JEDNOSTAVNI NARODNI KOLAČ Koja je tajna spremanja najbolje štrudle
Najbolje štrudle u Srbiji spremaju se u Vojvodini, posebno su poznate one sa makom.
Štrudla je vrsta jednostavnog narodnog kolača. Najstariji recept za štrudle potiče iz 1696. godine i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci, a legenda kaže da su recept za štrudle Austrijancima ostavili Turci nakon opsade Beča 1683. godine. Najbolje štrudle u Srbiji spremaju se u Vojvodini, posebno su poznate one sa makom.
𝐒𝐚𝐬𝐭𝐨𝐣𝐜𝐢:
Fil:
- 400 g mlevenog maka
- 150 g šećera
- 50 g griza
- 300 ml mleka
Testo:
- 200 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 7 g suvog kvasca
- 1 jaje + jedno belance
- 125 g maslaca
- 2 kašike šećera
- 500 g mekog brašna + za premesiti žumance + 1 kašičica mleka za premazivanje
Priprema:
Zagrejete mleko za kvasac pa odmah stavite mleko za fil. U toplo mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da odradi. Pomešati mak, šećer i griz pa zaliti kipućim mlekom, izmešati i ostaviti da se hladi. Povremeno promešati kako bi se brže hladio.
U posudu staviti brašno, dodati maslac i jaje i belance, pa naliti nadošao kvasac. Prvo mešati varjačom pa posle mesiti rukom. Testo dobro istiskati kako bi se maslac lepo ugradio. Na kraju dodati malo brašna, koliko stane u prste pa testo premesiti. Posuti malo brašna po stolu pa opet premesiti.
Zato vreme se nadev hladi. Ukoliko je još uvek vruć pokriti testo kesom i sačekati. Ako je nadev mlad do topao možete odmah da radite. Opet promešajte i vidite. Podeliti testo na dva dela.
U pleh staviti papir za pečenje sa napravljenom pregradom izmedju dve štrudle, kako se ne bi zalepile. Razvući na širinu pleha testo, pa tek onda u dužinu. Dužina je veća od širine. Naneti pola mere maka pa prebaciti prvo donju stranu, pa levu, a onda i desnu po 1 – 2 cm sastrane.
Nastaviti uvijanje na uobičajen način. Podvući obe ruke pod štrudlu i prebaciti je u pleh. Isto ponoviti i sa drugim testom. Umutiti žumance sa mlekom i premazati štrudle. Malo ih viljuškom izbušiti. Zagrejati rernu na 180 stepeni pa staviti da se peku. Peći 40 minuta, posle 20 staviti papir za pečenje. Pečene štrudle ostaviti da se hlade onoliko koliko vi možete da izdržite da ne probate.
View this post on Instagram
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
POJEŠĆE SE DOK TREPNETE! Punjene i pohovane paprike oduševiće vas ukusom
Fil je fenomenalan.
Komentari(0)