U KOMBINACIJI SA RAKIJOM OVA BILJKA NEMA GRANICE U narodu se verovalo da potiče iz rajskog vrta (RECEPT)
Nema boljeg leka od ove biljke, nezamenljiva je!

Gavez sadrži hormon auksin, koji sa lakoćom stvara novo tkivo, pa stoga rana brzo zaraste, a alantoin kao glavni aktivni sastojak korena, pospešuje granulaciju i regeneraciju tkiva.
Od davnina pa do danas, mnogi ljudi su posvedočili o lekovitoj moći biljke gavez.
“Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilama gavezovog korena”, kaže stara izreka, koja aludira na to da je lekovita moć gaveza neograničena i da pomaže kod svake boljke, čak i one najteže.
Možda vas zanima:

NEVEROVATNO je šta sve OVA BILJKA može: Nepravedno zanemarena, a izuzetno POVOLJNO DELUJE NA CEO ORGANIZAM!
Jača imunitet, povoljno deluje na srce i želudac...

OVIH 5 BILJAKA SVAKA KUĆA TREBA DA IMA: Ako imate njih, imate pravo blago - evo i zašto!
Osim što unose novu energiju u kuhinju, oni koji uzgajaju ove biljke znaju da su jako dobre za korišćenje u hrani i da sama briga oko njih predstavlja svojevrsno zadovoljstvo.
Možda vas zanima:

NEVEROVATNO je šta sve OVA BILJKA može: Nepravedno zanemarena, a izuzetno POVOLJNO DELUJE NA CEO ORGANIZAM!
Jača imunitet, povoljno deluje na srce i želudac...

OVIH 5 BILJAKA SVAKA KUĆA TREBA DA IMA: Ako imate njih, imate pravo blago - evo i zašto!
Osim što unose novu energiju u kuhinju, oni koji uzgajaju ove biljke znaju da su jako dobre za korišćenje u hrani i da sama briga oko njih predstavlja svojevrsno zadovoljstvo.
Možda vas zanima:

NEVEROVATNO je šta sve OVA BILJKA može: Nepravedno zanemarena, a izuzetno POVOLJNO DELUJE NA CEO ORGANIZAM!
Jača imunitet, povoljno deluje na srce i želudac...

OVIH 5 BILJAKA SVAKA KUĆA TREBA DA IMA: Ako imate njih, imate pravo blago - evo i zašto!
Osim što unose novu energiju u kuhinju, oni koji uzgajaju ove biljke znaju da su jako dobre za korišćenje u hrani i da sama briga oko njih predstavlja svojevrsno zadovoljstvo.
Latinsko ime gaveza je Symphytum officinale, a u narodu je poznat i kao crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez, koren za slomljenu nogu, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida, volov jezik. Ova biljka ima vrlo dugačku i šaroliku istoriju upotrebe. Zbog njegove lekovitosti, u narodu se verovalo da potiče iz rajskog vrta.
“Zbog čega dodajete sirće korenu gaveza ili kojekakve druge kobne dodatke, kada ga je Bog stvorio da samostalno leči čak i lomove kostiju?”
Shutterstock
Stručnjaci u oblasti alternativne medicine kažu da ovaj koren pomaže baš kod svega.
Kod preloma (pa i zagnojenih) kosti, kod izraslina na kostima, rukama i nogama, kod proširenih vena, vena koje su otvorene, bolova u vratu, bolova usled amputacije udova, pa čak i kod proređenog koštanog tkiva, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem delu kičme i oštećenja pršljenova, bolova u ramenima, laktu i kolenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdllina od gihta, kostobolje i poremećaja cirkulacije.
Sve vrste povreda, uboda, modrica, rana, kao i zgrušavanje krvi, leči tinktura napravljena od korena gaveza.
Gavez sadrži hormon auksin, koji sa lakoćom stvara novo tkivo, pa stoga rana brzo zaraste, a alantoin kao glavni aktivni sastojak korena, pospešuje granulaciju i regeneraciju tkiva.
Gavez je nezamenjiv kod upale tetiva, artritisa (upala zglobova), distorzije (iščašenje, uganuće), kontuzija (naboj, nagnječenje), hematoma (krvni podlivi), tromboflebitisa (upale vena) i drugog.
Tinktura od gaveza zauzima počasno mesto i u kozmetici lica i ruku. Odlika ove tinkture je da obnavlja i preporađa opuštenu i naboranu kožu, naročito bore oko očiju. Nakon duže upotrebe tinkture koža lica i ruku se sasvim regeneriše.
Za spoljašnju upotrebu protiv gihta nema boljeg leka od tinkture gaveza, koja se kod teškog gihta lagano utrljava. Izvrsno se pokazala i u lečenju upale nerava – gde god su na telu bolna mesta osetljiva na pritisak, to se odražava na periferne nerve.
“Tinktura od gaveza krije u sebi čudesnu snagu. Bolesnicima koje su bezuspešno godinama lečili svim mogućim sredstvima bolesne zglobove i reumu, tinktura od gaveza brzo će pomoći”, tvrdi Maria Treben u knjizi Biljke iz Božje apoteke.
Recept za tinkturu od gaveza:
Staviti 100 g korena gaveza u 700 ml jake rakije ili alkohola u plastičnu flašu i položiti vodoravno da “odleži” na tamnom mestu 14 dana. Promućkati svaki treći dan. Nakon 14 dana procediti i čuvati u tamnoj staklenoj flaši na hladnom mestu.
Ovom tinkturom mazati obolelo mesto 3 puta dnevno. Homeopate tvrde da ne postoji osoba kojoj nije ova tinktura pomogla!
Napomena:
Čisti alkohol umesto rakije daje tinkturu bez mirisa, dok gavez sa rakijom vrlo neprijatno miriše. Imajte u vidu i da je ova tinktura veoma lepljiva.
Tinktura je isključivo za spoljašnju upotrebu!
Izvor: mis-elixir.blogspot
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.

Ukusne kiflice sa puterom i jednostavno da se prave: Baka nam donosi recept zlata vredan, ko proba neće se pokajati
Ove kiflice biće vaš izbor u mnogim prilikama.
Komentari(0)