DVORIŠTE ĆE VAM SIJATI Ruže će divno cvetati ako im uradite OVO!

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Proleće stiže, svi žele da im dvorišta zasijaju najlepšim sjajem, tome svakako najviše doprinose ruže. Da bi cvetale i mirisale tokom celog leta u najlepšem izdanju, ružama je potrebna i nega. Evo kako najbolje da ukrasite svoj vrt a istovremeno i negujete biljke,

Nega ruža
Lepote Srbije

Najbolje sorte ruža za početnike u vrtlarstvu uključuju vrste koje su prilagodljive i relativno jednostavne za održavanje. Evo nekoliko sorti koje su pogodne za početnike.

Floribunde ruže: Ove ruže prave grozdove manjih cvetova i pružaju eksploziju boja u vašem vrtu. Imaju obilje cvetova na svakom stablu i često cvetaju tokom cele sezone. Floribunde ruže su otporne i zahtevaju manje održavanja.

Ruže penjačice: Ako želite dodati posebnu dimenziju svom vrtu, ruže penjačice su savršen izbor. Ove ruže se mogu usmeriti da se penju uz potporne konstrukcije, ograde ili zidove. Imaju duge i fleksibilne stabljike i često cvetaju obilno. Super Dorothy je jedna od prepoznatljivih sorti penjačkih ruža.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Šumske ruže: Ove ruže su lake za održavanje i otporne na različite uslove. Idealne su za početnike. Šumske ruže imaju prirodan izgled i obično cvetaju samo jednom u sezoni, ali taj period cvetanja može trajati više od mesec dana.

Kada primetite da vaša biljka ima bolesti ili je napadnuta štetočinama, evo nekoliko saveta kojih se možete prtdržavati:

Prvo treba da identifikujete simptome koji ukazuju na bolest ili prisustvo štetočina. Proučite listove, stabljike, cvetove i plodove biljke kako biste utvrdili o čemu se radi.

Ako primetite da je samo jedna biljka zaražena, izolujte je od drugih biljaka kako se problem ne bi proširio.

Prirodne mere zaštite:

Pepelnice: Ova grupa oboljenja karakteristična je po simptomu u vidu belih, brašnastih prevlaka koje se najčešće nalaze na vrhovima mladih grančica, pupoljcima, cvetovima i mladim plodovima. Preventivno koristite preparat od rastavića ili od belog luka. Soda bikarbona je takođe efikasna u borbi protiv ove gljivice.
Plamenjača: Ova grupa oboljenja javlja se redovno svake godine. Simptomi oboljenja su pege koje se prvo javljaju na listovima, ali se šire na stabljike, plodove i krtole. U početku su vodenaste, tamnije obojene, a tokom vremena njihova boja postaje braon. Plamenjače se javljaju tokom vremena povišene vlage i umerene temperature. Veoma je značajno oboljenje vinove loze, paradajza, krompira, krastavca i dinje. Preventivno koristite sumpor i kalijumov sapun.

Hemijske mere zaštite: Ako prirodne mere nisu dovoljne, možete koristiti odgovarajuće fungicide ili insekticide. Pre primene, pažljivo pročitajte uputstva i pridržavajte se preporučenih doza.

Redovno praćenje: Nastavite da pratite stanje biljke i preduzmite dodatne korake ako primetite pogoršanje simptoma.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da očuvate zdravlje vaših biljaka!

Komentari(0)

Loading