U KOMBINACIJI SA RAKIJOM OVA BILJKA NEMA GRANICE U narodu se verovalo da potiče iz rajskog vrta (RECEPT)
Nema boljeg leka od ove biljke, nezamenljiva je!

Gavez sadrži hormon auksin, koji sa lakoćom stvara novo tkivo, pa stoga rana brzo zaraste, a alantoin kao glavni aktivni sastojak korena, pospešuje granulaciju i regeneraciju tkiva.
Od davnina pa do danas, mnogi ljudi su posvedočili o lekovitoj moći biljke gavez.
“Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilama gavezovog korena”, kaže stara izreka, koja aludira na to da je lekovita moć gaveza neograničena i da pomaže kod svake boljke, čak i one najteže.
Možda vas zanima:

Magijski napici sa Stare planine: Ko još u Srbiji zna da pravi lekovite travarice?
Duboko u selima Stare planine još uvek žive poslednji travari koji prave moćne eliksire od divljeg bilja. Njihovi napici, koji leče i telo i dušu, prenose se kroz generacije – ali su na ivici zaborava.

MAGIČNE BILJKE SRPSKE TRADICIJE – Lekovite i ritualne biljke koje su vekovima čuvale narod
Od bosiljka koji tera zle sile do gloga koji štiti od vampira, srpska narodna tradicija prepuna je verovanja o biljkama sa moćnim svojstvima. Koje su biljke smatrane svetim i kako su korišćene u starim ritualima i narodnoj medicini?
Možda vas zanima:

Magijski napici sa Stare planine: Ko još u Srbiji zna da pravi lekovite travarice?
Duboko u selima Stare planine još uvek žive poslednji travari koji prave moćne eliksire od divljeg bilja. Njihovi napici, koji leče i telo i dušu, prenose se kroz generacije – ali su na ivici zaborava.

MAGIČNE BILJKE SRPSKE TRADICIJE – Lekovite i ritualne biljke koje su vekovima čuvale narod
Od bosiljka koji tera zle sile do gloga koji štiti od vampira, srpska narodna tradicija prepuna je verovanja o biljkama sa moćnim svojstvima. Koje su biljke smatrane svetim i kako su korišćene u starim ritualima i narodnoj medicini?
Možda vas zanima:

Magijski napici sa Stare planine: Ko još u Srbiji zna da pravi lekovite travarice?
Duboko u selima Stare planine još uvek žive poslednji travari koji prave moćne eliksire od divljeg bilja. Njihovi napici, koji leče i telo i dušu, prenose se kroz generacije – ali su na ivici zaborava.

MAGIČNE BILJKE SRPSKE TRADICIJE – Lekovite i ritualne biljke koje su vekovima čuvale narod
Od bosiljka koji tera zle sile do gloga koji štiti od vampira, srpska narodna tradicija prepuna je verovanja o biljkama sa moćnim svojstvima. Koje su biljke smatrane svetim i kako su korišćene u starim ritualima i narodnoj medicini?
Latinsko ime gaveza je Symphytum officinale, a u narodu je poznat i kao crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez, koren za slomljenu nogu, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida, volov jezik. Ova biljka ima vrlo dugačku i šaroliku istoriju upotrebe. Zbog njegove lekovitosti, u narodu se verovalo da potiče iz rajskog vrta.
“Zbog čega dodajete sirće korenu gaveza ili kojekakve druge kobne dodatke, kada ga je Bog stvorio da samostalno leči čak i lomove kostiju?”

Stručnjaci u oblasti alternativne medicine kažu da ovaj koren pomaže baš kod svega.
Kod preloma (pa i zagnojenih) kosti, kod izraslina na kostima, rukama i nogama, kod proširenih vena, vena koje su otvorene, bolova u vratu, bolova usled amputacije udova, pa čak i kod proređenog koštanog tkiva, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem delu kičme i oštećenja pršljenova, bolova u ramenima, laktu i kolenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdllina od gihta, kostobolje i poremećaja cirkulacije.
Sve vrste povreda, uboda, modrica, rana, kao i zgrušavanje krvi, leči tinktura napravljena od korena gaveza.
Gavez sadrži hormon auksin, koji sa lakoćom stvara novo tkivo, pa stoga rana brzo zaraste, a alantoin kao glavni aktivni sastojak korena, pospešuje granulaciju i regeneraciju tkiva.
Gavez je nezamenjiv kod upale tetiva, artritisa (upala zglobova), distorzije (iščašenje, uganuće), kontuzija (naboj, nagnječenje), hematoma (krvni podlivi), tromboflebitisa (upale vena) i drugog.
Tinktura od gaveza zauzima počasno mesto i u kozmetici lica i ruku. Odlika ove tinkture je da obnavlja i preporađa opuštenu i naboranu kožu, naročito bore oko očiju. Nakon duže upotrebe tinkture koža lica i ruku se sasvim regeneriše.
Za spoljašnju upotrebu protiv gihta nema boljeg leka od tinkture gaveza, koja se kod teškog gihta lagano utrljava. Izvrsno se pokazala i u lečenju upale nerava – gde god su na telu bolna mesta osetljiva na pritisak, to se odražava na periferne nerve.
“Tinktura od gaveza krije u sebi čudesnu snagu. Bolesnicima koje su bezuspešno godinama lečili svim mogućim sredstvima bolesne zglobove i reumu, tinktura od gaveza brzo će pomoći”, tvrdi Maria Treben u knjizi Biljke iz Božje apoteke.
Recept za tinkturu od gaveza:
Staviti 100 g korena gaveza u 700 ml jake rakije ili alkohola u plastičnu flašu i položiti vodoravno da “odleži” na tamnom mestu 14 dana. Promućkati svaki treći dan. Nakon 14 dana procediti i čuvati u tamnoj staklenoj flaši na hladnom mestu.
Ovom tinkturom mazati obolelo mesto 3 puta dnevno. Homeopate tvrde da ne postoji osoba kojoj nije ova tinktura pomogla!
Napomena:
Čisti alkohol umesto rakije daje tinkturu bez mirisa, dok gavez sa rakijom vrlo neprijatno miriše. Imajte u vidu i da je ova tinktura veoma lepljiva.
Tinktura je isključivo za spoljašnju upotrebu!
Izvor: mis-elixir.blogspot
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)