Dragan kafu kuva na kvarcnom pesku, ukus i miris tada su neverovatni: Čačanski ugostitelj otkriva tajnu drevnog spremanja crnog napitka
Postoje razni načini pripreme domaće kafe, a najupečatljiviji i najedinstveniji a svakako po napitak najbolji način za pripremu kafe je njeno kuvanje na kvarcnom pesku. Upravo na takav način kuva se kafa u jednom čačanskom kafiću, a gosti tu umešnost i te kako prepoznaju.
- Priprema kafe na pesku datira iz Azije i Afrike i donosi niz prednosti iz prostog razloga što se priprema na ibriki ili džezvi, tako što se ispod kvarcnog peska nalaze grejači koji zagrevaju taj pesak sa svih strana. On greje ibrik, odnosno džezvu sa svih strana, nije samo indukovana toplota koja dolazi odozdo nego i sa strane što nam pomaže da se temperatura u samoj džezvi poput sistema kažem zatvorenih sudova održava, a to nam pomaže da prilikom kuvanja kafe utičemo na dužinu kuvanja, kaže za RINU ugostitelj Dragan Vujčić.
Prema njegovim rečima poenta je da kafa ne proključa odnosno ne provri.
- Temperatura ključanja vode uglavnom kažu da je oko 100 stepeni, što nije baš upotpunosti tačno jer to zavisi i od nadmorske visine na kojoj se nalazi, pritiska i tako dalje, ali oko 100 stepeni je temperatura ključanja. Kada bi stavili kafu na tako ključalu vodu, ona bi spalila sve te mirisa, arome, ukuse, odnosno većinu, ne u potpunosti sve”, kaže Dragan.
Možda vas zanima:
NEVIDLJIVA SVETINJA: Otkrijte mesto kod Čačka gde je nastao "Srpski Atos" i gde je najstariji manastir skrivao blago
Ovčarsko-kablarska klisura, poznata kao "Srpska Sveta Gora", krije deset manastira koji su vekovima služili kao duhovno utočište. Otkrivamo zašto je najstariji manastir, Nikolje, bio centralna tačka otpora, i kako je legenda o tajnom, manastirskom blagu nastala u klisuri koja je služila kao skrivena riznica Srbije.
HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.
Možda vas zanima:
NEVIDLJIVA SVETINJA: Otkrijte mesto kod Čačka gde je nastao "Srpski Atos" i gde je najstariji manastir skrivao blago
Ovčarsko-kablarska klisura, poznata kao "Srpska Sveta Gora", krije deset manastira koji su vekovima služili kao duhovno utočište. Otkrivamo zašto je najstariji manastir, Nikolje, bio centralna tačka otpora, i kako je legenda o tajnom, manastirskom blagu nastala u klisuri koja je služila kao skrivena riznica Srbije.
HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.
Možda vas zanima:
NEVIDLJIVA SVETINJA: Otkrijte mesto kod Čačka gde je nastao "Srpski Atos" i gde je najstariji manastir skrivao blago
Ovčarsko-kablarska klisura, poznata kao "Srpska Sveta Gora", krije deset manastira koji su vekovima služili kao duhovno utočište. Otkrivamo zašto je najstariji manastir, Nikolje, bio centralna tačka otpora, i kako je legenda o tajnom, manastirskom blagu nastala u klisuri koja je služila kao skrivena riznica Srbije.
HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.
Možda vas zanima:
NEVIDLJIVA SVETINJA: Otkrijte mesto kod Čačka gde je nastao "Srpski Atos" i gde je najstariji manastir skrivao blago
Ovčarsko-kablarska klisura, poznata kao "Srpska Sveta Gora", krije deset manastira koji su vekovima služili kao duhovno utočište. Otkrivamo zašto je najstariji manastir, Nikolje, bio centralna tačka otpora, i kako je legenda o tajnom, manastirskom blagu nastala u klisuri koja je služila kao skrivena riznica Srbije.
HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.
Možda vas zanima:
NEVIDLJIVA SVETINJA: Otkrijte mesto kod Čačka gde je nastao "Srpski Atos" i gde je najstariji manastir skrivao blago
Ovčarsko-kablarska klisura, poznata kao "Srpska Sveta Gora", krije deset manastira koji su vekovima služili kao duhovno utočište. Otkrivamo zašto je najstariji manastir, Nikolje, bio centralna tačka otpora, i kako je legenda o tajnom, manastirskom blagu nastala u klisuri koja je služila kao skrivena riznica Srbije.
HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.
Mogućnosti koje daje pesak za razliku od indukovanih ploča, šporeta i ringle je što se može uticati na dužinu kuvanja. Takođe, početak i kraj svake priče je u izboru što kvalitetnijeg zrna kafe
Inače, trenutno on u svom lokalu služi kombinaciju kafe iz Brazila i Indije i to procentualno 80 prema 20 i u pitanju je neobična kombinacija.
- Ono što mahom znaju naši sugrađani je da se danas svašta radi sa kafom da ima i primesa raznih, surogata što u ovom slučaju nije, u pitanju je čist Brazil čista Indija, što se naši sugrađani mogu uveriti kupovinom našeg kafe. Ovde možete kupiti i u zrnu, a možemo da vam sameljemo i na licu mesta”, kaže Dragan.
Zima u selima bez signala: Kako izgleda život kad sneg padne, a svet ne zna da postojite
U selima na obroncima Tare, Golije i Peštera, zima ne dolazi sa vremenom na televiziji – ona dolazi sa prvim dimom iz odžaka, tišinom, i činjenicom da niko ne zna da je sneg pao
Ukoliko ste radili ili radite OVAJ POSAO, penzije će vam biti preko 1.000 evra! Masovna bežanija u ovaj sektor
Kada je reč o razlikama između polova, prosečna penzija muškaraca je nešto viša i iznosi 1.062 evra, dok žene u proseku primaju 946 evra.
Na današnjeg SVECA jede se samo OVAJ HLEB: Veruje se da LEČI BOLESNE i donosi zdravlje i sreću - pomolite se sledećim rečima
Danas je Sveti ravnoapostolni Averkije Jerapoljski. Veruje se da na ovaj datum treba jesti ječmeni hleb i izgovoriti jednu molitvu, kao i da ovaj svetac leči bolesne.
DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG ILARIONA: Veruje se da je molitvom rasterao demone
Pravoslavni vernici danas slave prepodobnog Ilariona Velikog, sveca koji je jedan deo života proveo i na tlu današnje Dalmacije, a koji je ostao upamćen po svojoj borbi sa demonima.
Najbolja hrana koju možete da jedete u jesen: 5 namirnica jačaju imunitet i ne daju bolestima da vas slome
Hladni period godine predstavlja pravi test za imunitet. Ipak, postoji hrana koja pomaže da sačuvamo zdravlje, snagu i dobro raspoloženje.
Komentari(0)