Koga komarci najčešće ujedaju - ove ljude "obožavaju"

13:00

Aktuelno 0

Virus Zapadnog Nila koji prenosi domaći kuleks pipiens komarac, registrovan je u junu ove godine kod ljudi u Srbiji. Nakon dodatnih pacijenata koji su prijaili simptome infekcije virusa Zapadnog Nila stručnjaci redovno apeluju kako da se zaštitimo.

Komarci
Shutterstock

Komarce niko ne voli, a čini se da određene ljude oni više napadaju od ostalih. Zašto je to tako? Nema sumnje da su pojedinci komarcima privlačniji zbog hemikalija koje izlučuju i zbog njihove posebne kožne flore, kaže je entomolog DŽozef Konlon iz američkog udruženja za kontrolu komaraca. Postoje četiri tipa ljudi kojim komarci češće ujedaju nego druge:

1. Trudnice

Komarce, preciznije ženke, privlači ugljen- dioksid koji ljudi proizvode dok dišu. Ali zašto baš trudnice? Trudnice izdahnu više ugljikovog dioksida u kasnijem razdoblju trudnoće (oko 28 neđelje), i to za 21 odsto više nego one na početku trudnoće.

2. Ljudi koji vežbaju

Komarci su posebno agresivni ako nanjuše nekoga ko je upravo trčao, vežbao ili se bavio nekom drugom fizičkom aktivnošću. Privlače ih mlečne kiseline koje se tad pojačano proizvode u mišićima, a izlučuju se kroz znoj.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

3. Ljudi koji piju alkohol

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Studija provedena na zapadu Afrike pokazala je da su muškarci koji su ispijali pivo komarcima bili privlačniji od onih koji su pili vodu. Neki stručnjaci smatraju da se to događa zato što alkohol podiže temperaturu tela, a komarcima je to neodoljivo.

4. Oni s krvnom grupom 0

I za kraj, komarci najviše vole ljude s krvnom grupom 0, pokazalo je to istraživanje objavljeno u "Journal of Medical Entomology". LJudi s nultom krvnom grupom imaju sklonost da izlučuju određene mirise koje komarci smatraju atraktivnima, dodaje entomolog.

sušara Tasića za dimljenje ribe

OVO JELO JE HIT U DANIMA POSTA Na posnoj trpezi neizostavno jelo je dimljena riba, a Jovan iz Čačka otkriva šta mora da se ispoštuje da bi bila pravi delikates

Aktuelno

19:00

29 novembar, 2024

S obzirom na to da je počeo Božićni post, svi znamo da je pravi hit na posnoj slavskoj trpezi dimljeni šaran, pa smo u Čačku pronašli porodicu Tasić u čijoj se sušari, umesto pršute, rebaraca i slanine suši šaran i još po neke vrste ribe. Jovan Tasić iz Čačka, iako veoma mlad, on je pravi majstor za dimljenje šarana i ostalih vrsta riba, i reklo bi se da zna odličnu recepturu za dimljenje ribe.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading