PREDIVNA VEST Otkrivena nova gnezda najređe ptice u Srbiji

Lepote Srbije

14:00

Aktuelno 0

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pronašli su dva nova gnezda kritično ugrožene vrste - orlova krstaša, koji su simbol sa nacionalnog grba Srbije.

PREDIVNA VEST Otkrivena nova gnezda najređe ptice u Srbiji
Shutterstock/Orao krstaš

 

Oba gnezda nađena su u banatskom Potisju, u Međunarodno značajnom području za ptice "Slatine srednjeg Banata", koje se prostire od Novog Bečeja na jugu, do Padeja i Iđoša na severu, saopšzeno je iz Društva.

- Zahvaljujići satelitskom praćenju kretanja četiri mlada orla krstaša Mime, Mihajla, Radenka i Ivanke, u protekle dve godine naučili smo više o njihovim potrebama nego što smo znali decenijama unazad - rekao je izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prema njegovim rečima, lokacije koje su najvrednija staništa na kojima orlovi pronalaze hranu, gde se odmaraju i spavaju, iziskuju hitnu zakonsku zaštitu i poštedu od seče stabala i preoravanja.

PREDIVNA VEST Otkrivena nova gnezda najređe ptice u Srbiji Shutterstock/Orao krstaš
 

Iz Društva upozoravaju da uništavanje staništa nije jedina pretnja po krstaše već je su to i na desetine nerešenih i nekažnjenih slučajeva uglavnom namernih trovanja divljih životinja, a koja su usmerena protiv lisica, šakala i pasa a zbog čega stradaju grabljivice hraneći se zatrovanim mamcima ili ostacima otrovanih životinja.

- Velika stradanja moguće je zaustaviti jedino brzom, odlučnom i koordinisanom reakcijom institucija, i tako trajno osigurati opstanak krstaša u Srbiji - rekao je on.

Naglasio je da trovanje životinja ne samo da predstavlja čitav splet krivičnih dela, već u jednom danu može poništiti višegodišnji trud i rad ornitologa na oporavku vrste, svu brigu koju su ljudi pokazali tokom kampanje i svu radost koju sada osećamo.

PREDIVNA VEST Otkrivena nova gnezda najređe ptice u Srbiji Shutterstock/CARSKI ORAO
 

Orlovi krstaši, podsećaju, ubrajaju se u najređe ptice u Srbiji, budući da njihova populacija trenutno broji svega sedam parova. Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, pa je svaka jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak. Iz Društva zahvaljuju velikom broju građana koji su im pružili podršku u dvomesečnoj kampanji "Za naše krstaše" tokom koje je sakupljeno više od milion dinara neophodnih za obilazak i čuvanje postojećih parova orlova krstaša u periodu od pet meseci koliko traje period gnežđenja, te obeležavanje i praćenje još dva mladunca.

Iz Društva podsećaju i da je dužina tela orlova krstaša, od vrha kljuna do vrha repa oko 80 centimetara, a raspon krila i do 215 centimetara. Odrasla jedinka, koja može da živi i 30 godina, teška je do 4,5 kilograma. Ženke su kao i kod drugih ptica grabljivica, krupnije i masivnije od mužjaka. Postaju polno zreli sa pet godina. Masivna gnezda uglavnom prave na rubu šuma, na drvoredima ili usamljenom drveću sa koga imaju dobar pregled terena. Hrane se malim sisarima, poput tekunica i pticama srednje veličine.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading