JEDNOSTAVNI NARODNI KOLAČ Koja je tajna spremanja najbolje štrudle
Najbolje štrudle u Srbiji spremaju se u Vojvodini, posebno su poznate one sa makom.

Štrudla je vrsta jednostavnog narodnog kolača. Najstariji recept za štrudle potiče iz 1696. godine i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci, a legenda kaže da su recept za štrudle Austrijancima ostavili Turci nakon opsade Beča 1683. godine. Najbolje štrudle u Srbiji spremaju se u Vojvodini, posebno su poznate one sa makom.
𝐒𝐚𝐬𝐭𝐨𝐣𝐜𝐢:
Fil:
- 400 g mlevenog maka
- 150 g šećera
- 50 g griza
- 300 ml mleka
Testo:
- 200 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 7 g suvog kvasca
- 1 jaje + jedno belance
- 125 g maslaca
- 2 kašike šećera
- 500 g mekog brašna + za premesiti žumance + 1 kašičica mleka za premazivanje
Priprema:
Zagrejete mleko za kvasac pa odmah stavite mleko za fil. U toplo mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da odradi. Pomešati mak, šećer i griz pa zaliti kipućim mlekom, izmešati i ostaviti da se hladi. Povremeno promešati kako bi se brže hladio.
U posudu staviti brašno, dodati maslac i jaje i belance, pa naliti nadošao kvasac. Prvo mešati varjačom pa posle mesiti rukom. Testo dobro istiskati kako bi se maslac lepo ugradio. Na kraju dodati malo brašna, koliko stane u prste pa testo premesiti. Posuti malo brašna po stolu pa opet premesiti.

Printscreen
Zato vreme se nadev hladi. Ukoliko je još uvek vruć pokriti testo kesom i sačekati. Ako je nadev mlad do topao možete odmah da radite. Opet promešajte i vidite. Podeliti testo na dva dela.
U pleh staviti papir za pečenje sa napravljenom pregradom izmedju dve štrudle, kako se ne bi zalepile. Razvući na širinu pleha testo, pa tek onda u dužinu. Dužina je veća od širine. Naneti pola mere maka pa prebaciti prvo donju stranu, pa levu, a onda i desnu po 1 – 2 cm sastrane.
Nastaviti uvijanje na uobičajen način. Podvući obe ruke pod štrudlu i prebaciti je u pleh. Isto ponoviti i sa drugim testom. Umutiti žumance sa mlekom i premazati štrudle. Malo ih viljuškom izbušiti. Zagrejati rernu na 180 stepeni pa staviti da se peku. Peći 40 minuta, posle 20 staviti papir za pečenje. Pečene štrudle ostaviti da se hlade onoliko koliko vi možete da izdržite da ne probate.
View this post on Instagram

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Najukusnija starinska poslastica: Kolač sa šljivama i tajnim sastojkom - recept vraća u detinjstvo
Kolač sa šljivama i cimetom je najukusnija poslastica

Lekovito bilje u siru, mudrost u ukusu: Zanat sa obronaka Srbije
U srpskim krajevima, gde se pašnjaci spajaju s planinskim vetrovima i šumama punim lekovitog bilja, nastaju sirevi koji u sebi nose više od ukusa — oni nose duh predela. Dodavanje aromatičnog i lekovitog bilja u sir nije nova praksa, već povratak starim znanjima, gde se miris i zdravlje susreću u svakom zalogaju.

Da li biste danas jeli ovu hranu od koje nam je nekada išla "voda na usta"? Nema ko je nije voleo u Jugoslaviji
Možda vam ova hrana sada nije privlačna, ali nema ko je nije jeo u "zlatno doba" Jugoslavije

Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru
Komentari(0)