SUTRA SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Evo šta bi trebalo da nosite NA GROBLJE, a šta U CRKVU!

16:00

Aktuelno 0

Zadušnice su dan koji je u hrišćanstvu posvećen sećanju na naše preminule

SUTRA SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Evo šta bi trebalo da nosite NA GROBLJE, a šta U CRKVU!
Rina

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu, 7. oktobra obeležavaju Miholjske zadušnice.

Običaji koji se poštuju tokom Zadušnica jesu poseta grobnim mestima, ali i poseta crkvi, kao i paljenje sveća.

Simbolika Zadušnica ogleda se u prisećanju na preminule, pa je važno da im upalimo sveću, bilo na grobnom mestu, bilo u crkvi, ako ne možemo otići na groblje.

Zadušnice se obeležavaju četiri puta godišnje i uvek subotom

Zadušnice se uvek vezuju za velike praznike i obeležavaju se pre njih. Tako se i Miholjske zadušnice obeležavaju u prvu subotu pre Miholjdana.

Sve Zadušnice, osim Miholjskih, smatraju se za vaseljenske praznike i važe u čitavoj Pravoslavnoj crkvi. Ali, nije nužno da čekamo Zadušnice da bismo posetili grobna mesta, jer svake subote su male Zadušnice.

Pri polasku u crkvu na Liturgiju, treba poneti kuvano žito, crno vino, sveću za žito, sveću za svakog preminulog ili jednu veliku sveću za sve, spisak imena vaših preminulih dragih osoba, kao i, po svojim mogućnostima, novčani prilog za crkvu.

Žito je simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog. Crno vino označava Božje milosrđe kojim se leče rane greha. Sveća je simvol svetlosti Hristove, jer On je rekao: „Ja sam svetlost svetu.“

Nakon liturgije, u crkvi se služi parastos, nakon čega se ide do grobova pokojnika.

Ako želite, možete se dogovoriti sa sveštenikom da odsluži pomen i okadi grobno mesto. Ako su pokojnici sahranjeni daleko i niste u mogućnosti da odete na groblje, uvek možete otići u crkvu, gde se služi pomen.

Treba pročitati molitvu za upokojene a ona glasi:

Pomeni, Gospode, oce i braću, majke i sestre naše usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.

Useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje Lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Daruj im Carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih,

Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Posle Miholjskih, očekuju nas i Mitrovske (jesnje) zadušnice 4. novembra.

Komentari(0)

Loading