OVO SU ZABORAVLJENA JELA STARE JUGOSLAVIJE: Pucaćete od zdravlja, a koštaju ništa (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Mnoga od ovih jela su potpuno zaboravljena i nestala sa naših trpeza iako su bila ukusna i zdrava

OVO SU ZABORAVLJENA JELA STARE JUGOSLAVIJE: Pucaćete od zdravlja, a koštaju ništa (FOTO)
Printscreen/Facebook/BBC

Često čujemo kako su se naši preci hranili bolje i kvalitetnije i bili mnogo zdraviji. Starije generacije pamte da su se naše bake i mame snalazile kako da naprave ukusan obrok za porodicu sa što manje novca.

Neka od ovih jela asociraju na detinjstvo i većina ovih jela je pala u zaborav. Zvali su je sirotinjska hrana jer se za pripremi koristio minimum namirnica i sva su bila bez mesa koje je tada bilo skupo i nije se moglo jesti svaki dan. Srećna republika vam donosi neka od najpoznatiji jela stare Jugoslavije. Jeftina su, brzo i lako pripremaju a izuzetno su ukusna.

1.Popara

Popara je verovali ili ne jedno od retkih originalnih srpskih jela. Vodi poreklo još iz srednjeg veka i priprema se na isti način kao i tada. U ubaci u vrelu vodu u koju ste prethodno dodali malo masti i ulja. Kuva se dok se ne dobije gušća masa. U smesu može da se doda sir ili kajmak, može da se pravi s mlekom umesto vode, a sa i bez ulja ili masti.

2.Sladak kupus bez mesa

Naše mame i bake su dobro znale koliko je kupus zdrav pa se često pravio zdrav i ukusan obrok od ovog povrća bez mesa. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće kao što je crni luk koji se izdinsta zajedno sa šargarepom, paprikom i belim lukom pa se tek onda dodaje na krupne kocke seckani kupus. Kad se kupus skuva umesto zaprške zalijte ga sa paradajzom u koji ste dodali sitno iseckan peršun.

3.Restovan krompir

Restovan krompir je jedno od jela koje se gotovo potpuno izgubili sa naših trpeza. U propržen crni luk dodaje se izgnječen kuvani krompir i sve se začini alevom paprikom i posoli i pobiberi po želji.

4.Kriška hleba, mast i aleva paprika

Kriška hleba namazana mašću i posuta alevom paprikom bila je najčešća užina ili doručak za decu koja su odrastala šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Današnji klinci ni ne znaju za ovo ukusno jelo.

5.Krompir kuvan u ljusci

Ništa jednostavnije. Dobro operite krompir u ljusci i stavite ga da se kuva. Ovako kuvan krompir je mnogo ukusniji i zdraviji jer je sačuvao sve hranljive sastojke iz ljuske. Može se poslužiti uz sir, paradajz ili kao krompir salata uz luk i ulje kao prilog uz ribu.

6.Kljukuša

Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode dok ne dobijete masu malo gušću neko za palačinke. Sipajte u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.

7. Klot pasulj

Pasulj je kaloričan i pun belančevina što znači da mu meso koje se najčešće dodaje zapravo nije ni potrebno. U vreme nemaštine pripremao se klot pasulj bez mesa i bio je glavna hrana za siromašne. Da bi bio ukusniji izdinstajte crni luk i šargarepu pa tek onda nalijte vodu i dodajte pasulj da se kuva uz 2-3 crvene paprike.

8. Stari hleb udrobljen u kiselo mleko

U vreme kad nisu bile popularne ovsene pahuljice za brz i jednostavan doručak bilo je dovoljno da se stari hleb udrobi u kiselo mleko ili jogurt. Osim slane postoji i slatka varijanta kad se hleb udrobi u mleko i doda šećera.

9. Krompir čorba

Krompir čorba je još jedno staro zaboravljeno jelo koje je nekad bilo redovno na srpskim trpezama. Pravi se tako što se proprže luk i šargarepa, doda krompir isečen na kockice, nalije vodu i kuvajte dok povrće ne omekša. Nakon što se krompir skuvao sipajte sok od paradajza i začinite.

10.Prženice

Prženice od starog hleba su brzi i jednostavan doručak uz koje su odrasle mnoge generacije. Hleb isecite na kriške, umočite u jaja i ispecite na vrelom ulju. Jedu se najčešće uz šolju jogurta ili kiselog mleka.

11.Jabuke u šlafroku

Naše mame i bake često su pravile kolače za mališane. Jedan od omiljenih slatkiša bile su jabuke u šlafroku. Jabuka se dobro opere, iseče na deblje kolutove, umoči u smesu za palačinke i prći na vrelom ulju.

12.Pita zalivača

I ovo je jedan od zaboravljenih recepata. Pita se pravi tako što se kore malo zamaste, poređaju u pleh i malo zapeku posle čega se preliju vrelom vodom. Za slatku varijantu dodajte šećera u vodu i eto brzog i jeftinog slatkiša.

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading