TRIK ZA ZIMNICU: Evo kako da pravilno sterilišete tegle
Zimnica vam može trajati godinama
Ukoliko ne sterilišete dobro tegle i flaše može se desiti da se sok ili ajvat pokvari i ubuđa i pre vremena.
Rerna kao stelirizator
Mnoge mlade domaćice pribegavaju raznim načinima za sterilizaciju tegli i flaša za sok. Neke ih nakon pranja potapaju u vrelu vodu kako bi ubile mikrobe pšri čemu treba biti maksimalno oprezan. Prvo, staklene tegle ili flaše, posebno ako su od tanjeg stakla, mogu da popucaju kad dođu u dodir sa vrelom vodom. Drugo, ključala voda prska na sve strane pa postoji opravdan rizik da zadobijete ozbiljne opekotine na rukama.
Umesto toga bolje je i bezbednije primenjivati jednostavan trik koji se koristile naše bake. One su na vrlo jednostavan način sterilisale tegle i flaše, a njihova zimnica se nikad nije kvarila koliko god da stoji.
Da biste postigli efekat sterilizacije potrebno je da najpre dobro operete tegle i flaše sa deterdžentom za pranje sudova. Ukolonite sve vidljive znakove prljavštine. Za pranje flaša dobro dođu posebne četke koje se mogu kupiti na bilo kojoj pijaci ili u plastikati a koje imaju dugačku dršku kako biste došli do naudaljenijih delova na dnu same flaše.
Isto pravilo važi i za sterilizaciju flaša za domaći sok
Nakon što ih dobro operete i još bolje isperete ostavite ih na čistom da se dobro ocede i osuše. Pre samog pakovanja zimnice uključite rernu šporeta na 50 do 100 stepeni u unutra stavite čiste i suve tegle i flaše.
Ostavite ih u rerni 15 do 20 minuta da se sterilišu. Nakon toga koristeći rukavice za pečenje izvadite ih iz rerne i u vrele tegle sipajte vreo ajvar ili džem, odnosno sok od recimo paradajza u flaše. Odmah zatvorite tegle ili flaše i odložite ih u kutiju u koju ste stavili ćebe.
Kad sve završite zamotajte tegle u ćebe kako bi se postepeno hladile narednih 24 sata. Posle toga možete da ih poređate u špajiz, a nakon otvaranja tegle sa zimnicom čuvajte je u frižideru jer je hrana došla u dodir sa vazduhom i bakterijama koje se prenose na ovaj način.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Komentari(0)