Starinska, preukusna i miriše na tradiciju: BELA PITA s orasima i najkremastijim filom (RECEPT)
Bela kolač-pita s orasima sigurno će vas oduševiti ukusom i mirisom, kao iz starinskih kuvara.

Ako volite slatkiše s orasima, onda obavezno isprobajte recept za ovu neobičnu torta-pitu. Nije teška za pripremu, treba vam samo malo strpljenja, a sigurno je da vas čeka mnogo slatkih zalogaja.
Skoro sve starinske poslastice u sebi sadrže orahe, da li u kori ili filu. Nekada se smatralo da kolač koji nema orahe nije ukusan kao onaj koji sadrži ove orašaste plodove. Zbog ukusa oraha, ova pita je ujedno i tradicionalna, pa je vredi i napraviti i degustirati.
Ovaj starinski kolač, koji je poznat i kao bela torta-pita, krase mekane kore, kremasti fil i mleveni orasi, što zajedno čini ovaj kolač prosto neodoljivim.
Bela pita u originalu nema orahe, ali je jednako ukusna i s ovim orašastim plodovima.
Sastojci:
Za testo:
600 g brašna
200 g masti
2 jaja
200 g šećera
2 praška za pecivo
pola šoljice mleka
Za nadev:
litar mleka
2 kašike brašna
4 kašike gustina
4 vanilin šećera
500 g maslaca
350 g šećera u prahu
150 g mlevenih oraha
Priprema:
U činiji penasto umutite mast i šećer. pa dodajte jaja i dobro umutite mikserom.
Nakon toga dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa dobro umesite testo. Na kraju ulijte mleko i mesite dok se sastojci ne sjedine.
Testo podeliti na 3 jednaka dela, pa svaki deo tanko razvaljajte oklagijom otprilike na veličinu oblande.
Koru stavite u pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite u rerni na 180°C oko 15 minuta. Treba da ostanu bele.
Gustin i brašno pomešajte sa 200 ml mleka, pa dodajte vanilin šećer i dobro promešajte da ne ostanu grudvice.
Preostalo mleko ulijte u šerpu i kuvajte dok ne proključa, pa dodajte fil sa brašnom.
Fil kuvajte dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Ulijte fil u kalup, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu, pa ga dodati u ohlađeni fil- Sve dobro umutite mikserom.
Koru premazati filom, posuti orasima, pa staviti drugu koru. Preliti filom, zatim posuti orasima i staviti treću koru. Filom premazati celu tortu , a vrh ukrasiti orasima.
(mondo)

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna

Napravite savršeni sos za lovačke šnicle: Nema Srbina koji ovo jelo ne voli, a caka je u ovome!
Pečurke su bogat izvor vlakana, antioksidanasa i proteina

Ovih 5 neobičnih vrsta Srpskog hleba morate probati bar 1 u životu: Svaki krije svoju priču, a zajednička im je ljubav prema tradiciji
Vreme je da probajte nešto novo i otkrijete čari ovih neobičnih vrsta testa, a ujedno i da se vratite tradiciji naše zemlje

STARINSKA PITA SA JABUKAMA KOJA SE TOPI U USTIMA: Naše bake je spremaju na POSEBAN NAČIN, recept će svi TRAŽITI
Starinska pita sa jabukama će vas vratiti u detinjstvo čim osetite ukus bakine kuhinje
Komentari(0)