Ako želite da se pričestite, ovako treba da postite: Pravilo broj 1 koje svaki vernik treba da zna
Tačno smo na sredini Gospojinskog posta, a ukoliko želite da se pričestite ovo treba da znate
Većina vernika želi da zna koliko dugo treba da poste da bi mogli da se pričeste i da li post treba da bude strogo na vodi?
Evo šta sveštenik kaže o tome:
"Crkva uči da svaki Hrišćanin treba da, pored svake srede i petka i drugih Crkvom utvrđenih dana posta, posti sva četiri velika posta (Božićni, Uskršnji, Petrovski i Gospojinski) i da u vreme tih postova treba češće da se ispoveda i, po savetu svoga duhovnika, češće pristupa Sv. Pričešću. Onaj ko posti sve postove i redovno se ispoveda može da se tokom postova pričešćuje često pa, čak, i svake nedelje, ako mu tako blagoslovi duhovnik.
Možda vas zanima:
POČEO JE GOSPOJINSKI POST: Evo do kada traje i šta treba da ispoštuju svi vernici
Za pravoslavne hrišćanske vernike u Srbiji, dana počinje dvonedeljni Velikogospojinski post
"OVAJ TIP LJUDI NE ZASLUŽUJE DA BUDE PRIČEŠĆEN": Otac Gojko Perović otkrio 5 USLOVA da bismo primili SVETU TAJNU PRIČESTI
Vaskršnji post se smatra najstrožijim i stoga se svetoj tajni pričesti pristupa sa velikom strepnjom. Evo šta o tome govori otac Gojko Perović
Možda vas zanima:
POČEO JE GOSPOJINSKI POST: Evo do kada traje i šta treba da ispoštuju svi vernici
Za pravoslavne hrišćanske vernike u Srbiji, dana počinje dvonedeljni Velikogospojinski post
"OVAJ TIP LJUDI NE ZASLUŽUJE DA BUDE PRIČEŠĆEN": Otac Gojko Perović otkrio 5 USLOVA da bismo primili SVETU TAJNU PRIČESTI
Vaskršnji post se smatra najstrožijim i stoga se svetoj tajni pričesti pristupa sa velikom strepnjom. Evo šta o tome govori otac Gojko Perović
Možda vas zanima:
POČEO JE GOSPOJINSKI POST: Evo do kada traje i šta treba da ispoštuju svi vernici
Za pravoslavne hrišćanske vernike u Srbiji, dana počinje dvonedeljni Velikogospojinski post
"OVAJ TIP LJUDI NE ZASLUŽUJE DA BUDE PRIČEŠĆEN": Otac Gojko Perović otkrio 5 USLOVA da bismo primili SVETU TAJNU PRIČESTI
Vaskršnji post se smatra najstrožijim i stoga se svetoj tajni pričesti pristupa sa velikom strepnjom. Evo šta o tome govori otac Gojko Perović
No, budući da mnogi pravoslavni Hrišćani danas, usled raslabljenosti vere, ne drže sve postove, postoji praksa da se pred Sv. Pričešće posti nedelju dana strogog posta na vodi (sa tim da se na vodi ne sme postiti subotom -osim na Veliku Subotu - i nedeljom, već na ulju). Taj rok se može skratiti iz raznih opravdanih razloga na tri dana, a u velikoj nuždi ili opasnosti (kada je neko teško bolestan, kada se ide na opasno putovanje i sl.) priprema se skraćuje na jedan dan.
U svakom slučaju Hrišćanin ne sme da bude samovoljan u vezi sa Sv. Pričešćem: niti da se sam na svoju ruku pričešćuje, niti da se na svoju ruku ne pričešćuje, već mora biti poslušan Crkvi i svom duhovniku", prenosi SrbijaDanas.
VREME JE SLAVA Slavimo Arhangela Mihaila, žito se nosi za pretke, a kolač za budućnost potomaka
Krsna slava veliki je porodični praznik kod Srba, a tradicija se poštuje vekovima unazad. Jednog od najvećeg svetaca, Arhangela Mihajala, slavi veliki broj građana koji su i ovog novembarskog jutra poranili i u crkvu odneli sveću, žito i kolač.
Danas slavimo Aranđelovdan: Šta znači kada na Aranđelovdan pada sneg
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas slave Aranđelovdan, dan posvećen Svetom Arhangelu Mihailu
NIJE ZABORAVIO RODNO SELO: Navršilo se četiri godine od smrti patrijarha Irineja, crkva u Vidovi bila je njegova poslednja želja
Danas se navršava četiri godine kako je preminuo patrijarh srpski Irinej od posledica korona virusa u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma" u Beogradu.
EVO ŠTA KAŽE OTAC PREDRAG O RODITELJSTVU Nekima se neće dopasti ove reči!
Otac Predrag Popović je jedan od najpoznatijih duhovnika čije propovedi su popularne na društvenim mrežama
PEČENJARI IMAJU PUNE RUKE POSLA A, evo kakve su cene omiljenog srpskog jela u prestonici pečenja
Duboko smo zagazili u sezonu velikih, sprskioh mrsnih slava sa bogatim trpezama. Sutra veliki broj građana slavi Aranđelovdan, a na trpezi kao neizostvan specijalitet od davnina je pečenje.
Komentari(0)