On je mađioničar sa Rudnika: Slobodan osmislio neverovatan patent, greje celu kuću za 5.000 dinara (FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Svoja dostignuća Vesić je pokušao da prijavi Zavodu za patente, ali složene papirologije i nedostatak materijalnih sredstava koji su bili neophodni za prijavu izuma, zato Slobodan to i danas radi kako kaže „sebi za dušu“.

On je mađioničar sa Rudnika: Slobodan osmislio neverovatan patent, greje celu kuću za 5.000 dinara (FOTO)
FOTO:RINA

Za Slobodana Vesića sa planine Rudnik postoje samo dve vremenske odrednice „onomad“ i „sjutra“, i upravo zbog toga konstruisao je dva sata, sa jednom i sa pet kazaljki. Ovaj Gornjomilanovčanin u svakom trenutnu zna koliko je sati ne samo u Srbiji, već isti časovnik koji je sam konstruisao pokazuje vreme na još nekoliko kontinenata.

„Imam prijatelje u celom svetu i zato sam napravio dva sata, jedan da pokazuje vreme u Čikagu, Moskvi, Tokiju, Sidneju, a drugi na mom Rudniku. Sat sa jednom kazaljkom na sebi ima dva polja – svetlo i tamno, u zavisnosti od doba dana na svakih petnaest minuta pokazuje koliko ima sati u Srbiji. Drugi časovnik koji sam ručno napravio sa pet kazaljki pokazuje vreme na nekoliko kontinenta, pa tako kada hoću da se čujem sa sestrom u Čikagu zbog vremenske razlike,pogledam na sat i vidim ako je kod nas četiri sata popodne kod nje je devet časova pre podne, ne moram da se sabiram“, kazao je RINU, Slobodan Vesić inovator sa Rudnika.

Slobodan se po završetku zanata elektromehaničara za merne uređaje zaposlio u Elektrodistribuciji Srbije kao poslovođa, tada je došao na ideju da napravi časovnik koji može da radi pomoću posebnog metoda.

„U njega sam ugradio feder koji nakon nestanka struje omogućuje da sat radi još naredna tri dana, dok sekundara na mojim satovima ne postoji. Kod Srba u ovim krajevima poznato da je jedinica mere za vreme „onomad – Slobo bio u Hagu, ili onomad je za vreme rata“ ovde se vreme gleda od Vidovdana do Savindana i obrnuto“, istakao je Slobodan.

Pored brojnih patenata koji je Vesić osmislio, svoj izum grejanja pomoću TA peći čime je grejao ceo stan za samo 5000 dinara mesečno.

„Kada sam kupio stan od 55 kvadrata koji nije imao centralno grejanje, tada sam došao da ideju da TA peć prikačim na radijatore koji su mi služili kao rezervoar za vodu. Peć kada dostigne temperaturu od 600 stepeni ona zagreva vodu koju pomoću pumpe izbacuje u radijatore na optimalnih 60 stepeni, u slučaju da nestane struje iskoristio sam mercedesov akumulator, koji mi je služio da i za vreme rata kada nestane struje meni grejanje u stanu radi“, dodao je Slobodan.

Slobodan iako je u penziji ne sedi skrštenih ruku, već je osmislio idealno rešenje za one koji imaju manjak prostora u svom stanu.

- Bio sam prinuđen da napravim nešto što će mi dati komfor u domu. Moj izum je naizgled običan krevet koji kada ga rasklopim dobijem francuski ležaj na kome se može spavati, ali zato kada ga skupim dobijem tri odvojene fotelje sa naslonom gde se može piti kafa i igrati šah, i pokazalo se zaista praktično i dobio sam na prostoru u svom stanu“, dodao je Slobodan.

Svoja dostignuća Vesić je pokušao da prijavi Zavodu za patente, ali složene papirologije i nedostatak materijalnih sredstava koji su bili neophodni za prijavu izuma, zato Slobodan to i danas radi kako kaže „sebi za dušu“.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Povratak na selo

NAJBOLJA ODLUKA ZA STEFANA Kupio kuću u Kukićima za 10.000 evra, pa pokrenuo sopstveni biznis sa strugarom!

Aktuelno

17:00

21 maj, 2024

Čačak - Sve je više mladih koji se odlučuju da ostanu ili da se vrate da žive na selu, naročito u onima koji imaju dobru infrastrukturnu povezanost sa obližnjim gradovima. Bračni par Jovanović, Stefan i njegova supruga jedni su od onih koji su svetla velikog grada menjali za život u mirnim Kukćima nadomak Čačka. Preko javnog konkursa Ministarstva za brigu o selu dobili su 10.000 evra bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Komentari(0)

Loading