JEDNO PRASENCE ISEČE ZA SAMO OSAM MINUTA Snežana jedina u svom kraju koja se bavi ovim teškim poslom
Pod njenim nožem i satarom strada stotine prasića dnevno

Da u zapadnoj Srbiji nema podela na muške i ženske poslove jasno pokazuje Snežana Marković iz Gornjeg Milanovca, koja se već 20 godina bavi klanjem i pečenjem prasića. Kada se udala, prvo je pomagala starijima, međutim htela je da postane svoj gazda, nastavila da usavršava tehniku i postala jedna od retkih žena koja u ovom poslu može da parira muškarcima.
"Kada smo krenuli u posao sve je bilo drugačije nego danas. Tu je bila velika količina prasića, pa sam ja bila tu da mu pomognem kada je nešto trebalo, da donesem, odnesem, suprug je non stop doteravao prasiće. Krenuli smo posao prvo u krugu, a kasnije kako se posao odvijao zaposlili smo i nekoliko ljudi i ja sam tada krenula da radim i u proizvodnji i da sečem pečenje. Ranije se sve radilo drugačije, bilo je dosta teže, danas postoji elektrošok, šurilica, sve ide dosta brže, ali ja sam tu da pomognem i ako je nekada potrebno da se zakolje prase na starinski način", kaže Snežana Marković za agenciju RINA.
Rina
A kada završi ceo proces od klanja pa sve do pečnja, Snežani serviranje ovog srpskog delikatesa bude kao od šale.
Možda vas zanima:

Miroslav je najneobičniji zidar u Srbiji jer pravi dobre stare furune, njegove kućice su poslednji dom za hiljade prasića
Za njih vam treba samo domaća cigla i blato

Prostiraće se na 30 hektara i doprineti još većem privrednom razvoju ove opštine: Gornji Milanovac dobija novu industrijsku zonu
Domaći investitori već kupili zemljište
Možda vas zanima:

Miroslav je najneobičniji zidar u Srbiji jer pravi dobre stare furune, njegove kućice su poslednji dom za hiljade prasića
Za njih vam treba samo domaća cigla i blato

Prostiraće se na 30 hektara i doprineti još većem privrednom razvoju ove opštine: Gornji Milanovac dobija novu industrijsku zonu
Domaći investitori već kupili zemljište
Možda vas zanima:

Miroslav je najneobičniji zidar u Srbiji jer pravi dobre stare furune, njegove kućice su poslednji dom za hiljade prasića
Za njih vam treba samo domaća cigla i blato

Prostiraće se na 30 hektara i doprineti još većem privrednom razvoju ove opštine: Gornji Milanovac dobija novu industrijsku zonu
Domaći investitori već kupili zemljište

Možda vas zanima:

Miroslav je najneobičniji zidar u Srbiji jer pravi dobre stare furune, njegove kućice su poslednji dom za hiljade prasića
Za njih vam treba samo domaća cigla i blato

Prostiraće se na 30 hektara i doprineti još većem privrednom razvoju ove opštine: Gornji Milanovac dobija novu industrijsku zonu
Domaći investitori već kupili zemljište
Možda vas zanima:

Miroslav je najneobičniji zidar u Srbiji jer pravi dobre stare furune, njegove kućice su poslednji dom za hiljade prasića
Za njih vam treba samo domaća cigla i blato

Prostiraće se na 30 hektara i doprineti još većem privrednom razvoju ove opštine: Gornji Milanovac dobija novu industrijsku zonu
Domaći investitori već kupili zemljište
Možda vas zanima:

Miroslav je najneobičniji zidar u Srbiji jer pravi dobre stare furune, njegove kućice su poslednji dom za hiljade prasića
Za njih vam treba samo domaća cigla i blato

Prostiraće se na 30 hektara i doprineti još većem privrednom razvoju ove opštine: Gornji Milanovac dobija novu industrijsku zonu
Domaći investitori već kupili zemljište
Možda vas zanima:

Miroslav je najneobičniji zidar u Srbiji jer pravi dobre stare furune, njegove kućice su poslednji dom za hiljade prasića
Za njih vam treba samo domaća cigla i blato

Prostiraće se na 30 hektara i doprineti još većem privrednom razvoju ove opštine: Gornji Milanovac dobija novu industrijsku zonu
Domaći investitori već kupili zemljište
Možda vas zanima:

Miroslav je najneobičniji zidar u Srbiji jer pravi dobre stare furune, njegove kućice su poslednji dom za hiljade prasića
Za njih vam treba samo domaća cigla i blato

Prostiraće se na 30 hektara i doprineti još većem privrednom razvoju ove opštine: Gornji Milanovac dobija novu industrijsku zonu
Domaći investitori već kupili zemljište
"Nekada se radilo sa sečkama, sada radim sa satarom da parče mesa ne bi imalo mnogo otpada. Pečenje sečem na svadbama, po restoranima. Kada sam počinjala bila sam dosta mlada i neiskusna, ali sam evo sve naučila. Prijatelji su merili vreme, i za osam minuta uspela sam da celo prase isečem i složim u ovale, dodala je ona.
Rina
Ne može reći da je uvek lako, ali voli ovaj posao, a kako ističe najvažnije je da uvek ispoštuju ljude. Sada za vreme praznika imamo i dosta kupaca iz Beograda. Pre korone su "radili" oko 600-700 komada dnevno za vreme Božićnih praznika, sada je to malo manje, ali opet narod se drži tih običaja. Porodični posao održali su sve do danas, zahvaljujući tome što svi članovi porodice funkcionišu kao dobro uigrana ekipa, najukusnije pečenice izlaze baš iz njihovih peći.
Rina
"Krenuli smo samo sa jednom malom furunom, bilo je dosta teško, a onda smo polako iz godine u godinu proširivali posao", priča njen suprug Dragan.
Rina
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Ovaj miris bubašvabe preziru iz dna duše! Čim ga osete, beže kao ĐAVO OD KRSTA - i to zauvek
Evo proverenih saveta i trikova koji su pomogli mnogima da bubašvabe nestanu zauvek!

Sutra obeležavamo Svetog Dionisija Areopagita - svetitelja koji je mnogima uslišio molitve! Veruje se da će se dogoditi čudo ako uradite jednu stvar!
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra proslavljaju Svetog Dionisija Areopagita — hrišćanskog svetitelja koji se ubraja u jednog od sedamdeset manjih apostola — brižnog oca i poštenog građanina Atine koga su svi voleli.

Negujte ga ovako i bendžamin će biti visok, zdrav i bujan: Prelepa "uplakana smokva" nije zahteva, a čini dom otmenim
Bilo da ih birate zbog estetike ili želje da u dom unesete malo prirode, kućne biljke su jednostavan način da svaki prostor deluje življe, skladnije i luksuznije! Kažu da kuća u kojoj fikus buja ima zdravu, smirenu atmosferu i stabilnu energiju, a bendžamin je najpoznatiji.

Greške zbog kojih zimnica brže propada: Pre zatvaranja tegli, obratite pažnju na ove sitnice i trajaće vam do marta
Naše omiljene kisele, zimske salate mogu da potraju cele zime i do ranog proleća ukoliko se kiseli krastavci, kupus, karfiol i ostalo povrće za zimnicu pripreme na sledeći način.

Sutra obeležavamo Svetog Kiprijana i Justinu : Pomolite se protiv zlih sila i vradžbina
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave sveštenomučenika Kiprijana i Justinu devicu.
Komentari(0)