TREBA VAM OPORAVAK OD PRAZNIKA Ove namirnice će vam pomoći u tome! (VIDEO)

18:35

Gastronomija 0

Kako bi telo imalo što više energije potrebno je da ga ne opterećujete previše kako sa neadekvatnom ishranom, tako i sa porocima poput alkohola i cigareta. Da biste ojačali organizam u ovom slučaju u ishranu uvrstite sledeće namirnice.

TREBA VAM OPORAVAK OD PRAZNIKA Ove namirnice će vam pomoći u tome! (VIDEO)
Printscreen

Brokoli

Brokoli je divna hrana, a njene zdravstvene prednosti su nebrojene. Klice brokolija imaju 30 do 50 puta jače antikancerogeno dejstvo od brokolija, koji je jedan od najjačih antioksidanata.

TREBA VAM OPORAVAK OD PRAZNIKA Ove namirnice će vam pomoći u tome! (VIDEO) Printscreen
 

 

Grejpfrut

Grejpfrut je poznat kao moćno sredstvo za čišćenje jetre. Sadrži flavonoid koji se zove naringenin, koji stimuliše jetru da sagoreva masti umesto da ih skladišti. Iscedite njen sok u čašu i malo razblažite običnom ili mineralnom vodom.

Čia semenke

Vlakna podstiču varenje i uklanjanje otpadnih proizvoda. Preporučljivo je jesti između 25 i 35 grama vlakana dnevno jer brzo donose osećaj sitosti i hrane zdrave bakterije u sistemu za varenje. Bogatstvo rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana u čia semenkama znači da mogu da pomognu u povećanju apsorpcije hranljivih materija, u borbi protiv holesterola, i da ubrzaju i regulišu funkciju creva i pomažu u sprečavanju zatvora.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput badema, lešnika i oraha puni su aminokiselina i proteina, što ih čini privlačnim onima koji žude za vitkom figurom. Osim toga, ne sadrže šećer, već vlakna koja ih čine zasićenima. Orašasti plodovi su bogati esencijalnim masnim kiselinama, L-argininom i glutationom, koji pomažu u detoksikaciji jetre.

Ren

Ren je moćno sredstvo za čišćenje organizma. Ova začinjena hrana podstiče razgradnju masti i detoksikaciju jetre, bubrega i creva. Pomaže i u radu organa za disanje, koji takođe učestvuju u eliminisanju štetnih materija.

Bokvica

Bokvica je biljka bogata topivim vlaknima. Upija toksine i kolesterol koji se lakše izbacuju iz organizma, a može ga se pronaći u obliku praha koji se uzima kao napitak, a između ostalog je izvrstan i za probavu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se pravi od svežih listova i sadrži supstance koje ubrzavaju metabolizam. Na primer, kofein koji stimuliše varenje. Količina kofeina je manja nego u kafi, što je dobro jer se čaj može piti nekoliko puta dnevno bez unosa previše kofeina, a može se popiti i do jednog litra dnevno. Čak i stara kineska poslovica kaže: "Bolje tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja."

Susam

Semenke susama uspešno smanjuju negativan uticaj alkohola i drugih toksina na jetru. Mogu se koristiti kao dodatak salatama ili mesu.

Potočarka

Lekovita potočarka je veoma hranjiva biljka. Bogata je vitaminima A, B, D i E, mineralima, proteinima i vlaknima. Sadrži više vitamina C i od limuna kao i više gvožđa od spanaća. Osušeni listovi ove biljke i njene semenke mogu da se koriste kao začin i dodaju supma i čorbama.

Kupus

Čak 92,5 odsto kupusa čini voda, pa se smatra dijetalnim namirnicama. Sa svega dvadesetak kalorija na sto grama voća, preporučuje se osobama na dijeti. Pored toga, usporava pretvaranje šećera i drugih ugljenih hidrata u masti. Pošto ima i visok procenat celuloze, stimuliše varenje i smanjuje nadimanje.

Zeleno povrće

Zeleno povrće je samo po sebi odličan saveznik u procesu detoksikacije same jetre. Sastoji se od cikorije, kelja, praziluka, zelene salate, blitve i kopra. Kad god je moguće treba ga jesti sirovog, a ako je kuvano, kuvati na pari da bi se sačuvalo što više hranljivih materija. Hlorofil iz ove vrste povrća pomaže telu da ukloni toksine iz okoline (teške metale i pesticide) i glavni je saveznik često preopterećene jetre.

Beli luk

Beli luk ima izražen antibakterijski i antivirusni efekat. Učestvuje u detoksikaciji tako što aktivira enzime koji pomažu u radu jetre. Limun Vitamin C rastvara toksine u vodi i tako ih lakše izbacuje iz tela. Zato s vremena na vreme, umesto vode, popijte limunadu.

TREBA VAM OPORAVAK OD PRAZNIKA Ove namirnice će vam pomoći u tome! (VIDEO) Printscreen
 

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading