KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
Sastojci:
1 kg mekog brašna
250 ml ulja
500 ml mleka
1 kesica suvog ili kockica svežeg kvasca
3 jaja
3 kašike šećera
2 kašičice soli
susam za posipanje
Priprema:
Možda vas zanima:
Trik koji čuva svežinu kiflica i hleba: Stavite u testo 1 sastojak i biće mekani nekoliko dana
Omiljeno pecivo spremno za tili čas i to od samo tri sastojka
PIVČIĆI NA STARINSKI NAČIN SU NAJLEPŠE I NAJHRSKAVIJE KIFLICE IKAD: Ukus ovog testa se ne zaboravlja
Samo stavite neki lep fil u vidu džema od šljiva ili oraha i uživajte u najlepšim kiflicama ikad
Možda vas zanima:
Trik koji čuva svežinu kiflica i hleba: Stavite u testo 1 sastojak i biće mekani nekoliko dana
Omiljeno pecivo spremno za tili čas i to od samo tri sastojka
PIVČIĆI NA STARINSKI NAČIN SU NAJLEPŠE I NAJHRSKAVIJE KIFLICE IKAD: Ukus ovog testa se ne zaboravlja
Samo stavite neki lep fil u vidu džema od šljiva ili oraha i uživajte u najlepšim kiflicama ikad
Možda vas zanima:
Trik koji čuva svežinu kiflica i hleba: Stavite u testo 1 sastojak i biće mekani nekoliko dana
Omiljeno pecivo spremno za tili čas i to od samo tri sastojka
PIVČIĆI NA STARINSKI NAČIN SU NAJLEPŠE I NAJHRSKAVIJE KIFLICE IKAD: Ukus ovog testa se ne zaboravlja
Samo stavite neki lep fil u vidu džema od šljiva ili oraha i uživajte u najlepšim kiflicama ikad
Mleko zagrejte da bude mlako, dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da zapeni. Dodajte potom so, dva jaja i ulje, sve sjedinite, pa postepeno dodajte brašno. Umesite glatko testo.
Imajte u vidu da će zbog količine ulja testo biti mekano, ali se neće lepiti i biće veoma zahvalno za rad.
Ostavite testo da narasta najmanje sat vremena na toplom.
Posle tog vremena ga podelite na dva dela u dve jednake jufke. Jednu ostavite sa strane, a drugu razvijte u veliki, što tanji krug. Isecite na trouglove, pa ih savijte u kiflice i gusto poređajte u podmazani ili papirom za pečenje obloženi pleh.
Jaje razmutite i premažite svaku kiflicu, pa obilno pospite susamom.
Ostavite da kiflice nadolaze dok se rerna greje. Dok se peče prva tura, isto uradite sa drugom polovinom testa.
Pecite ih oko 20 minuta na 200 stepeni. Pečene ih pokrijte čistom krpom i ostavite da se malo ohlade, pa poslužite.
Odlične su i uz slane i uz slatke namaze i dodatke.
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Komentari(0)