KOJE INFEKCIJE VREBAJU U BAZENU: Kako da zaštitite oči, želudac i genitalije

Lepote Srbije

12:00

Aktuelno 0

Sačuvajte zdravlje i zaštitite se tokom kupanja u bazenu.

bazen
rina

Vrućina i vlaga koji vladaju na bazenima, kao i hlor koji se koristi za higijenu, nose i različite rizike za zdravlje. Za početak, česte su iritacije očiju, ali se šire i neke infekcije. Često se može javiti konjunktivitis, pa i oštećenje rožnjače. Simptomi uključuju crvenilo, suzenje, mutan vid.

Iritaciju izazivaju, kako supstance koje se koriste za dezinfekciju vode, tako i supstance kao što su sapun, šampon ili ulje za sunčanje koje se sve mogu pomešati u vodi. Što je veći broj ljudi u bazenu, to je veći rizik da se voda zagadi.

Infekcije digestivnog sistema, takođe, mogu biti uzrokovane vodeće infekcije uzrokovane vodom i bazenima. U njoj se mogu naći i bakterije i virusi kao što su rotavirus, adenovirus, salmonela, šigela, virus hepatitisa A, enterovirus, E. coli mogu se širiti vodom u bazenu. Infekcije se obično prenose gutanjem vode iz bazena i izazivaju simptome kao što su bol u stomaku, mučnina, povraćanje i dijareja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedna od zaraza za koje postoji najveći rizik da se prenesu iz loše očišćenih bazena u kojima ima mnogo ljudi, pogotovo ako se dozvoli ulaz bez tuširanja, su infekcije urinarnog trakta i genitalnih organa. Simptomi uključuju peckanje tokom mokrenja, često mokrenje, svrab, iscjedak i crvenilo u va*inalnom području. 

Ukoliko bazeni nisu dovoljno čisti, plivači mogu da dobiju i razne bakterijske i gljivične infekcije, kako na koži, tako i na kosi i noktima. U bazenu se može preneti i infekcija spoljašnjeg ušnog kanala, a simptomi su jak bol u uhu, iscedak iz uha, svrab i oslabljen sluh. Moguća je i pojava sinusitisa, a simptomi su začepljenost nosa i glavobolja.

Da biste se zaštitili od nabrojanih infekcija, kupajte se u proverenim bazenima, gde se voda redovno dezinfikuje. Nipošto nemojte ulaziti u bazen kada imate temperaturu ili dijareju. U prostor bazena ne treba ulaziti sa cipelama ili papučama koje se nose napolju, a pre ulaska u bazen, stopala treba dezinfikovati potapanjem u antiseptičku vodu.

Obavezno se istuširajte pre ulaska i nakon izlaska iz bazena. Bilo bi dobro da bazeni za decu i odrasle  budu odvojeni, a mališane treba na svaki način sprečiti da vrše nuždu u bazenima. Deca mlađa od 1 godine ne smeju da ulaze u bazen.

Zaštitite oči od infekcija tako što ćete koristiti naočare i maske, obavezno skinite kontaktna sočiva. Čepiće za uši treba koristiti protiv infekcija uha, a ako na koži imate ogrebotina ili posekotina, treba ih očistiti sapunom i vodom nakon plivanja. U slučaju bilo kakvih kožnih oboljenja, konsultujte se sa lekarom da li hlorisana voda može da vam škodi.

Pazite da ne progutate vodu u bazenu, a da biste sprečili gljivične infekcije, nemojte sedeti u mokrom kupaćem kostimu i često menjajte donji veš.

(Mondo)

 

 

Komentari(0)

Loading