REŠITE SE KAŠLJA I OPORAVITE PLUĆA Poznati travar otkrio recept za čaj koji morate odmah da zapišete

Lepote Srbije

17:00

Aktuelno 0

Rimski carevi Tiberije i Neron za vreme epidemija kuge krili su se u lovorovim šumama, jer su verovali da biljka štiti od zaraze.

čaj
Shutterstock

 

Čaj od lovora je najbolji prirodni lek za pluća i bronhije. Takođe, umiruje i dosadni kašalj, a pomešan sa majčinom dušicom i zovom pomaže kod infekcija disajnih organa. Rimski carevi Tiberije i Neron za vreme epidemija kuge krili su se u lovorovim šumama, jer su verovali da biljka štiti od zaraze.

Evo oprobanog, jednostavnog recepta travara Momčila Antonijevića, koji je kako je rekao, dobio ljubaznošću Ljiljane Bjelice.

  • Potrebno je:
  • 2 dl vode,
  • 6 listova lovora,
  • 6 kašika šećera,
  • 1 limun

Lovor se kuva na tihoj vatri, poklopljen, 10 minuta. Nakon toga se izvadi i doda se šećer i promeša. U ohlađen sirup doda se sok celog limuna (vitamin C je osetljiv na visoku temperaturu). Lek je vrlo ukusan i veoma efikasan. Pije se po jedna do dve supene kašike tri puta na dan, a po potrebi i češće, ne škodi. Čuva se u frižideru. Ovaj prirodni lek popularan je u među našom košarkaškom reprezentacijom.

Lovor nije samo začin, već i korisna, lekovita biljka. Njegova upotreba u kuhinji potpuno je opravdana jer etarsko ulje koje ova biljka sadrži stimuliše varenje, otklanja nadutost i gasove u crevima.

Lovor je pokazao i značajno dejstvo u borbi protiv gljivica, posebno kandide. U tu svrhu najbolje je lovor pomešati sa žalfijom, vranilovom travom i listom oraha.

Komentari(0)

Loading