ZAŠTO JE SUPA OD KOSTIJU ODLIČNA ZA ZDRAVLJE: Korisna je protiv prehlade, čuva zglobove, kožu, kosu i nokte
Supa od kostiju donosi brojne blagodeti za naše telo, a posebno je preporučljivo daje konzumiramo tokom hladnih dana.
Kraljica među svim supama, bar što se zdravlja tiče, zasigurno je ona od kostiju. Ovaj specijalitet ljudi su koristili još od praistorije. Naime, želeli su da iskoriste svaki deo plena koji su ulovili, pa su životinjske kosti prelivali kipućom vodom i time se hranili. Kasnije su otkrili da ta tečnost čuva njihovo zdravlje, jača kosti, daje im energiju, čuva ih od kožnih bolesti, pomaže da bolje spavaju i pruža još mnogo zdravstvenih dobrobiti.
Superhrana
Supa, zapravo temeljac kojim prelivamo rižota, sosove, gulaše, kroz istoriju se kuvala u loncima naših baka i bila je obična seoska poslastica koja se preko noći pretvarala u ladetinu - specijalitet koji ili jako volimo, ili ga ne podnosimo. Danas je supa od kostiju čudo nutricionizma, koje se priprema u najboljim restoranima i sinonim je za superhranu.
Prirodni kolagen
Supa od kostiju se priprema od junećih, svinjskih, pilećih ili ribljih kostiju dugim iskuvavanjem, koje može da traje i po nekoliko sati. Kostima se obično dodaje povrće poput šargarepe, peršuna, luka i celera, a nekad se kosti iskuvavaju same. Ovu supu je potrebno kuvati dugo kako bismo izvukli kolagen, protein koji deluje kao lepak koji naše telo drži na okupu. Kad bi se izvadio sav kolagen iz kože, ona bi se raspala poput smese za palačinke bez jaja.
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Treba je kuvati dugo da bismo izvukli kolagen, protein koji deluje kao lepak koji naše telo drži na okupu
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Puna magnezijuma i kalcijuma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Upravo zbog visoke koncentracije kolagena, supa od kostiju je čarobni napitak koji čuva zglobove, zube, kožu, kosu i nokte. Bogata je i kalcijumom, magnezijumom, fosforom i aminokiselinama, koji podstiču rane da brže zacele i imaju protivupalno dejstvo.
Uzmite je čim nos procuri
Tokom hladnijih meseci pileća supa je glavni borac protiv prehlade, a najbolje ju je popiti iz šoljice, poput prirodnog leka koji deluje skoro odmah.
Odlična za zdravlje žena
Ženama u postmenopauzi se preporučuje da neretko pojedu tanjir supe od kostiju.
Želatin je dobar za probavu
Nikako ne smemo da zaboravimo da spomenemo i dobrobit želatina, koji se takođe nalazi u kostima, a odličan je za probavu.
Dobra protiv nesanice
Stručnjaci savetuju da osobe koje se bore s nesanicom pre spavanja takođe treba da konzumiraju supu od kostiju, piše Zadovoljna.hr
Starinsko jelo iz Vojvodine spremno za pola sata: Potrebna su vam samo 4 sastojka, odlična ideja za ručak
To je jelo koje je nekada bilo izuzetno popularno, a danas smo ga nekako zaboravili.
Kuvana bundeva s medom: Zaboravljena poslastica za sredinu posta
Nekada je miris kuvanog bundeve s medom značio da je jesen stigla do tiših dana. Danas je ovo jednostavno jelo savršeno za one koji poste, ali ne žele da se odreknu toplog ukusa detinjstva
Ovo je najbolji posni ručak na kašiku! Kad ga probate, zaboravite da NEMA MESA, evo u čemu je tajna
Tajna je u dugom dinstanju luka, paprike i šargarepe, što daje slatkoću i dubinu
Ovu najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe su naše bake pravile: Recept se prenosi sa kolena na koleno
Recept naših baka za najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe svi zapisuju
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Komentari(0)