TRIK ZA ZIMNICU: Evo kako da pravilno sterilišete tegle
Zimnica vam može trajati godinama

Ukoliko ne sterilišete dobro tegle i flaše može se desiti da se sok ili ajvat pokvari i ubuđa i pre vremena.
Rerna kao stelirizator
Mnoge mlade domaćice pribegavaju raznim načinima za sterilizaciju tegli i flaša za sok. Neke ih nakon pranja potapaju u vrelu vodu kako bi ubile mikrobe pšri čemu treba biti maksimalno oprezan. Prvo, staklene tegle ili flaše, posebno ako su od tanjeg stakla, mogu da popucaju kad dođu u dodir sa vrelom vodom. Drugo, ključala voda prska na sve strane pa postoji opravdan rizik da zadobijete ozbiljne opekotine na rukama.
Umesto toga bolje je i bezbednije primenjivati jednostavan trik koji se koristile naše bake. One su na vrlo jednostavan način sterilisale tegle i flaše, a njihova zimnica se nikad nije kvarila koliko god da stoji.
Da biste postigli efekat sterilizacije potrebno je da najpre dobro operete tegle i flaše sa deterdžentom za pranje sudova. Ukolonite sve vidljive znakove prljavštine. Za pranje flaša dobro dođu posebne četke koje se mogu kupiti na bilo kojoj pijaci ili u plastikati a koje imaju dugačku dršku kako biste došli do naudaljenijih delova na dnu same flaše.
Isto pravilo važi i za sterilizaciju flaša za domaći sok
Nakon što ih dobro operete i još bolje isperete ostavite ih na čistom da se dobro ocede i osuše. Pre samog pakovanja zimnice uključite rernu šporeta na 50 do 100 stepeni u unutra stavite čiste i suve tegle i flaše.
Ostavite ih u rerni 15 do 20 minuta da se sterilišu. Nakon toga koristeći rukavice za pečenje izvadite ih iz rerne i u vrele tegle sipajte vreo ajvar ili džem, odnosno sok od recimo paradajza u flaše. Odmah zatvorite tegle ili flaše i odložite ih u kutiju u koju ste stavili ćebe.
Kad sve završite zamotajte tegle u ćebe kako bi se postepeno hladile narednih 24 sata. Posle toga možete da ih poređate u špajiz, a nakon otvaranja tegle sa zimnicom čuvajte je u frižideru jer je hrana došla u dodir sa vazduhom i bakterijama koje se prenose na ovaj način.

Puckavac pogača sa kačavaljem: Korica hrskava, a unutrašnjost mekana i vazdušasta, probajte ovaj vrhunski recept
Kačkavalj i pavlaka daju joj poseban ukus i sočnost.

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima
Komentari(0)