KARDIOVASKULARNI BOLESNICI OPREZ! Doktor Pajović iz Čačka savetuje kako da pregurate toplotni talas bez posledica

19:00

Aktuelno 0

Čačak – Leto je zvanično počelo, a sudeći po temperaturama prvih dana ovog godišnjeg doba očekuje nas upravo vrelo leto.

Doktor Pajević Čačak
Foto: Rina

Dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku kaže da u danima sa visokom temepraturom treba uzimati dosta tečnosti, pre svega vode i prirodnih sokova kao i redovno uzimanje prilagođene terapije, ukoliko imate neku hroničnu bolest.

Dr Pajović kaže da su najugroženije grupe kardiovaskulrani bolesnici, osobe sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća i astmom gde može doći do spazma mišića i do pogoršanja osnovne bolesti. On je istakao da po visokim temperaturama dolazi do promene viskoziteta krvi, te kako je rekao može doći do tromba, odnosno šloga ili infarkata.

- Kod kardiovaskulranih bolesnika može doći do poremećaja ritma. Pacijenti koji imaju visoki krvni pritisak, hipertenziju treba da obrate pažnju, jer po visokim temperaturama dolazi do širenja krvnih sudova i onda treba umeriti ili možda prepoloviti terapiju i kontrolisati krvni pritisak”, rekao je Pajović za RINU. 

On preporučuje da se obaveze usklade u ranim jutarnjim ili večernjim časovima, kao i boravak u rashladjenim prostorijama ili u hladovini na otvorenim prostorima.

- Vreme je bazena i kupanja na rekama. Jako je bitno ne ulaziti naglo u vodu jer to može dovesti do srčanog zastoja već se pre toga rashladiti”, zaključio je Pajović.

Izvor/Rina

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/aktuelno/vesti/89513/primer-pravog-prijatelja-za-pomoc-oboleloj-prijateljici-resio-je-da-se-odrekne-najdrazih-stvari/vest

Komentari(0)

Loading