Prvoposni četvrtak je posebno blagodaran. Smatra se da će posao oko zemlje i stoke koji se započne na današnji dan ići kao po loju.
Četvrtak spada u dobre dane prema narodnom verovanju, a Prvoposni četvrtak je posebno blagodaran.
Smatra se da će posao oko zemlje ili stoke koji se započne na ovaj dan, ići kao po loju.
Danas je dobro ugovoriti svadbu, ali koja će obavezno biti posle posta.
Možda vas zanima:
DANAS POČINJE VASKRŠNJI POST Narodni običaji vezani za Čistu nedelju, šta rade deca, šta žene, a šta muškarci?
Uskršnji post ove godine počinje 27. februara i traje do 15. aprila. Najduži je od četiri velika posta u pravoslavlju, a zove se i Časni post.
Zašto se domaćin nikada ne diže prvi od stola?Nepisano pravilo srpske trpeze koje otkriva dublji smisao poštovanja, hijerarhije i gostoprimstva
U srpskoj tradiciji trpeza je imala posebno mesto – okupljala je porodicu, gradila međuljudske odnose i nosila nepisana pravila ponašanja. Jedno od najvažnijih bilo je da domaćin nikada ne ustaje prvi. Ova jednostavna navika krila je duboku simboliku poštovanja, reda i časti, a u mnogim krajevima Srbije poštuje se i danas.
Možda vas zanima:
DANAS POČINJE VASKRŠNJI POST Narodni običaji vezani za Čistu nedelju, šta rade deca, šta žene, a šta muškarci?
Uskršnji post ove godine počinje 27. februara i traje do 15. aprila. Najduži je od četiri velika posta u pravoslavlju, a zove se i Časni post.
Zašto se domaćin nikada ne diže prvi od stola?Nepisano pravilo srpske trpeze koje otkriva dublji smisao poštovanja, hijerarhije i gostoprimstva
U srpskoj tradiciji trpeza je imala posebno mesto – okupljala je porodicu, gradila međuljudske odnose i nosila nepisana pravila ponašanja. Jedno od najvažnijih bilo je da domaćin nikada ne ustaje prvi. Ova jednostavna navika krila je duboku simboliku poštovanja, reda i časti, a u mnogim krajevima Srbije poštuje se i danas.
Možda vas zanima:
DANAS POČINJE VASKRŠNJI POST Narodni običaji vezani za Čistu nedelju, šta rade deca, šta žene, a šta muškarci?
Uskršnji post ove godine počinje 27. februara i traje do 15. aprila. Najduži je od četiri velika posta u pravoslavlju, a zove se i Časni post.
Zašto se domaćin nikada ne diže prvi od stola?Nepisano pravilo srpske trpeze koje otkriva dublji smisao poštovanja, hijerarhije i gostoprimstva
U srpskoj tradiciji trpeza je imala posebno mesto – okupljala je porodicu, gradila međuljudske odnose i nosila nepisana pravila ponašanja. Jedno od najvažnijih bilo je da domaćin nikada ne ustaje prvi. Ova jednostavna navika krila je duboku simboliku poštovanja, reda i časti, a u mnogim krajevima Srbije poštuje se i danas.
Shutterstock
Možda vas zanima:
DANAS POČINJE VASKRŠNJI POST Narodni običaji vezani za Čistu nedelju, šta rade deca, šta žene, a šta muškarci?
Uskršnji post ove godine počinje 27. februara i traje do 15. aprila. Najduži je od četiri velika posta u pravoslavlju, a zove se i Časni post.
Zašto se domaćin nikada ne diže prvi od stola?Nepisano pravilo srpske trpeze koje otkriva dublji smisao poštovanja, hijerarhije i gostoprimstva
U srpskoj tradiciji trpeza je imala posebno mesto – okupljala je porodicu, gradila međuljudske odnose i nosila nepisana pravila ponašanja. Jedno od najvažnijih bilo je da domaćin nikada ne ustaje prvi. Ova jednostavna navika krila je duboku simboliku poštovanja, reda i časti, a u mnogim krajevima Srbije poštuje se i danas.
Možda vas zanima:
DANAS POČINJE VASKRŠNJI POST Narodni običaji vezani za Čistu nedelju, šta rade deca, šta žene, a šta muškarci?
Uskršnji post ove godine počinje 27. februara i traje do 15. aprila. Najduži je od četiri velika posta u pravoslavlju, a zove se i Časni post.
Zašto se domaćin nikada ne diže prvi od stola?Nepisano pravilo srpske trpeze koje otkriva dublji smisao poštovanja, hijerarhije i gostoprimstva
U srpskoj tradiciji trpeza je imala posebno mesto – okupljala je porodicu, gradila međuljudske odnose i nosila nepisana pravila ponašanja. Jedno od najvažnijih bilo je da domaćin nikada ne ustaje prvi. Ova jednostavna navika krila je duboku simboliku poštovanja, reda i časti, a u mnogim krajevima Srbije poštuje se i danas.
Možda vas zanima:
DANAS POČINJE VASKRŠNJI POST Narodni običaji vezani za Čistu nedelju, šta rade deca, šta žene, a šta muškarci?
Uskršnji post ove godine počinje 27. februara i traje do 15. aprila. Najduži je od četiri velika posta u pravoslavlju, a zove se i Časni post.
Zašto se domaćin nikada ne diže prvi od stola?Nepisano pravilo srpske trpeze koje otkriva dublji smisao poštovanja, hijerarhije i gostoprimstva
U srpskoj tradiciji trpeza je imala posebno mesto – okupljala je porodicu, gradila međuljudske odnose i nosila nepisana pravila ponašanja. Jedno od najvažnijih bilo je da domaćin nikada ne ustaje prvi. Ova jednostavna navika krila je duboku simboliku poštovanja, reda i časti, a u mnogim krajevima Srbije poštuje se i danas.
Možda vas zanima:
DANAS POČINJE VASKRŠNJI POST Narodni običaji vezani za Čistu nedelju, šta rade deca, šta žene, a šta muškarci?
Uskršnji post ove godine počinje 27. februara i traje do 15. aprila. Najduži je od četiri velika posta u pravoslavlju, a zove se i Časni post.
Zašto se domaćin nikada ne diže prvi od stola?Nepisano pravilo srpske trpeze koje otkriva dublji smisao poštovanja, hijerarhije i gostoprimstva
U srpskoj tradiciji trpeza je imala posebno mesto – okupljala je porodicu, gradila međuljudske odnose i nosila nepisana pravila ponašanja. Jedno od najvažnijih bilo je da domaćin nikada ne ustaje prvi. Ova jednostavna navika krila je duboku simboliku poštovanja, reda i časti, a u mnogim krajevima Srbije poštuje se i danas.
Možda vas zanima:
DANAS POČINJE VASKRŠNJI POST Narodni običaji vezani za Čistu nedelju, šta rade deca, šta žene, a šta muškarci?
Uskršnji post ove godine počinje 27. februara i traje do 15. aprila. Najduži je od četiri velika posta u pravoslavlju, a zove se i Časni post.
Zašto se domaćin nikada ne diže prvi od stola?Nepisano pravilo srpske trpeze koje otkriva dublji smisao poštovanja, hijerarhije i gostoprimstva
U srpskoj tradiciji trpeza je imala posebno mesto – okupljala je porodicu, gradila međuljudske odnose i nosila nepisana pravila ponašanja. Jedno od najvažnijih bilo je da domaćin nikada ne ustaje prvi. Ova jednostavna navika krila je duboku simboliku poštovanja, reda i časti, a u mnogim krajevima Srbije poštuje se i danas.
U planinskim krajevima čobani slave ovaj dan kao praznik.
U južnoj Srbiji na ovaj dan spremaju posebne „kolače“ koje daju stoci na Todorovu subotu.
Danas po starim običajima možete početi jesti na kašiku.
Prva tri dana prve nedelje Velikog uskršnjeg posta posti se posebno strogo, a sad već možemo malo da se opustimo.
Savet mitropolita kijevskog Vladimira: U postu je najvažnije ne jesti jedan drugog!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Sve više dece se rađa u Čajetini - danas otvoren drugi vrtić ali uskoro će biti potreban i treći: Novih 100 mesta za mališane na Zlatiboru, sjajna vest za roditelje
Na teritoriji opštine Čajetina iz godine u godinu sve je više dece, tako da su i potrebe za vrtiće porasle. Sada je za sve roditelje i mališane stogla sjajna vest jer je na Zlatiboru otvoren novi, moderno opremljen objekat vrtića „Narcis" koji će značajno unaprediti uslove boravka i ranog obrazovanja dece u opštini Čajetina.
Odjekivaće sirene ali nema razloga za brigu: U Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju sutra se testira sistem za javno uzbunjivanje
U sredu, 3. decembra, u 12 časova, u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši biće sprovedena redovna provera sistema za javno uzbunjivanje, zbog čega će biti aktivirane sirene.
Slavimo Svetog proroka Avdiju: Prema narodnim verovanjima, evo šta treba, a šta nikako ne valja danas raditi
Za Srpsku pravoslavnu crkvu danas je veliki praznik, odnosno, dan kada se obeležava Sveti prorok Avdija, čija životna priča i dela se prenose kroz vekove. Evo šta prema običajima i verovanjima na današnji dan nikako ne bi trebalo da radite, a šta se smatra poželjnim.
Sve što je bajato to mi prija - ustajala čorba i trule voćke su na meniju: Milutin iz Osečine svetski fenomen, čovek preko 30 godina jede samo pokvarenu hranu i oseća se kao mladić
Dok neko svoj jelovnik ne može zamisliti bez mesa, drugi svoju ishranu baziraju na voću i povrću. Međutim, kad je izbor hrane u pitanju Milutin iz Osečine je svetski fenomen. Naime, ovaj čovek više od trideset godina nije probao svežu hranu, njegov organizam traži bajat hleb, pokvaren pasulj ili ustajalu čorbu, dok su mu za dezert glavna poslastica trule voćke.
Četiri generacije i 11 članova porodice Stefanović živi pod jednim krovom: Sve stekli poštenim radom a deda kaže - jedini san nam je kilometar ipo asfaltnog puta
Na padinama prelepe, ali surove planine Golije smestilo se selo Šarenik u kojem se i dalje živi kao što se živelo nekad. Vredno i pošteno se radi, zarađuje za život sa svojih deset prstiju. Život u zajednici gore nije retkost kao u gradskim sredinama, a najbolji primer za to jeste porodica Stefanović u kojoj pod jednim krovom živi čak 11 članova.
Komentari(0)