ZA POST NA VODI Musaka od tikvica, ukusna i zdrava

Jelica Jovanović

18:00

Gastronomija 0

Veliki post traje i mnogi vernici poste na vodi. Musaka od tikvica je odličan obrok za sve one koji zele lep i lagan posni obrok.

Musaka na vodi od tikvica
Shutterstock

Posna musaka od tikvica:

 - 3-4 tikvice

- 2-3 krompira

 - 1 glavica crnog luka

 - 2 šargarepe

- 1 crvena paprika

 - 1 šolja pirinča

 - Začini (biber, suvi začin, peršun, so)

Tikvice i krompir isecite na kolutove. Propržite luk na vodi, dodajte šargarepu, papriku, pirinač, začinite i sve zajedno dinstajte na vodi. Tikvice i krompir prokuvajte malo tek da povrće omekša, izvadite iz vode i začinite. Složite red tikvica i krompira u vatrostalnu posudu, zatim smesu sa pirinčem, a potom opet tikvice i krompir. Pecite u rerni dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

Prijatno!

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading