OVO SU ZABORAVLJENA JELA STARE JUGOSLAVIJE: Pucaćete od zdravlja, a koštaju ništa (FOTO)
Mnoga od ovih jela su potpuno zaboravljena i nestala sa naših trpeza iako su bila ukusna i zdrava
Često čujemo kako su se naši preci hranili bolje i kvalitetnije i bili mnogo zdraviji. Starije generacije pamte da su se naše bake i mame snalazile kako da naprave ukusan obrok za porodicu sa što manje novca.
Neka od ovih jela asociraju na detinjstvo i većina ovih jela je pala u zaborav. Zvali su je sirotinjska hrana jer se za pripremi koristio minimum namirnica i sva su bila bez mesa koje je tada bilo skupo i nije se moglo jesti svaki dan. Srećna republika vam donosi neka od najpoznatiji jela stare Jugoslavije. Jeftina su, brzo i lako pripremaju a izuzetno su ukusna.
1.Popara
Popara je verovali ili ne jedno od retkih originalnih srpskih jela. Vodi poreklo još iz srednjeg veka i priprema se na isti način kao i tada. U ubaci u vrelu vodu u koju ste prethodno dodali malo masti i ulja. Kuva se dok se ne dobije gušća masa. U smesu može da se doda sir ili kajmak, može da se pravi s mlekom umesto vode, a sa i bez ulja ili masti.
2.Sladak kupus bez mesa
Naše mame i bake su dobro znale koliko je kupus zdrav pa se često pravio zdrav i ukusan obrok od ovog povrća bez mesa. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće kao što je crni luk koji se izdinsta zajedno sa šargarepom, paprikom i belim lukom pa se tek onda dodaje na krupne kocke seckani kupus. Kad se kupus skuva umesto zaprške zalijte ga sa paradajzom u koji ste dodali sitno iseckan peršun.
3.Restovan krompir
Restovan krompir je jedno od jela koje se gotovo potpuno izgubili sa naših trpeza. U propržen crni luk dodaje se izgnječen kuvani krompir i sve se začini alevom paprikom i posoli i pobiberi po želji.
4.Kriška hleba, mast i aleva paprika
Kriška hleba namazana mašću i posuta alevom paprikom bila je najčešća užina ili doručak za decu koja su odrastala šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Današnji klinci ni ne znaju za ovo ukusno jelo.
5.Krompir kuvan u ljusci
Ništa jednostavnije. Dobro operite krompir u ljusci i stavite ga da se kuva. Ovako kuvan krompir je mnogo ukusniji i zdraviji jer je sačuvao sve hranljive sastojke iz ljuske. Može se poslužiti uz sir, paradajz ili kao krompir salata uz luk i ulje kao prilog uz ribu.
6.Kljukuša
Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode dok ne dobijete masu malo gušću neko za palačinke. Sipajte u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.
7. Klot pasulj
Pasulj je kaloričan i pun belančevina što znači da mu meso koje se najčešće dodaje zapravo nije ni potrebno. U vreme nemaštine pripremao se klot pasulj bez mesa i bio je glavna hrana za siromašne. Da bi bio ukusniji izdinstajte crni luk i šargarepu pa tek onda nalijte vodu i dodajte pasulj da se kuva uz 2-3 crvene paprike.
8. Stari hleb udrobljen u kiselo mleko
U vreme kad nisu bile popularne ovsene pahuljice za brz i jednostavan doručak bilo je dovoljno da se stari hleb udrobi u kiselo mleko ili jogurt. Osim slane postoji i slatka varijanta kad se hleb udrobi u mleko i doda šećera.
9. Krompir čorba
Krompir čorba je još jedno staro zaboravljeno jelo koje je nekad bilo redovno na srpskim trpezama. Pravi se tako što se proprže luk i šargarepa, doda krompir isečen na kockice, nalije vodu i kuvajte dok povrće ne omekša. Nakon što se krompir skuvao sipajte sok od paradajza i začinite.
10.Prženice
Prženice od starog hleba su brzi i jednostavan doručak uz koje su odrasle mnoge generacije. Hleb isecite na kriške, umočite u jaja i ispecite na vrelom ulju. Jedu se najčešće uz šolju jogurta ili kiselog mleka.
11.Jabuke u šlafroku
Naše mame i bake često su pravile kolače za mališane. Jedan od omiljenih slatkiša bile su jabuke u šlafroku. Jabuka se dobro opere, iseče na deblje kolutove, umoči u smesu za palačinke i prći na vrelom ulju.
12.Pita zalivača
I ovo je jedan od zaboravljenih recepata. Pita se pravi tako što se kore malo zamaste, poređaju u pleh i malo zapeku posle čega se preliju vrelom vodom. Za slatku varijantu dodajte šećera u vodu i eto brzog i jeftinog slatkiša.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Komentari(0)