EVO KAKO ĆETE NAJBOLJE SAČUVATI BILJKE TOKOM VRELIH DANA: Čim temperatura pređe 30 stepeni, obavezno uradite ovo

Lepote Srbije

13:00

Aktuelno 0

Kako letnje temperature rastu, biljke mogu biti ozbiljno ugrožene

cveće
Shutterstock

Toplotni stres je stanje koje nastaje kada su temperature visoke tokom dužeg perioda. Neprekidno visoke dnevne temperature, zajedno s vrućim letnjim noćima, mogu prouzrokovati nepovratnu štetu vašim biljkama.

Znaci toplotnog stresa biljaka

Toplotni stres može nastati i pri temperaturama od samo 30 stepeni celzijusa, zato je važno pažljivo pratiti vaše biljke kako letnje sunce zagreva vašu oblast. Ako je biljka pod stresom predugo, ispustiće svoje listove da bi smanjila oštećenja i ući će u stanje mirovanja da bi se sačuvala.

Međutim, ako se ovo dešava nekoliko puta tokom leta, biljka može razviti hronični toplotni stres. To može dovesti do zaustavljenog rasta, što može uticati na ponovno setvu i smanjiti kvalitet useva u narednoj sezoni.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Znaci toplotnog stresa uključuju:

Uvenulo lišće

Opekotine na lišću
Biljke koje prestaju da cvetaju
Previše suvo zemljište

Kako sprečiti da biljke dožive toplotni stres tokom vrelih dana?

Najvažniji korak koji možete preduzeti je da pažljivo planirate vreme zalivanja. Uvek zalivajte rano ujutro, pre 10:00 časova. Zalivanje uveče može ostaviti biljke podložne gljivicama i drugim insektima tokom noći, što na kraju može naneti više štete nego koristi, navodi sajt earth.works.

Jedna jednostavna strategija je korišćenje biljaka otpornijih na ekstremne temperature i koje zahtevaju manje vode.

I naravno, ne zaboravite važnost malča! Debeli sloj malča u cvetnim lejama i oko stabala pomoći će da zemljište - i korenje vaših biljaka - ostane hladno i zaštićeno.

Kako oporaviti biljke posle velikih vrućina?

Ako preventivne strategije ne daju rezultate ili ako su vaše biljke već pretrpele toplotni stres, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste smanjili gubitke i pomogli biljkama da se oporave:

Ako su vaše biljke u saksijama, prenesite ih unutra ili u senovitu oblast.
Postavite privremenu senku, preko biljaka da biste ih ohladili i zaštitili od sunčevih zraka.
Dobro zalivajte biljke prvo ujutro, ako je moguće.
Nemojte đubriti tokom perioda toplotnog stresa. Novi rast je posebno podložan negativnim efektima toplote.

Ne dopustite da vaš ulaganje u uređenje pejzaža uvene na suncu. Investirajte u preventivne strategije pre nego što temperature porastu, i pažljivo pratite biljke kada se temperatura podigne iznad 30 stepeni celzijusa. Ako primetite znakove toplotnog stresa, odmah pozovite svog predstavnika za negu travnjaka i razgovarajte o mogućnostima lečenja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading