogima su ukusnija nego obična. Imaju poseban ukus i šmek, te deca, ali i odrasli znaju da ih pojedu i po desetak dnevno. Naravno, ne treba u tome preterivati. Oni koji imaju zdravtsvene probleme, kao što su povišeni holesterol ili neku drugu hroničnu bolest, trebalo bi da izbegavaju žumanca.

Kada je reč o čuvanju jaja većina ih tokom Vaskrsa drži u pletenim i ukrašenim korpama. Prema rečima stručnjaka, najbolje je tvrdo kuvana jaja držati u frižideru, a ne u korpi na stolu. Međutim, navika je čudo. Ukoliko ih već držite na stolu trudite se da sobna temperatura bude optimalna, ne previše toplo i ne čuvajte ih duže od nedelju dana. Ukoliko imaju čudan miris, odmah ih bacite.
Prema "America Egg Boardu" ako su jaja u ljusci, biće bezbedna za jelo nedelju dana nakon kuvanja, dok oguljena treba pojesti isti dan. Ne preporučuje se zamrzavanje kuhanih jaja, bilo u ljusci ili bez nje. Pokvarena jaja ćete prepoznati vrlo lako - prema mirisu. Pokvarena kuvana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako i niste sigurni da li jaje stajalo predugo, jednostavno ga bacite. Nije vredno rizika.

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)