Starinska, preukusna i miriše na tradiciju: BELA PITA s orasima i najkremastijim filom (RECEPT)
Bela kolač-pita s orasima sigurno će vas oduševiti ukusom i mirisom, kao iz starinskih kuvara.

Ako volite slatkiše s orasima, onda obavezno isprobajte recept za ovu neobičnu torta-pitu. Nije teška za pripremu, treba vam samo malo strpljenja, a sigurno je da vas čeka mnogo slatkih zalogaja.
Skoro sve starinske poslastice u sebi sadrže orahe, da li u kori ili filu. Nekada se smatralo da kolač koji nema orahe nije ukusan kao onaj koji sadrži ove orašaste plodove. Zbog ukusa oraha, ova pita je ujedno i tradicionalna, pa je vredi i napraviti i degustirati.
Ovaj starinski kolač, koji je poznat i kao bela torta-pita, krase mekane kore, kremasti fil i mleveni orasi, što zajedno čini ovaj kolač prosto neodoljivim.
Bela pita u originalu nema orahe, ali je jednako ukusna i s ovim orašastim plodovima.
Sastojci:
Za testo:
600 g brašna
200 g masti
2 jaja
200 g šećera
2 praška za pecivo
pola šoljice mleka
Za nadev:
litar mleka
2 kašike brašna
4 kašike gustina
4 vanilin šećera
500 g maslaca
350 g šećera u prahu
150 g mlevenih oraha
Priprema:
U činiji penasto umutite mast i šećer. pa dodajte jaja i dobro umutite mikserom.
Nakon toga dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa dobro umesite testo. Na kraju ulijte mleko i mesite dok se sastojci ne sjedine.
Testo podeliti na 3 jednaka dela, pa svaki deo tanko razvaljajte oklagijom otprilike na veličinu oblande.
Koru stavite u pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite u rerni na 180°C oko 15 minuta. Treba da ostanu bele.
Gustin i brašno pomešajte sa 200 ml mleka, pa dodajte vanilin šećer i dobro promešajte da ne ostanu grudvice.
Preostalo mleko ulijte u šerpu i kuvajte dok ne proključa, pa dodajte fil sa brašnom.
Fil kuvajte dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Ulijte fil u kalup, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu, pa ga dodati u ohlađeni fil- Sve dobro umutite mikserom.
Koru premazati filom, posuti orasima, pa staviti drugu koru. Preliti filom, zatim posuti orasima i staviti treću koru. Filom premazati celu tortu , a vrh ukrasiti orasima.
(mondo)

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Komentari(0)