TRIK ZA ZIMNICU: Evo kako da pravilno sterilišete tegle
Zimnica vam može trajati godinama

Ukoliko ne sterilišete dobro tegle i flaše može se desiti da se sok ili ajvat pokvari i ubuđa i pre vremena.
Rerna kao stelirizator
Mnoge mlade domaćice pribegavaju raznim načinima za sterilizaciju tegli i flaša za sok. Neke ih nakon pranja potapaju u vrelu vodu kako bi ubile mikrobe pšri čemu treba biti maksimalno oprezan. Prvo, staklene tegle ili flaše, posebno ako su od tanjeg stakla, mogu da popucaju kad dođu u dodir sa vrelom vodom. Drugo, ključala voda prska na sve strane pa postoji opravdan rizik da zadobijete ozbiljne opekotine na rukama.
Umesto toga bolje je i bezbednije primenjivati jednostavan trik koji se koristile naše bake. One su na vrlo jednostavan način sterilisale tegle i flaše, a njihova zimnica se nikad nije kvarila koliko god da stoji.
Da biste postigli efekat sterilizacije potrebno je da najpre dobro operete tegle i flaše sa deterdžentom za pranje sudova. Ukolonite sve vidljive znakove prljavštine. Za pranje flaša dobro dođu posebne četke koje se mogu kupiti na bilo kojoj pijaci ili u plastikati a koje imaju dugačku dršku kako biste došli do naudaljenijih delova na dnu same flaše.
Isto pravilo važi i za sterilizaciju flaša za domaći sok
Nakon što ih dobro operete i još bolje isperete ostavite ih na čistom da se dobro ocede i osuše. Pre samog pakovanja zimnice uključite rernu šporeta na 50 do 100 stepeni u unutra stavite čiste i suve tegle i flaše.
Ostavite ih u rerni 15 do 20 minuta da se sterilišu. Nakon toga koristeći rukavice za pečenje izvadite ih iz rerne i u vrele tegle sipajte vreo ajvar ili džem, odnosno sok od recimo paradajza u flaše. Odmah zatvorite tegle ili flaše i odložite ih u kutiju u koju ste stavili ćebe.
Kad sve završite zamotajte tegle u ćebe kako bi se postepeno hladile narednih 24 sata. Posle toga možete da ih poređate u špajiz, a nakon otvaranja tegle sa zimnicom čuvajte je u frižideru jer je hrana došla u dodir sa vazduhom i bakterijama koje se prenose na ovaj način.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Slavonski majstori otkrili tajnu pravog fiš paprikaša! Jedna stvar je ključna - ne smete da propustite
Ako želite da pripremite fiš paprikaš kakav se jede u najboljim slavonskim čardama, pratite ovaj proveren recept.

Punjene paprike sa slaninom, ovaj specijalitet treba probati: Bakin recept nema konkurenciju, prste da poližete
Lako za pripremu, a neodoljivo ukusno.
Komentari(0)