I ZA MANJU SVADBU TREBA "DŽAK PARA": Cene skočile u nebesa, ne razmišljajte o veselju za 200 zvanica bez ove cifre

Lepote Srbije

12:00

Aktuelno 0

Iako je u Srbiji sve poskupelo, pa tako i usluge ugostitelja, svadbe i druge proslave se i dalje organizuju

svadba običaji
Shutterstock

Dok je pre dve godine prosečna srpska svadba za 200 gostiju koštala oko 10.000 evra, danas je taj iznos dupliran. Tako će, kako se čini, budući mladenci za svoje veselje morati da izdvoje i do 20.000 evra. Naravno, venčanje može da bude i mnogo skuplje, ali i jeftinije, a sve zavisi od odabira venčanice, odela, burmi, restorana, orkestra i drugih mladenačkih zahteva. U unutrašnjosti su, pak, cene niže.

Iako je u Srbiji sve poskupelo, pa tako i usluge ugostitelja, svadbe i druge proslave se i dalje organizuju. Čak štaviše, skoro svi termini u maju, junu, septembru i oktobru (koji su, inače, uobičajeni za organizaciju svadbenog veselja) za ovu godinu zauzeti su u restoranima i salama za venčanja, tako da su budući mladenci počeli sa rezervacijom termina za narednu godinu. Što je i dobro, u slučaju da cena "stolice" ponovo ne skoči.

Iznajmljivanje svečanih sala i restorana poskupelo je za oko 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, ako se u obzir uzmu poslednje tri godine, cene su skočile za oko 35 odsto. Organizatori proslava kažu da za prosečnu svadbu od 200 gostiju, u većim gradovima, sada treba izdvojiti od 18.000 do 20.000 evra, ako se sabere sve, dakle restoran, venčanica, odelo, burme, pozivnice, kićenja, torta i orkestar po izboru.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Cene se razlikuju zavisno od toga da li se svadba organizuje u većem gradu odnosno u Beogradu ili unutrašnjosti Srbije, ali i od želja mladenaca. Restorani danas uglavnom nude po nekoliko paketa, za one sa plićim, ali i dubljim džepom. Najjeftinija cena po stolici kreće se od 25 evra pa do 150 evra. Miloš Urlić, ugostitelj iz Beograda kaže za Nova.rs da je i pored toga, organizovanje proslava u Srbiji i dalje najpovoljnije od zemalja u regionu.

Svadba Shutterstock
 

"Verovatno ste primetili strance u Beogradu, ali i brojnim turističkim mestima u Srbiji koji su odlučili da sa najbližima proslave venčanje baš ovde. Oni uglavnom iznajmljuju splavove za svadbu ili biraju sale u prirodi, restorane koji su na tvrđavama. Njima je kod njih skupo, a kod nas povoljno. Mada, oni uglavnom organizuju manje svadbe do nekih 50 ljudi", objašnjava on.

Međutim, ima i parova iz zemalja u okruženju, recimo iz Hrvatske i Slovenije, kojima je jeftinije da svadbu naprave u Srbiji. Ni gostima nije daleko da dođu na proslavu, a baš o tome govorio je Boško Bubanja, predsednik Udruženja 'Ivent industrija'. "Nedavno smo imali jedan par iz Slovenije koji ne znaju srpski, ali su svadbu napravili u Srbiji iz finansijskih razloga. Kod nas su cene i dalje znatno niže, posebno nakon korone. Ono što u Sloveniji košta 120 do 150 evra po gostu, ovde će dobiti za 50 evra", objašnjava Bubanja.

Svadba skuplja nego pre korone

Neminovno je, dodaje on, da je danas organizacija svadbe znatno skuplja nego u periodu pre padnemije korona virusa. "Za prosečnu svadbu od 200 gostiju, pre korone, trebalo je izdvojiti oko 13.000 do 15.000 evra, a to sada košta 18.000 do 20.000 evra. U tu cenu je uračunato sve, dakle restoran, venčanica, odelo, burme, pozivnice, kićenja, torte, bend. Međutim, sve se promenilo, ono što je koštalo 13.000 do 15.000 evra sada košta od 18.000 do 20.000 evra. To je jedan od razloga što se pojedini mladenci plaše da naprave svadbu, jer strahuju da li će moći da pokriju sve troškove od poklona. Mislim da je to jedan od razloga zašto se smanjio broj svadbi prethodne i ove godine", smatra on.

Navodi da je 2019. godina, pre korone, na teritoriji cele Srbije organizovano oko 25.000 proslava, dok je u 2023. godini taj broj bio oko 21.000. "Ove godine će biti možda malo više proslava. Pojavljuju se iskustva mladenaca 2023. godine gde se konstatuje da su i gosti podigli vrednost poklona koji se donosi. Nije ista vrednost 50 evra danas i pre tri godine. Mladenci, po našim informacijama, uspeju da pokriju troškove svadbe", kaže on.

venčanje Shutterstock
 

Većina parova nema novca da finansira venčanje u startu. Zbog toga se 'uzdaju' u koverte odnosno poklone gostiju. "U jednom trenutku mladenci moraju da prebroje sve poklone da bi se isplatili veliki broj ljudi koje su unajmili. Uglavnom se plaća depozit, a posle venčanja plaćaju se ostali troškovi. Prosečna svadba u Srbiji ima oko 200 gostiju. Ta svadba košta između 18.000 i 20.000 evra. Polovina te sume je restoran, a druga polovina je sve ostalo.

Najveća stavka je bend, koji je u proseku oko 2.500 evra. Zatim su odelo, venčanica, šminka, frizura – to je oko 1500 evra, fotografije i snimanje oko 1500, torta je oko 500, posle toga sledi prstenje i dekoracija. Neko će izdvojiti više za bend, neko za venčanicu, pa može da varira", navodi Bubanja. Dodaje da ako 200 odraslih dâ po 100 evra, svadba je pokrivena. Ako se ‘pojačaju’ roditelji i kumovi, onda je još ostalo, što mladenci mogu da iskoriste za, na primer, putovanja.

Najpovoljnije u Šapcu

Baš zbog preskupe 'stolice' u beogradskim restoranima i salama za venčanje, mnogi parovi odlučuju se da naprave svadbu van Beograda. Recimo, sale za venčanje u Šapcu su prilično povoljne, možda čak i najjeftinije u celoj Srbiji. Moguće je u ovom gradu pronaći 'stolicu' za čak 15 evra po osobi, što je, složićete se, povoljno. Slična situacija je i u Čačku, dok je, recimo, u Novom Sadu moguće pronaći ovu uslugu i po ceni od 30 evra.

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading