NA DAN USKRSA OVO CVEĆE OBAVEZNO UNESITE U VAŠ DOM: Veruje se da ukućanima donosi SREĆU, uspeh, ljubav, a i TERA BOLESTI

Lepote Srbije

13:00

Aktuelno 0

Prema verovanjima naših starih, veoma je važno koje biljke unesete u kuću na dan Uskrsa

božur
Shutterstock

Cveće ima veoma važno mesto u obeležavanju Uskrsa, jednog od najradosnijih hrišćanski praznika. Darovanje jaja simboliše novi život, dok cvetovi imaju posebna značenja. Međutim, u nedelju je, prema starom verovanju, važno da se na trpezi nalazi jedan od sledeća tri ili buket napravljen od njih.

LALA

Lala oduvek važi za simbol lepote, raskoši i bogatstva, slave. Već na prvi pogled ovaj cvet je lako povezati sa izobiljem, ponosom i ambicijom, a kako je istovremeno reč o biljci koja najavljuje proleće – u njoj vidimo i sliku svakog novog početka.

Ukolko baš ona bude krasila vašu svečanu uskršnju trpezu, imaćete jak znak uspeha.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

LJILJAN

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ljiljan u sebi objedinjuje vladarsko, dostojanstveno držanje, strastveni, gotovo opojni miris, a ipak uspeva da zadrži i svoju urođenu nežnost i nevinost. Važan je simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi.

Ovaj prelepi cvet u direktnoj je vezi sa nadom, verom, plodnošću i rađanjem, te se neretko naziva i “rajski cvet”.

ĐURĐEVAK

Đurđevak simboliše povratak sreće i čistoću srca. Prema predanju, veruje se da su se suze Bogorodice ispred krsta Isusa Hrista pretvorile u cvet đurđevka. Sa druge strane, jedna legenda kaže i da je cvet nastao od Evinih suza kada je morala da napusti Rajski vrt.

U stara vremena momci i devojke su brali đurđevak, jer su verovali da donosi sreću u ljubavi. Takođe, ovo opojno cveće poklanjalo se na praznik mladog sunca, u maju mesecu. Otada potiče i krilatica da mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama.

Pomoć prijatelja

PRIMER PRAVOG PRIJATELJA Za pomoć oboleloj prijateljici rešio je da se odrekne najdražih stvari

Aktuelno

19:00

16 jun, 2024

Priboj – Da se tek u teškoj situaciji najbolji prijatelji prepoznaju pokazuje i primer koji stiže iz Priboja. Naime, Ani Spajić (36) prošle godine dijagnostifikovan je karcinom limfnim žlezda, a jedina nada za ovu mladu ženu jeste preskupo lečenje u Nemačkoj i potrebno je skupiti čak 300.000 evra. Njen najbolji prijatelj takođe iz Proboja, Nemanja Minić, nije ni mogao a ni želeo da sedi skrštenih ruku i odmah je rešio da koliko je u njegovoj moći pomogne drugarici.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading