DNEVNA DOZA PRAVOPISA, kako se piše, RADOSTAN ILI RADOSAN? Glasovne promene su muka mnogim osmacima na testovima za malu maturu

Lepote Srbije

12:00

Aktuelno 0

Osmaci ističu da su se, na probnom testu za malu maturu, mnogi dvoumili oko glasovnih promena.

DNEVNA DOZA PRAVOPISA, kako se piše, RADOSTAN ILI RADOSAN? Glasovne promene su muka mnogim osmacima na testovima za malu maturu
unsplash/Lepote Srbije

Učenici osmog razreda su krajem marta imali probni test za malu maturu. Jedan od češćih problema koji se javio na testu bile su glasovne promene.

Mnogi se susrećemo sa tim problemom, stoga ćemo Vam pojasniti kako do ove glasovne promene dolazi.

- Bio je primer "radostan-radosna" u kome je trebalo prepoznati glasovne promene.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tu su dve glasovne promene - nepostojano "a" i gubljenje suglasnika

Mnogi su tu prepoznali nepostojano "a", ali su se dvoumili oko druge glasovne promene - priča jedna od učenica, ističući da test generalno nije bio težak i da se nadaju da će možda na završnom ispitu biti malo lakše, odnosno da neće imati trik pitanja.

Kako dolazi do ove promene?

Ovde samoglasnik a, žargonski rečeno, služi da razbije gusto naseljenu suglasničku grupu stn. Zbog toga što ova suglasnička grupa teško opstaje u srpskom jeziku (ima izuzetaka, naravno) u ženskom i srednjem rodu je neće biti.

Tako ćete reći: on je radostan (ne radosan), ona je radosna (ne radostna), ono je radosno (ne radostno).

Kada se glas nađe u suglasničkoj grupi teškoj za izgovor (stl, stlj, stn, štn), vrši se uprošćavanje suglasničke grupe radi lakšeg izgovora reči.

Isto tako radosni (ne radostni), jer se t gubi iz suglasničke grupe stn i u srednjem rodu jednine i u sva tri lica množine.

Vrtić

ODLIČNE VESTI ZA RODITELJE Ovo mesto dobija preko potreban VRTIĆ!

Aktuelno

18:00

14 maj, 2024

Čačak - Posle sela Zablaće, još jedan vrtić se gradi na teritoriji grada Čačka i to u Trbušanima, a prema najavama gradonačelnika radovi počinju na leto. Novi vrtić, u kome će biti mesta za oko 80 dece, nalaziće se pored objekta isturenog odeljenja OŠ “Tanasko Rajić“ u Trbušanima, čija je rekonstrukcija u toku.

ivanjičke krave

Neverovatno - ovo ima samo u Srbiji: Goran kupio 16 krava i napravio veselje za 300 ljudi, pop došao i osveštao mu dupke punu štalu

Aktuelno

12:00

13 maj, 2024

Srbija je poznata po svojim velikim veseljima koja traju i po nekoliko dana. Tada se uživa u društvu, muzici i ukusnoj domaćoj hrani. I dok se razlozi za veselja u srpskom narodu već dobro znaju, jedan domaćin iz ivanjičkog sela podno planine Mučanj iznenadio je sve. Naime, Goran Kurćubić kupio je 16 krava, napunio je svoju štalu do poslednjeg mesta i odlučio je to da proslavi sa svojim komšijama, prijateljima i rodbinom. Napravio je veselje za pamćenje.

Komentari(0)

Loading