ZA POST NA VODI Musaka od tikvica, ukusna i zdrava
Veliki post traje i mnogi vernici poste na vodi. Musaka od tikvica je odličan obrok za sve one koji zele lep i lagan posni obrok.
                                Posna musaka od tikvica:
- 3-4 tikvice
- 2-3 krompira
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 crvena paprika
- 1 šolja pirinča
- Začini (biber, suvi začin, peršun, so)
Tikvice i krompir isecite na kolutove. Propržite luk na vodi, dodajte šargarepu, papriku, pirinač, začinite i sve zajedno dinstajte na vodi. Tikvice i krompir prokuvajte malo tek da povrće omekša, izvadite iz vode i začinite. Složite red tikvica i krompira u vatrostalnu posudu, zatim smesu sa pirinčem, a potom opet tikvice i krompir. Pecite u rerni dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
Prijatno!
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
                
            
Komentari(0)