ON JE NOVI ČUVAR SRPSKOG GROBLJA: Ko je naslednik deda Đorđa

14:00

Aktuelno 0

"Dobar dan. Ja sam Krstimir. Dobro nam došli", tako goste, uz topao osmeh i čvrst stisak ruke, dočekuje novi čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zeltinliku u Solunu. Nasledio je Đorđa Mihailovića kada je imao 94 godine, legendarnog čuvara, koji je, kako Krstimir Copas (Tzopas) kaže, rođen u čuvarskoj kućici na Zejtinliku, tu proveo detinjstvo, mladost i ceo život, a juče nas je nažalost i napustio.

ON JE NOVI ČUVAR SRPSKOG GROBLJA: Ko je naslednik deda Đorđa
Printscreen/Youtube

"Deda Đorđa su izdale malo noge. Ali, dobro je. Drži se. Od nove godine sam ja ovde čuvar", kaže Krstimir Copas, po ocu Grk, po majci Srbin. Na pitanje da li i njegovi preci leže na groblju, pa je tako dobio posao, on kaže da nema predaka na Zejtinliku, nego je to mesto dobio zahvaljujući poverenju koje je stekao.

"Ja sam već 30 godina u Solunu. Sarađivao sam kroz građevinsku firmu u kojoj sam radio sa našim konzulatom ovde, i stekao sam poverenje, tako da su mi ponudili da postanem čuvar", priča Krstimir. Za one koji ne znaju, bilo je nekih peripetija oko toga ko će naslediti čika Đorđa, potomka prvog čuvara, njegovog dede Sava, Srbina iz Grblja kod Boke Kotorske. Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce i čuvao ih do smrti 1928. godine. Sahranjen je na Zejtinliku, a nasledio ga je sin Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata groblje sačuvao od pljačke nacista. Đuro je umro 1961. i sahranjen je uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, koji je o njemu brinuo i dočekivao putnike namernike u narednih 60 godina.

Više puta su mediji objavljivali da je Đorđe umro, a poslednji put 2017. godine. No, posle sedam meseci u bolnici, vratio se "hvala Bogu, opet da čuva groblje". Tada je rekao da njega neće imati ko da nasledi, jer nema sina. Ima jednu ćerku, koja nema muške dece, 'tako da će posle mene neko drugi jednog dana da bude tu'. Nekoliko godina je u igri bio njegov zamenik Predrag Nedeljković iz Kraljeva, ali pošto mu je krajem prošle godine istekao ugovor, nije mu produžen.

Novi naslednik, predusretljivi, ljubazni Krstimir priča posetiocima istorijat groblja i vodi ih u kosturnicu, gde počivaju ostaci 5.580 srpskih vojnika, stradalih na Solunskom frontu, koji se protezao od Orfanskog zaliva (severna Grčka) do Ohridskog jezera (današnja Severna Makedonija), u dužini od 450 kilometara.

Prethodnog dana preminuo je u 96. godini života Đorđe Mihailović, dugogodišnji čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zeltinliku.

zlatibor

Mladi iz ove opštine ne odlaze u Beograd, Beograđani dolaze kod njih: Otvoren Centar za mlade na Zlatiboru – mesto gde će razvijati svoja znanja, veštine i talente

Aktuelno

10:00

8 jul, 2024

Opština Čajetina važi za jednu od onih u unutrašnjosti Srbije iz koje mladi ređe odlaze, nego što je to slučaj možda u nekim drugim krajevima Srbije. Blizina Zlatibora i mogućnost pronalaska posla samo su neki od razloga. Kako bi imali sve potrebne sadržaje kao i njihovi vršnjaci u većim gradovima na Zlatiboru je svečano otvoren Centar za mlade u prisustvu ministra turizma i omladine Huseina Memića, predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, kao i koordinatorke Kancelarije za mlade Čajetina Dejane Stevanović.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading