Neverovatno - najveći svinjac u Srbiji nalazi se u srcu Beograda: Ivan ima preko 1.000 prasića koji su u srpsku prestionicu stigli iz čitavog sveta

10:00

Aktuelno 0

Pravi biseri smešteni su njegovim policama

prasići
rina

Na samo 200 metara od Beograda na vodi, verovali ili ne, nalazi se veliki i nesvakidašnji svinjac, u koji se smestilo preko hiljadu prasića iz čitavog sveta. Njih je skupio i u glavni grad Srbije doneo kolekcionar Ivan Veličkovič koji može da pohvali neobičnim hobijem i još neobičnijom kolekcijom.

- Ja sam kao mali čuvao svinje i s obozirom da sam bio mlad za krupnu stoku, dobio sam zadatak da u ogradjeno prostoru čuvam svinje. Kasnije sam postao veterinar i praktično ceo život su me je stoka održavala, od sitnog do krupnog grla. Onda sam počeo da skupljam prasiće, pa takoreći igračke. Tokom godina nakupio ih je se zaista veliki broj, kazao je za RINU Ivan Veličković.

U njegovom sasvim neobičnom svinjcu mogu se pronaći od najmanjeg praseta, preko pijanog, pa sve do mama svinje.Dosta primeraka sam našao u američkim stripovima, čak imam i kolekciju čokoladnih prasića koji su uvijeni u tadašnje marke. Brojna je kolecija malih ali i velikih prasića, od onih koji drže pivsku flašu do onih koji predstavljaju pravi raritet, poput staklenog praseta, dodao je Ivan.

Međutim, iako su sve to zapravo figure, Ivan je morao jednoj krmači da ukaže čak i lekarsku pomoć.

- Moju prvu figuru, krmaču pronašao sam u blatu u Batajnici, nju je jedan pas izgrizao, bila je sva izgrebana sa slomljenom nogom, ja sam joj napravio te nogice od stolarskog tipla i sada je i ona u mojoj kolekciji - priča Veličković.

Ali, ono prase koje mu je nadraže, svakako je ono koje je stiglo sa Havaja, koje na sebi ima čak 10.000 školjki. Zanimljivo je da jedno prase dobio i od deteta koje ima samo 15 godina.

- Od jedne devojčice dobio sam ručno napravljeno malo prase koje na sebi ima crvenu mašnu - ističe Ivan.

Ipak, ne treba se čuditi, Beograd ima tradiciju u uzgoju svinja koju je očigledno zaboravio. Nekada davno, u doba Miloša Obrenovića ulicama su umesto pudlica šetale svinje Moravke.

Vladika Atanasije

SNAŽNA PORUKA VLADIKE ATANASIJA Veoma je važno je da poslušamo ove reči!

Aktuelno

16:00

4 maj, 2024

Prijepolje – Episkop mileševski Atanasije uputio je, iz manastira Mileševe, vaskršnju poruku svom vernom narodu Mileševske eparhije, ali i svim ljudima dobre volje svuda u svetu. U pastirskoj poruci Episkop Atanasije je, pored ostalog, rekao da smo ušli u najznačajnije dane u godini, praznik Vaskrsenja Hristovoga, u događaj kojim je Hristos započeo naše, čovečansko, vaskrsavanje, u događaj koji preinačuje način života, preobražava svet i istoriju.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading