Starinska, preukusna i miriše na tradiciju: BELA PITA s orasima i najkremastijim filom (RECEPT)
Bela kolač-pita s orasima sigurno će vas oduševiti ukusom i mirisom, kao iz starinskih kuvara.

Ako volite slatkiše s orasima, onda obavezno isprobajte recept za ovu neobičnu torta-pitu. Nije teška za pripremu, treba vam samo malo strpljenja, a sigurno je da vas čeka mnogo slatkih zalogaja.
Skoro sve starinske poslastice u sebi sadrže orahe, da li u kori ili filu. Nekada se smatralo da kolač koji nema orahe nije ukusan kao onaj koji sadrži ove orašaste plodove. Zbog ukusa oraha, ova pita je ujedno i tradicionalna, pa je vredi i napraviti i degustirati.
Ovaj starinski kolač, koji je poznat i kao bela torta-pita, krase mekane kore, kremasti fil i mleveni orasi, što zajedno čini ovaj kolač prosto neodoljivim.
Bela pita u originalu nema orahe, ali je jednako ukusna i s ovim orašastim plodovima.
Sastojci:
Za testo:
600 g brašna
200 g masti
2 jaja
200 g šećera
2 praška za pecivo
pola šoljice mleka
Za nadev:
litar mleka
2 kašike brašna
4 kašike gustina
4 vanilin šećera
500 g maslaca
350 g šećera u prahu
150 g mlevenih oraha
Priprema:
U činiji penasto umutite mast i šećer. pa dodajte jaja i dobro umutite mikserom.
Nakon toga dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa dobro umesite testo. Na kraju ulijte mleko i mesite dok se sastojci ne sjedine.
Testo podeliti na 3 jednaka dela, pa svaki deo tanko razvaljajte oklagijom otprilike na veličinu oblande.
Koru stavite u pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite u rerni na 180°C oko 15 minuta. Treba da ostanu bele.
Gustin i brašno pomešajte sa 200 ml mleka, pa dodajte vanilin šećer i dobro promešajte da ne ostanu grudvice.
Preostalo mleko ulijte u šerpu i kuvajte dok ne proključa, pa dodajte fil sa brašnom.
Fil kuvajte dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Ulijte fil u kalup, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu, pa ga dodati u ohlađeni fil- Sve dobro umutite mikserom.
Koru premazati filom, posuti orasima, pa staviti drugu koru. Preliti filom, zatim posuti orasima i staviti treću koru. Filom premazati celu tortu , a vrh ukrasiti orasima.
(mondo)

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

Starinski recept za padobrance koji se tope u ustima: Spoj hrskave puslice & čokoladnog fila vraća u detinjstvo
Sitni kolači koje je jednostavno napraviti.
Komentari(0)