GRNČARIJA IZ ZLAKUSE Srpski zanat procvetao nakon korone, sve više ljudi želi da se hrani zdravo i da jedu iz zemljanih posuda (FOTO)
Užice – Nekada je skoro svako selu u Srbiji bilo poznato po određenom zanatu, a danas je to prava retkost. U vremenu kad ručni rad izumire meštani Zlakuse ostali su verni tradiciji svojih predaka. Oni i dalje bez predaha prave čuvenu grnčariju koja se našla i na UNESCO listi. Ovaj zanat se vekovima prenosi sa kolena na koleno, a Mileta Lazić jedan je od veštih majstora koji poput umetnika od gline i kalcita stvara prava remek dela.
- Mi grnčari iz Zlakuse imamo posebnu tehniku. Radimo na sporom točku, leva ruka pokreće točak, desnom učvršćujemo glinu i zidamo sloj, po sloj. Svako od nas ima svoj neki lični pečat, koji se trudi da održi, ali svakako čuvamo tradiciju i skoro sve radimo kao što su radili naši preci. U tomei jeste specifičnost našeg posuđa, ali i u samom lvalitetu gline i kalcita koje koristimo, rekao je za RINU Mileta.
Sam taj kalcit je mineral, on daje hrani sasvim drugačiji ukus i miris, u odnosu na obične posude. Zato je ovo posuđe poznato jer je pravljeno od čistih prirodnih materijala, i nema ničega veštačkog. Pored dopremanja gline iz okolnih mesta i mlevenja kalcita, potrebno je znati kako sjediniti ova dva materijala da bi se napravila dobra smeša za posudu. Kada se spoje svo to znanje, ljubav i tradicija tada nastaju posude koje obilaze svet.
- Bez obzira na sve ove moderne trendove, potražnja za našim posuđem ne da ne jenjava, nego je sve veća. Primetan je porast nakon pandemije korona virusa. Mnogo ljudi želi da se hrani zdravije, da jede iz posuda od prirodnih materijala. Otvara se mnogo više etno-restorana koji traže baš našu grnčariju. Naravno tu su i turisti i naši i strani, ali ajveži kupci trenutno su restorani, dodaje ovaj grnčar.
Zlakuske posude od gline poznate ne samo u Srbiji već širom sveta, najpre našim ljudima koji borave po Austriji, Nemačkoj i Francuskoj, već i onima koji žive na drugim kontinentima .
Poznato je da nema manifestacije u zapadnoj Srbiji bez svadbarskog kupusa iz zemljanog lonca, a baš takvi se prave upravo u Zlakusi, na poseban način i rukama posebno talentovanih i samoukih ljudi.
Danas slavimo Aranđelovdan: Šta znači kada na Aranđelovdan pada sneg
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas slave Aranđelovdan, dan posvećen Svetom Arhangelu Mihailu
NIJE ZABORAVIO RODNO SELO: Navršilo se četiri godine od smrti patrijarha Irineja, crkva u Vidovi bila je njegova poslednja želja
Danas se navršava četiri godine kako je preminuo patrijarh srpski Irinej od posledica korona virusa u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma" u Beogradu.
EVO ŠTA KAŽE OTAC PREDRAG O RODITELJSTVU Nekima se neće dopasti ove reči!
Otac Predrag Popović je jedan od najpoznatijih duhovnika čije propovedi su popularne na društvenim mrežama
PEČENJARI IMAJU PUNE RUKE POSLA A, evo kakve su cene omiljenog srpskog jela u prestonici pečenja
Duboko smo zagazili u sezonu velikih, sprskioh mrsnih slava sa bogatim trpezama. Sutra veliki broj građana slavi Aranđelovdan, a na trpezi kao neizostvan specijalitet od davnina je pečenje.
Večeras obavezno pred spavanje jednu stvar morate da uradite! Sutra je Aranđelovdan, običaj se tiče zdravlja i...
Arhangel Mihailo je "vođa nebeskih vojski" koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica
Komentari(0)