Biljke koje nije preporučljivo da sadite u blizini kuće

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Neke biljke, ne samo drveće, umesto da budu ukras u vrtu, mogu da postanu prava smetnja ako su posađene preblizu kuće.

biljka
Shutterstock

Kupili ste sadnicu da ulepšate svoju baštu i okolinu. Ali onda se ispostavi da odrasla biljka zapravo nanosi štetu ili čak uništava vaše zidove, ograde, ivičnjake i trotoare.

Postoje biljke koje nije preporučljivo saditi u blizini kuća, ograda ili popločanih staza.

Izdvojili smo neke od njih:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Cvećnjaci tik uz zid

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prelepa gredica sa gusto zasađenim raznobojnim cvećem može da izgleda kao nešto iz bajke. A budući da mnogi cvetovi (posebno jednogodišnji) imaju plitko korenje, ovo bi moglo da izgleda kao odličan izbor.

Međutim, prevelika blizina takve grede zidu može da uzrokuje probleme. Cveće je potrebno redovno zalivati. Upravo to uzrokuje prekomernu vlagu koja oštećuje temelj. Betonski temelji su dizajnirani da izdrže sezonske kiše, ali ako voda stalno prodire do njih, skuplja se tamo, pa čak i smrzava zimi, to na kraju ošteti temelj. Osim toga, voda može da prouzrokuje eroziju okolnog tla, što je veći problem.

Nemojte da koristite spoljni zid kao „zadnji zid cvećnjaka“. Između cvećnjaka i zida ostavite nekoliko centimetara prostora koji treba da popunite šljunkom kako bi olakšali drenažu.

Takođe, uverite se da je greda pod blagim uglom udaljena od zida i temelja. Ali možete koristiti i visoke krevete, koji povećavaju prostor i poboljšavaju cirkulaciju vazduha i odvod.

Bambus

Bambus je lep mnogim ljudima i daje tračak egzotike. Međutim, prema nekim kriterijumima, smatra se invazivnom biljkom.

Uglavnom zbog brzog rasta i razvoja. Može da raste gotovo neverovatnom brzinom do tri centimetra na sat. Mnogi vlasnici kuća upali su u nevolje nakon što su zasadili ovu brzorastuću travu u blizini svojih domova, navodi housedigest.com. Ali nije samo brz rast u visini ono što uzrokuje glavobolju, već i korenje koje urasta u najmanje pukotine i uzrokuje oštećenja na temeljima, podovima i vodovodu. Koreni još više proširuju pukotine.

Inače, bambus je koristan i na druge načine.

Kao obnovljivi resurs, ekološki je građevinski materijal, pa možete da ga koristite kao dekorativni element ugrađujući proizvode iz njega u svoj vrt ili kuću – od ograde, nameštaja ili podova, možda čak i prostirke od bambusa.

Kovdžava mirta

Prelepo procvetalo drvo zaista će ulepšati vaš vrt ili dvorište. U poslednje vreme postaje sve popularniji.

Međutim, pri kupovini vlasnici ne pomišljaju da bi im se ovo drvo uskoro moglo popeti „preko glave“ ili barem preko krova. Kovrdžava mirta ili indijska lagerstroemija (Lagerstroemia indica) je vrlo sklona brzom rastu.

Pre nego što shvatite, naći ćete se ispred cvetnog diva koji će, ako stoji preblizu vaše kuće, začepiti vaše oluke lišćem, izbledeti cvećem i korom. Osim toga, uvek ćete imati šta da radite, jer ćete iz dana u dan morati da čistite sve navedene otpadne delove iz bašte.

Stručnjaci preporučuju da ovo drvo sadite samo ako imate dovoljno veliku baštu, dovoljno udaljenu od kuće, balkona, nadstrešnica ili prilaza.

Zimzelen

Kuća, po mogućnosti malo starija, obrasla bršljanom odnosno zimzelenom, na razglednicama može izgledati slikovito i romantično, ali u većini slučajeva može biti prava noćna mora.

Iako neki baštovani preporučuju gajenje zimzelena na južnoj strani zgrade kako bi se smanjila apsorpcija topline, biljka koja raste bez kontrole može „progutati“ kuću i nastaniti se u svaku pukotinu.

Zimzelen je posebno opasan za zgrade od cigle. Ako volite da budete blizu ptica i veverica i puno insekata, posadite zimzelen uz zid i pustite ga da raste. Uskoro će se u njega nastaniti i pomenuti stanodavci.

Vrba

Vrbe sa svojim moćnim krošnjama mogu izgledati predivno. Međutim, zamislite nadstrešnicu u svom umu i pomnožite njenu širinu sa tri.

Zašto? Zdrav korenski sistem vrbe može da doseže toliko daleko. Ne samo da mogu da odštete temelje vašeg doma ako su posađene preblizu, već se mogu proširiti i na dvorište ili prilaz. Čak i košenje trave oko vrbe može biti pravi izazov zbog njenog korena. Morate uzeti u obzir i svu infrastrukturu koja pripada vašem domu i prolazi pod zemljom – struja, kablovski sistem, vodovod i kanalizacija, plinske instalacije. Vrba bi trebalo da bude dalje od svega toga. Imate nekoliko hektara na raspolaganju i ribnjak daleko od kuće? Posadite svoju vrbu tamo, savetuje housedigest.com.

srpkinja sa zastavom

SRPKINJE MEĐU VIŠIM: Koja je prosečna visina žena u Evropi

Aktuelno

15:00

7 maj, 2024

Kao i cela planeta, tako je i Evropa tokom godina pretrpela značajne transformacije. Zahvaljujući novom tehnološkom napretku, evropski način života postao je zdraviji, što je jedan od ključnih faktora koji doprinose značajnom povećanju prosečne visine (pogotovo žena) u Evropi tokom prošlog veka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading